Przepisy z kaszą jaglaną

131 przepisów

Kasza jaglana inaczej zwana jagłą to produkt otrzymany z łuskanego ziarna prosa. Kaszę jaglaną należy krótko przechowywać, ponieważ tłuszcz w niej zawarty jełczeje i nadaje gorycz. Kasza jaglana posiada bogactwo witamin i mikroelementów, w szczególności z grupy B. Z kaszy jaglanej przygotujecie desery dla osób mających nietolerancję laktozy lub unikających produktów odzwierzęcych. Kasza jaglana będzie idealną bazą do "serników" bez sera. Zobaczcie przepisu z wykorzystaniem kaszy jaglanej. 

Przepisy z kaszą jaglaną

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 40 min.
Jagouleh z łososiem

Jagouleh z łososiem to sycący pomysł na szybki obiad na bazie kaszy jaglanej. Przepis nawiązuje do marokańskiej sałatki tabbouleh. Dania przygotowywanego na bazie kaszy bulgur lub kuskus. Posiłek idealnie nada się jako przekąska w ramach lunchu do pracy. Spróbujcie naszego przepisu na jagouleh z łososiem. 

mojegotowanie

Jagouleh z łososiem

Kasza jaglana - właściwości

Kasza jaglana bogata jest w witaminy z grupy B oraz żelazo i miedź. Kasza jaglana jest lekkostrawna i nadaje się dla osób nietolerujących glutenu. Kasza jaglana ma właściwości antywirusowe, które pomaga walczyć z katarem. Warto pamiętać, że kasza jaglana leczy problemy żołądkowe i hamuje zgagę. Witamina E zawarta w kaszy poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Warto wiedzieć, że kasza jaglana dzięki zawartości lecytyny poprawia koncentrację. 

Artykuły powiązane

Kasza jaglana na słodko
25.05.2019

Kasza jaglana na słodko - pyszny smak dzieciństwa

Kasza jaglana na co dzień występuje jako dodatek do mięsnych sosów albo gotowanych warzyw. Nam jednak najbardziej kojarzy się ona ze słodkimi daniami z dzieciństwa. Kasza z owocami, w formie apetycznej zapiekanki lub kokosowych kuleczek zastąpi deser, będzie pożywnym śniadaniem, sprawdzi się nawet jako obiad. W cyklu Przyjemności na weekend polecamy kaszę jaglaną na słodko.

Płatki jaglane
13.05.2019

Płatki jaglane – nie tylko na śniadanie

Płatki jaglane nie mają wprawdzie charakterystycznego smaku, ale dzięki temu są produktem bardzo uniwersalnym – świetnie sprawdzają się zarówno w śniadaniowym musli, jak i panierce do mięsa. Płatki jaglane dostarczają też dużo witamin oraz minerałów. Jak użyć ich w kuchni? Podpowiadamy w cyklu "Smak".

Jak gotować kaszę jaglaną
03.12.2018

Jak gotować kaszę jaglaną

Kasza jaglana to hit ostatnich lat. Jest smaczna i wartościowa. Ale jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka, a smaczna i sypka? Oto kilka zasad, jak gotować kaszę jaglaną w prawidłowy sposób.

Kasza dla zdrowia
31.03.2018

Czas pokochać kasze - mają supermoc!

Kasze jemy zbyt rzadko. Z badań wynika, że tylko dwa-trzy razy w miesiącu. To błąd. Na świecie jedzenie kaszy staje się modne. I nie bez powodu. Kasza silnie rozgrzewa, syci, a nie tuczy, dlatego warto jeść ją jak najczęściej. Dodatkowo pomaga schudnąć, odmładza i chroni przed wieloma chorobami.

5rodzajowkasz_g
11.08.2016

5 najzdrowszych rodzajów kasz i ich właściwości

Które rodzaje kasz są najzdrowsze? Wszystkie kasze zawierają mnóstwo witamin i dobroczynnych składników. Wyróżniliśmy 5, które są superfoods.

owies_skromny_cudotworca
28.07.2012

Owies - skromny cudotwórca

Jest to zboże o największej wartości odżywczej, najbogatsze w łatwo przyswajalne tłuszcze i proteiny, a także w wapń, żelazo, fosfor, jod, witaminy z grupy B i witaminy E i K. Zawiera również duże ilości błonnika o właściwościach pęczniejących i śluzotwórczych.