Zupa krem z dyni to hit wśród jesiennych dań obiadowych. Ma piękny pomarańczowy kolor, lekko orzechowy aromat i aksamitną konsystencję. Dodatek imbiru nadaje jej ciekawy, korzenny charakter. Polecamy wykończyć ją gęstą śmietaną, płatkami chili i natką pietruszki. Przygotujcie się na deszczowe popołudnia i sprawdźcie, jak zrobić zupę krem z dyni. Rozgrzeje Was i zachwyci smakiem.
Getty/iStock
(średnia 4.27 z 210 głosów)
Przygotowanie: dynię obieramy ze skórki i przekrajamy na pół. Usuwamy gniazda nasienne. Oczyszczony miąższ dzielimy na mniejsze części. Ziemniaki i marchewkę skrobiemy i kroimy w kostkę. Cebulę pozbawiamy łupinki i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Gotowanie: roztapiamy masło w dużym garnku. Wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy je, aż uwolnią wyraźny aromat. Dodajemy pozostałe warzywa, czyli dynię, marchewkę i ziemniaki, a także imbir, pieprz i sól. Zalewamy całość bulionem warzywnym. Gotujemy przez około 20 minut.
Zupa krem z dyni: kiedy wszystkie warzywa zmiękną, miksujemy je z dodatkiem pełnotłustego mleka. Podajemy danie w głębokich talerzach. Możemy udekorować je gęstą śmietaną, płatkami chili i natką pietruszki.
Porady
- Jeśli chcemy, żeby krem dyniowy miał dobrze wyczuwalny, lekko pikantny smak, wykorzystajmy świeży korzeń imbiru. Można go posiekać lub zetrzeć na tarce i podsmażyć razem z cebulką i czosnkiem. Sprawdzi się też sproszkowana przyprawa, ale jest mniej wyrazista.
- Słodycz i kolor dyniowej zupy podkreśla marchewka. W niektórych przepisach można znaleźć również pomidory, które stanowią lekko kwaskowy, świeży element. Pomarańczową barwę możemy wzmocnić za pomocą sproszkowanej kurkumy.
- Smaczne danie obiadowe powstanie z pękatej odmiany hokkaido. Sezon na ten rarytas trwa w Polsce od września do listopada. W naszych kuchniach jesienią może też zagościć pyszna zupa z dyni piżmowej o lekko orzechowym posmaku. Będą się one różnić barwą i poziomem słodyczy.
- Żeby zupa dyniowa miała aksamitną, idealnie gładką konsystencję, polecamy przetrzeć ją przez gęste sito. Czynność tę można powtarzać, aż efekt będzie zadowalający.
- Składniki proponujemy zmiksować z mlekiem o zawartości tłuszczu 3,2%, ale sprawdzi się też płynna śmietanka 30%. Jeśli chcemy zrobić potrawę o orientalnym profilu smakowym, świetnym pomysłem jest zupa z dyni z mlekiem kokosowym. To także propozycja dla wegan. Osoby na diecie roślinnej mogą podsmażyć warzywa na oleju.
- Warto zawsze mieć w spiżarni mus z dyni. Dzięki niemu powstanie błyskawiczna zupa krem na obiad. Zapasy w postaci przecieru można też trzymać w zamrażarce. Kiedy zimą najdzie nas ochota na rozgrzewający posiłek, wystarczy podsmażyć aromatyczne składniki (cebulę, czosnek imbir) i dodać do nich gotowe purée oraz mleko lub śmietankę.
- Inną, nieco bardziej pracochłonną wersją tego dania jest zupa krem z pieczonej dyni. Pomarańczowy miąższ podczas obróbki w piekarniku zyskuje orzechowe nuty smakowe. Będzie miał też niezwykły, wędzony aromat, jeśli doprawimy go papryką chipotle.
- Dynia na zupę powinna gotować się w wywarze dobrej jakości, najlepiej na bazie jarzyn korzeniowych. Dobrze sprawdzi się domowy bulion warzywny.
Najprostsza zupa krem z dyni hokkaido lub piżmowej jest dosyć delikatna, a niektórym może wydawać się zbyt mdła. Żeby zbalansować jej słodki smak, warto wykorzystać odpowiednie aromatyczne dodatki. Zazwyczaj jest to imbir, który często odgrywa ważną rolę w rozgrzewających, jesiennych potrawach. Co jeszcze można wykorzystać? Podpowiadamy, jakie przyprawy do zupy dyniowej sprawdzą się najlepiej:
Podstawowy przepis na krem z dyni przyda się szczególnie w jesienne i zimowe dni. Żeby stworzyć dzięki niemu sycące danie obiadowe, warto uzupełnić go o pożywny akompaniament białka, węglowodanów lub zdrowych tłuszczów. Co dodać do zupy z dyni piżmowej lub hokkaido? Oto kilka propozycji:
Komentarze