Zupa krem z cebuli – sprawdzony przepis babci Halinki

Ocena:

5 (9)

  • 55 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa krem z cebuli jest aromatyczna, rozgrzewająca, wprost idealna na pierwsze danie. Ugotowana z dodatkiem ziemniaków i marchewki będzie sycąca i wyjątkowo pyszna. Ten francuski klasyk obowiązkowo serwujemy z chrupiącymi, złotymi grzankami. Dodatek posiekanego szczypiorku sprawi, że jej smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty. Wypróbujcie zupę krem z cebuli – przepis babci Halinki na pewno was nie zawiedzie.

Składniki:

  • cebula  600 g

  • ziemniaki  300 g

  • marchewka  200 g

  • bulion warzywny  1 l

  • oliwa z oliwek  60 ml

  • tymianek  8 g

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • gałka muszkatołowa  1 szczypta

  • czosnek  5 g

  • kromka chleba  4 kromki

  • masło  20 g

Zupa krem z cebuli – sprawdzony przepis babci halinki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Czosnek i cebulę obieramy z łupin. Cebulę siekamy w piórka, a czosnek przeciskamy przez praskę (możemy go też drobno pokroić). Marchewkę i ziemniaki myjemy, obieramy i tniemy w kostkę. Szczypiorek myjemy i siekamy.

  • Krok 2:

    Do dużego garnka (ok. 5 litrów) wlewamy oliwę z oliwek i ustawiamy na średniej mocy palnika. Gdy tłuszcz będzie już rozgrzany, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek i tylko chwilę go przesmażamy (uważamy, żeby go nie przypalić, w innym razie będzie gorzki).

  • Krok 3:

    Pokrojone ziemniaki i marchew wrzucamy do garnka razem z tymiankiem, pieprzem i gałką muszkatołową (warto dodać inne ulubione przyprawy, np. mieloną czerwoną paprykę). Dolewamy bulion warzywny (możemy też wybrać drobiowy) i gotujemy pod przykryciem przez 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie.

  • Krok 4:

    Przygotowujemy grzanki. Kromki chleba (najlepszy będzie na zakwasie, np. orkiszowy) kroimy na desce na niewielkie kwadraty. Następnie na patelni umieszczamy 20 g masła (lub łyżkę oliwy z oliwek) i roztapiamy na średniej mocy palnika. Na rozgrzany tłuszcz, wrzucamy kawałki pieczywa i smażymy przez 5-6 minut. Grzanki będą gotowe, kiedy uzyskają złoto-brązowy kolor (powinny być chrupiące, ale nie przypalone). Jeśli zależy nam na czasie, możemy zastąpić je groszkiem ptysiowym.

  • Krok 5:

    Gdy ziemniaki i marchew zmiękną, zestawiamy garnek z płyty i lekko studzimy. Następnie całą zawartość blendujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji (tuż przed miksowaniem możemy dodać odrobinę topionego serka – zupa będzie bardziej kremowa). W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

  • Krok 6:

    Zupę krem z cebuli podajemy jeszcze ciepłą, z grzankami oraz szczyptą posiekanego szczypiorku, który podkręci jej aromat.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne