Krem pomidorowy

Pyszna zupa krem. :) Polecam.!

Zupykrem

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 181 głosów)

Składniki:

  • 2 kostki bulionu cielęcego Winiary
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki masła
  • Łyżka mąki
  • 100 ml śmietany 18%
  • Żółtko
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy 2-3 minuty.
  • 2. Natkę myjemy, suszymy, i siekamy. (odrobinę zostawiamy do dekoracji).
  • 3. W osobnym naczyniu rozgrzewamy resztę masła, dodajemy mąkę, smażymy - nie rumieniąc. Mieszamy i stopniowo dodajemy 1 l wody. Następnie dodajemy przysmażony koncentrat pomidorowy i kostki bulionowe.
  • 4. Śmietanę mieszamy z żółtkiem i dodajemy parę łyżek wrzącej zupy. Wszystko mieszamy i wlewamy do garnka z zupą.
  • 5. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy posiekaną pietruszkę.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy