Zupa paprykowa

Ocena:

4.42 (176)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa paprykowa jest niezwykle prosta do przygotowania, wyjątkowym smakiem zaskoczy wszystkich domowników. To niekwestionowana konkurencja dla pomidorowej i ogórkowej. Jest też świetną bazą do wielu przygód kulinarnych, ponieważ dobrze komponuje się z wieloma innymi składnikami i dodatkami. Poniżej znajdziecie niezawodny przepis na paprykową zupę krem.

Składniki:

  • papryka  700 g

  • pomidor  2 szt.

  • cebula  1 szt.

  • czosnek  4 ząbki

  • masło klarowane  30 g

  • koncentrat pomidorowy  1 łyżka stołowa

  • bulion warzywny  500 ml

  • słodka papryka  5 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • chili  3 g

Zupa paprykowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cebula: obieramy ją i kroimy w drobną kostkę. W garnku roztapiamy masło. Dorzucamy cebulę - smażymy ją przez ok. 10 minut, do zeszklenia. W tym czasie obieramy ząbki czosnku i kroimy je w plasterki. Dodajemy do cebuli i podsmażamy przez kolejne 5 minut.

  • Krok 2:

    Papryki: myjemy je, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.

  • Krok 3:

    Pomidory: sparzamy je i obieramy ze skórki. Kroimy w większą kostkę.

  • Krok 4:

    Gotowanie: paprykę i pomidory dodajemy do garnka z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Dosypujemy przyprawy i zalewamy bulionem. Gotujemy bez przykrycia przez 15 minut na małej mocy palnika.

  • Krok 5:

    Blendowanie: zupę paprykową miksujemy na krem. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

Porady

  • Bulion warzywny możemy zastąpić mięsnym, np. drobiowym, na bazie kurczaka lub indyka.

  • Do zupy paprykowej możemy dodać białą cebulę lub cukrową, która jest o wiele delikatniejsza w smaku. Można też zastąpić ją porem.

  • Jeśli nie mamy w domu masła klarowanego możemy podsmażyć składniki na oleju, np. rzepakowym lub słonecznikowym. Sprawdzi się też oliwa z oliwek.

  • Zupę paprykową możemy zblendować na gładki krem, ale równie dobrze smakuje średnio rozdrobniona. Możemy też odłożyć trochę składników i dodać je na koniec, dzięki temu będą lepiej wyczuwalne.

  • Tego rodzaju zupa krem z papryki jest na tyle lekka, że można ją podać w formie przystawki na proszonym przyjęciu. Najlepiej w małych miseczkach.

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jakie przyprawy do zupy paprykowej?

Zupa paprykowa najlepiej smakuje z dodatkiem:

  • czosnku,
  • tymianku,
  • oregano,
  • papryki słodkiej,
  • chili.

Do takiej zupy możemy dodać też koncentrat pomidorowy lub czerwone pesto. Jeśli chcemy, żeby była bardziej aksamitna i kremowa, możemy zabielić ją śmietaną, jogurtem naturalnym lub serkiem topionym. Kolejnym dodatkiem, który świetnie wzbogaci smak zupy z papryki są suszone pomidory. Innym świetnym pomysłem jest przygotowanie zupy z papryki z oliwkami

Zupa paprykowa z mięsem

Żeby była bardziej sycąca i odżywcza, możemy wzbogacić ją wkładem mięsnym. Najlepiej sprawdzi się do niej drób, ale możemy użyć także boczku lub podsmażonej kiełbasy. Najpopularniejszym przepisem jest jednak zupa paprykowa z kurczakiem. To właśnie dodatek pokrojonego w kostkę białego mięsa najlepiej z nią współgra. Ciekawą opcją jest zupa paprykowa z pulpetami. Wystarczy przygotować niewielkie kuleczki z mięsa mielonego i wrzucić je do gotującej się zupy, robiąc się w niej dodatkowo nadadzą wywarowi głębszego smaku.

Z czym podać zupę z papryki?

Możliwości mamy naprawdę dużo, jej smak idealnie komponuje się z wieloma dodatkami. Bez problemu znajdziemy swoje ulubione. Podpowiadamy kilka najpopularniejszych możliwości. Zupa paprykowa może być podana ze świeżym pieczywem, a jeśli nie chcemy podawać osobnych dodatków, możemy dodać do środka ryż, makaron lub ziemniaki. Zupa paprykowa z ziemniakami będzie gęstsza i bardzie pożywna, z kolei ryż i makaron wpłyną na uczucie sytości. Jeśli przygotowujemy zupę krem z papryki, na wierzchu możemy posypać ją:

  • pestkami dyni,
  • ziarnami słonecznika,
  • płatkami migdałów,
  • grzankami pokrojonymi w kostkę,
  • groszkiem ptysiowym
  • ricottą,
  • mozzarellą,
  • parmezanem,
  • natką pietruszki,
  • szczypiorkiem.

Pestki polecamy uprażyć na suchej patelni, będą o wiele bardziej aromatyczne. Jeśli mamy ochotę na bardziej sycącą wersję, możemy podać zupę z papryki z tortellini.

Zupa z papryki fit

Zupa z papryki ma niewiele kalorii, ale jeśli chcemy ją jeszcze bardziej odchudzić, możemy w łatwy sposób przygotować przepis na zupę z papryki w wersji fit. Wystarczy, że pominiemy podsmażanie warzyw i ugotujemy je po prostu w wodzie, a nie na bulionie. W odchudzonym przepisie, śmietanę do zabielania zamieniamy na jogurt naturalny lub w ogóle pomijamy krok zabielania. Dietetyczna zupa paprykowa jest równie pyszna, a przy tym lekkostrawna i o znikomej wartości kalorycznej. 

Zupa z papryki pieczonej

Klasyczna zupa z papryki jest gotowana na podsmażonej papryce, ale wspaniałym pomysłem jest dodanie pieczonej papryki. Papryka po upieczeniu staje się znacznie bardziej aromatyczna i lekko słodkawa, nadając zupie wyjątkowego smaku. Co więcej, pieczona papryka łatwo daje się obierać. Podpieczona, a nawet lekko spalona skórka świetnie odchodzi od miąższu, dzięki czemu obieranie papryki zajmuje dosłownie chwilę.

Zupa paprykowa - wariacje smakowe

Przepis na zupę z papryki doczekał się wielu wariacji smakowych. Coraz większą popularność zdobywają również:

Dodatek rozmaitych warzyw, a nawet owoców sprawi, że zupa nabierze zupełnie innego charakteru. Warto więc eksperymentować w kuchni i przygotowywać różne odsłony zupy paprykowej, a wtedy ten przepis nigdy nam się nie znudzi. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne