Krem z pomidorów to zdrowa, warzywna, prosta zupa. Krem pomidorowy świetnie smakuje z dodatkiem świeżych ziół, jak bazylia oraz oregano. Ludzie lubią jeść jedzenie, które łączy różne faktury i konsystencje. Z tego powodu dobrze jest, aby aksamitna zupa pomidorowa krem została podana z chrupiącymi, tłuściutkimi grzankami. Same pyszności na talerzu!
StockFood
(średnia 4.51 z 182 głosów)
Zupa pomidorowa krem jest pełna warzyw! Czosnek obieramy i siekamy. Bazylię myjemy, osuszamy i siekamy. Białą część pora obieramy, płuczemy i drobno kroimy. Kromki chleba kroimy w kostkę. Papryczkę peperoncino myjemy, kroimy wzdłuż na pół, oczyszczamy z pestek i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy por i czosnek i chwilę smażymy, aby się zeszkliły. Ważne jest, aby ich nie przypalić, aby krem pomidorowy nie miał gorzkiego posmaku.
Dodajemy pomidory wraz z zalewą i koncentrat, gotujemy ok. 10 minut na dużym ogniu mieszając. Zmniejszamy ogień i wlewamy bulion, dodajemy bazylię, przyprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Krem z pomidorów zestawiamy z ognia, wkładamy do zupy kromki chleba, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Zupa krem z pomidorów z puszki przed podaniem powinna być zmiksowana na gładką masę i skropiona resztą oliwy. Podajemy ją lekko podgrzaną lub w temperaturze pokojowej (jako chłodnik). Opcjonalnie można dodać kwaśnej śmietany, jogurtu lub mascarpone.
Porady
- Zupa pomidorowa krem powstanie szybciej, jeśli nie dodamy do niej chleba, ale nie będzie wtedy taka gęsta.
- Zupa krem z pomidorów z puszki na rosole to dobrze znany z domów sposób na wykorzystanie zupy z poprzedniego dnia. Jeśli zdecydujemy się zastąpić bulion warzywny rosołem należy pamiętać, że zupa nie będzie już daniem wegetariańskim.
- Jak zagęścić krem z pomidorów? Można ugotować zupę z kawałkiem chleba, jak w przepisie powyżej. Innymi sposobami jest przygotowanie zasmażki z mąki, dodanie serka topionego lub ugotowanie razem z zupą… ziemniaka!
Zupy krem mają zasługują na miano obiadowych hitów – są szybkie, sycące i pyszne. Można je przygotować poprzedniego dnia i odgrzać na obiad. Zupa pomidorowa krem może być podana na ciepło, jak i na zimno. Powyższy przepis może wystąpić w roli pomidorowego chłodnika. Polecamy przy okazji wypróbować tradycyjny hiszpański chłodnik gazpacho – palce lizać! Jednak jak zrobić krem z pomidorów? Zupa krem pomidorowa jest przykładem ekspresowego dania. Warzywa – cebulę, pora, papryczki peperoncino i czosnek – kroimy i podsmażamy na patelni. Zalewamy pomidorami w puszce i całość gotujemy 10 minut, aż pomidory zmiękną. Dodajemy kawałki chleba, oliwę i doprawiamy zupę. Gotujemy kolejne 5 minut i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie pieczywo rozmięknie i pięknie zagęści krem pomidorowy. Co jeśli nie chcemy tyle czasu czekać? Można pominąć etap z dodatkiem chleba. Zupa pomidorowa krem będzie wtedy rzadsza, ale i gotowa pół godziny szybciej. Warto przy okazji sprawdzić przepis na zupę krem pomidorową, która jest gotowa w 25 minut. Na koniec zmiksować zupę na gładką masę przy pomocy blendera lub robota kuchennego.
Pyszna zupa pomidorowa krem to podstawa kulinarnego sukcesu. Jednak to dodatki do niej stanowią finalne wykończenie, które będzie stanowić o tym, czy nasze danie podbije serca smakoszy. Z czym podać zupę krem? Pomysłów jest wiele, a każdy wyjątkowo smaczny. Lekka i gładka zupa krem pomidorowa idealnie łączy się ze wszystkim, co chrupie! Prażone pestki dyni, pieczona ciecierzyca, groszek ptysiowy czy grzanki ziołowe z piekarnika to strzał w dziesiątkę. Czerwony krem pomidorowy można również zestawiać z dodatkami na zasadzie przeciwieństw kolorystycznych. Pięknie będzie wyglądać (i smakować!) posiekana bazylia lub natka pietruszki. Dla fanów nietypowych smaków polecamy przyozdobić zupę rukolą lub świeżym szpinakiem. Ciepła i lekko słodka zupa z pomidorów z puszki może być też przełamana przez dodanie łyżki nabiału: kwaśnej śmietany, jogurtu kokosowego lub serka mascarpone.
Komentarze