Krem pomidorowy - zupa krem z pomidorów

Krem z pomidorów to zdrowa, warzywna, prosta zupa. Krem pomidorowy świetnie smakuje z dodatkiem świeżych ziół, jak bazylia oraz oregano. Ludzie lubią jeść jedzenie, które łączy różne faktury i konsystencje. Z tego powodu dobrze jest, aby aksamitna zupa pomidorowa krem została podana z chrupiącymi, tłuściutkimi grzankami. Same pyszności na talerzu!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy zupa krem z pomidorów

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 182 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Pomidory czosnek bazylia 1.

    Zupa pomidorowa krem jest pełna warzyw! Czosnek obieramy i siekamy. Bazylię myjemy, osuszamy i siekamy. Białą część pora obieramy, płuczemy i drobno kroimy. Kromki chleba kroimy w kostkę.  Papryczkę peperoncino myjemy, kroimy wzdłuż na pół, oczyszczamy z pestek i drobno siekamy.  Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy por i czosnek i chwilę  smażymy, aby się zeszkliły. Ważne jest, aby ich nie przypalić, aby krem pomidorowy nie miał gorzkiego posmaku.

  • Pomidorowa chleb 2.

    Dodajemy pomidory wraz z zalewą i koncentrat, gotujemy ok. 10 minut na dużym ogniu mieszając. Zmniejszamy ogień i wlewamy bulion, dodajemy bazylię, przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Krem z pomidorów zestawiamy z ognia, wkładamy do zupy kromki chleba, mieszamy i odstawiamy na pół godziny.  Zupa krem z pomidorów z puszki przed podaniem powinna być zmiksowana na gładką masę i skropiona resztą oliwy. Podajemy ją lekko podgrzaną lub w temperaturze pokojowej (jako chłodnik). Opcjonalnie można dodać kwaśnej śmietany, jogurtu lub mascarpone.

Porady

  • Zupa pomidorowa krem powstanie szybciej, jeśli nie dodamy do niej chleba, ale nie będzie wtedy taka gęsta.
  • Zupa krem z pomidorów z puszki na rosole to dobrze znany z domów sposób na wykorzystanie zupy z poprzedniego dnia. Jeśli zdecydujemy się zastąpić bulion warzywny rosołem należy pamiętać, że zupa nie będzie już daniem wegetariańskim.
  • Jak zagęścić krem z pomidorów? Można ugotować zupę z kawałkiem chleba, jak w przepisie powyżej. Innymi sposobami jest przygotowanie zasmażki z mąki, dodanie serka topionego lub ugotowanie razem z zupą… ziemniaka!
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić krem z pomidorów?

Zupy krem mają zasługują na miano obiadowych hitów – są szybkie, sycące i pyszne. Można je przygotować poprzedniego dnia i odgrzać na obiad. Zupa pomidorowa krem może być podana na ciepło, jak i na zimno. Powyższy przepis może wystąpić w roli pomidorowego chłodnika. Polecamy przy okazji wypróbować tradycyjny hiszpański chłodnik gazpacho – palce lizać! Jednak jak zrobić krem z pomidorów? Zupa krem pomidorowa jest przykładem ekspresowego dania. Warzywa – cebulę, pora, papryczki peperoncino i czosnek – kroimy i podsmażamy na patelni. Zalewamy pomidorami w puszce i całość gotujemy 10 minut, aż pomidory zmiękną. Dodajemy kawałki chleba, oliwę i doprawiamy zupę. Gotujemy kolejne 5 minut i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie pieczywo rozmięknie i pięknie zagęści krem pomidorowy. Co jeśli nie chcemy tyle czasu czekać? Można pominąć etap z dodatkiem chleba. Zupa pomidorowa krem będzie wtedy rzadsza, ale i gotowa pół godziny szybciej. Warto przy okazji sprawdzić przepis na zupę krem pomidorową, która jest gotowa w 25 minut. Na koniec zmiksować zupę na gładką masę przy pomocy blendera lub robota kuchennego.

Krem z pomidorów – z czym podawać?

Pyszna zupa pomidorowa krem to podstawa kulinarnego sukcesu. Jednak to dodatki do niej stanowią finalne wykończenie, które będzie stanowić o tym, czy nasze danie podbije serca smakoszy. Z czym podać zupę krem? Pomysłów jest wiele, a każdy wyjątkowo smaczny. Lekka i gładka zupa krem pomidorowa idealnie łączy się ze wszystkim, co chrupie! Prażone pestki dyni, pieczona ciecierzyca, groszek ptysiowy czy grzanki ziołowe z piekarnika to strzał w dziesiątkę. Czerwony krem pomidorowy można również zestawiać z dodatkami na zasadzie przeciwieństw kolorystycznych. Pięknie będzie wyglądać (i smakować!) posiekana bazylia lub natka pietruszki. Dla fanów nietypowych smaków polecamy przyozdobić zupę rukolą lub świeżym szpinakiem. Ciepła i lekko słodka zupa z pomidorów z puszki może być też przełamana przez dodanie łyżki nabiału: kwaśnej śmietany, jogurtu kokosowego lub serka mascarpone. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy