Zupa z pora

Zupa z pora to danie sycące i rozgrzewające w chłodne dni. To posiłek prosty w przygotowaniu. Wystarczy ugotować pora wraz z ziemniakami w bulionie i zabielić śmietaną. Zupa z pora idealnie smakuje doprawiona gałką muszkatołową i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pokazujemy krok po kroku jak zrobić zupę porową. Zobaczcie przepis na zupę z pora. Zapraszamy!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zupy zupa krem z pora

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.42 z 164 głosów)

Zupa z pora - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ziemniaki-fo.iStock-min 1.

    Zupa z pora – przepis:
    Na samym początku przygotowania zupy porowej podgrzewamy oliwę w garnku, szklimy na niej drobno posiekaną cebulę, następnie dodajemy pory pokrojone w cienkie plasterki. Gdy zmiękną, wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Warzywa zalewamy bulionem, doprawiamy solą, świeżo startą gałką muszkatołową i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Składniki na zupę z pora gotujemy przez ok. 20 min na średnim ogniu.

     

     

  • por-iStock- 2.

    Następnie mniej więcej połowę warzyw wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy do osobnego naczynia. Resztę zupy z pora miksujemy na krem, dodajemy śmietanę. Wkładamy odłożone warzywa. Zupa z pora powinna być doprowadzona do wrzenia, następnie doprawiamy ją do smaku. Zupa z pora powinna być podawana w małych miseczkach i posypana posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Porady

Zupa porowa świetnie smakuje z dodatkiem sera topionego. Wystarczy do gotującej się w garnku zupy dodać kilka plastrów takiego sera i poczekać aż się rozpuści. Ilość sera jest uzależniona oczywiście od indywidualnych preferencji smakowych. Natomiast warto pamiętać, że zbyt duża ilość intensywnego w smaku i zapachu sera może przyćmić smak pora.

Zupa z pora świetnie smakuje doprawiona tymiankiem, oregano lub oliwą truflową lub z oliwą z dodatkiem czosnku.

Dla osób liczących kalorie zupa z pora może być zabielona mlekiem. Ten krok sprawi, że zostanie zmniejszona ilość śmietany i nieco spadnie ilość kalorii w daniu.  Weganie mogą zastąpić oba produkty mlekiem roślinnym i śmietanką kokosową.

 

Notka redakcyjna

Zupa porowa - właściwości

Zupa z pora cieszy się coraz większą popularnością i to nie tylko ze względu na swoje walory smakowe. Dzieje się tak, ponieważ wzrasta świadomość społeczeństwa w sprawach odżywiania i dbania o własne ciało i organizm. Stąd też większe zainteresowanie daniami, które nie tylko mogą być smaczne i zaspokajają głód ale również mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Coraz częściej ludzie urozmaicają swoją kuchnię w zdrowe produkty i przekonują się, że też mogą być smaczne. Tak też jest z porem. Mimo, że jest on obecny w polskiej kuchni od lat to pojawiał się sporadycznie.

Por, a co za tym idzie również krem, bądź zupa porowa posiadają mnóstwo wartościowych elementów. Kiedyś robiono okłady z liści pora na bóle reumatyczne i był pomocny w leczeniu artretyzmu. Kolejną zaletą pora jest duża zawartość żelaza, a co za tym idzie jest polecany przy chorobie anemii. Często sięga się po pora przy problemach z drogami oddechowymi. Syrop z pora świetnie zwalcza kaszel i hamuje dalszy rozwój bakterii. Jedyne przypadki w jakich nie powinno się spożywać pora to okres ciąży i czas karmienia piersią. To ze względu na możliwość wywołania przez pora zgagi i wzdęć, a w dodatku smak pora potrafi przejść do mleka matki i jego specyficzny smak może zrazić niemowlę do ssania piersi. Nie powinno się również dawać pora dzieciom do pierwszego roku życia z tego samego powodu co kobietom w ciąży. Poza tymi wyjątkami polecamy wplatać to świetne warzywo jak najczęściej do swojej diety. To skarbnica zdrowia!

Zupa porowa - rodzaje

Zupa z pora może być wykonana w kilku wersjach i są różne szkoły przygotowania takiego dania. Pierwszy element to podział na formę zrobienia i podania porowego przysmaku. Może być to krem z pora lub klasyczna, nieco rzadsza  wersja w formie zupy. Kremy bardziej się sprawdzają poza okresem letnim, a to z tego tytułu, że zupa jest po prostu lżejsza, a jak wiadomo apetyt podczas upałów jest znacznie mniejszy. Kolejna sprawa to oczywiście dodatkowe składniki. Często spotykany krem z pora to taki z mięsnymi pulpecikami. Śmiało można podawać taką wersję jako jedno główne danie, ponieważ jest bardzo sycące. Opcją alternatywną dla wegetarian i wegan będzie oczywiście zupa lub krem bez mięsa na odpowiednich zamiennikach. Zamiast śmietany można użyć np. mleka sojowego. Kolejny temat to oczywiście sposób przyprawienia zupy bądź kremu, ale tutaj możliwości jest całe mnóstwo i każdy powinien doprawiać danie według własnych upodobań.

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy