Zupa z dyni - przepis na pyszną zupę. Dynia przywędrowała do Europy z Ameryki Południowej i szybko zyskała amatorów. Zachwyca różnorodnością kształtów i kolorów. Jej smak pozornie mdły w połączeniu z przyprawami oraz innymi warzywami nabiera charakteru. Zupa z miąższu dyni to symbol jesiennych obiadów, ale nie tylko. Polecamy przepis, jak połączyć składniki, aby krem z dyni wyszedł aksamitny i idealnie doprawiony.
iStock
(średnia 4.27 z 210 głosów)
Jak zrobić zupę z dyni? Cebulę, dynię i marchewki obrać pokroić w kostkę. Imbir obrać opłukać drobno posiekać. W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać dynię, masło, marchewkę, część imbiru i 2 łyżki soku z pomarańczy. Smażyć około 5–7 minut. Zalać bulionem przykryć gotować do miękkości jeszcze około 15 minut.
Zupa krem z miąższu dyni po tym czasie powinna być zdjęta z ognia. Należy do niej dodać pozostały imbir, sok z pomarańczy, mleczko kokosowe i dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dobrze wymieszać. Dynianka powinna być postawiona ponowie na gazie. Gotować jeszcze ok. 4 minut na małym ogniu. Przed podaniem posypać kolendrą.
Kalorie: 150
Porady
- Sprawdź przepis na domowy bulion warzywny.
- Zamiast mleczka kokosowego można użyć śmietany i podać zupę z dyni np. z kawałkami wędzonego łososia lub pokruszonymi włoskimi orzechami.
- Pokrojony miąższ dyni doskonale nadaje się do zamrażania. Można go uprzednio zblanszować we wrzątku. Przechowuje się wówczas nawet 12 miesięcy.
- Dla wielu osób dynia jest zbyt słodka, mdła i mało wyrazista, aby gotować zupę z niej samej. Dodatek pikantnych przypraw i mleka kokosowego wydobywa z zupy z dyni pełnię smaku. Stąd popularność tego przepisu.
Dynia jest tania i łatwo dostępna w sezonie jesiennym. Miąższ dyni można dusić zapiekać marynować dodawać do surówek i sałatek. Może z niego powstać też pyszna, kremowa zupa z dyni. Jak zrobić zupę z dyni? Najlepiej zacząć od wybrania dyni. Każda z dostępnych w Polsce odmian nadaje się na pyszną zupę. Warto pamiętać, że jedyną dynią, której nie trzeba obierać ze skórki jest Hokkaido – właśnie to sprawia, że ta odmiana jest tak popularna w naszej kuchni. Aby przygotować krem z dyni należy zeszklić cebulkę oraz podsmażyć wcześniej pokrojone w kostki marchewki i dynię. Razem z dodatkiem imbiru i soku z pomarańczy warzywa powinny się gotować 5-7 minut do miękkości. Następnie należy je zalać bulionem i gotować pod przykryciem kolejne 15 minut. Zupa dyniowa powinna być zmiksowana razem z mlekiem kokosowym i sokiem z pomarańczy. Gotową warto podgotować jeszcze chwilę, do momentu zagotowania (ok. 4 minuty). Zupa dyniowa może być podawana z kolendrą, grzankami lub innymi dodatkami.
Jak urozmaicić krem z dyni? Można podać go z dodatkiem pesto z bazylii, pietruszki albo pesto z jarmużu. Każde pesto jest świetnym pomysłem na przełamanie klasycznego, stonowanego smaku zupy dyniowej. Krem z dyni pyszny będzie też ze skarkami z boczku. Ciekawie smakować będzie też zupa dyniowa z chrupiącym chorizo. W wegańskiej wersji skwarki można przygotować z naturalnego tofu doprawionego papryką wędzoną i sosem sojowym. Tofu należy pokroić w drobną kostkę i usmażyć w tłuszczu. Z czym podawać zupę z dyni? Świetnym dodatkiem będą zacierki. Zacierki to drobne, ręcznie robione kluseczki z mąki i jajka. Powstają przez odrywanie małych kawałków ciasta i rolowanie ich („zacieranie”) między palcem wskazującym, a kciukiem. Następnie zgotowuje się się w osolonej wodzie lub od razu w zupie. Zupa krem z dyni z masłem orzechowym (po angielsku zwana „Butternut and nut butter soup”) jest kolejnym bardzo ciekawym pomysłem na urozmaicenie smaku. Orzechowe nuty dobrze współgrają z kremową konsystencją i delikatnością zupy dyniowej. A skoro mowa o pomysłach, jak zupa z dyni jeszcze może się wyróżnić, warto przetestować przepis na krem z młodej dyni, soczewicy i pomidorów – talerz tej zupy jest bardzo sycący i rozgrzewający. Idealny na jesienne wieczory!
Jeśli mamy w spiżarni schowane puree z dyni, warto je wykorzystać do przygotowania ekspresowy krem z dyni. Zupa z puree z dyni jest jeszcze prostsza i szybsza w przygotowaniu. Wystarczy podsmażyć cebulkę, marchewki i imbir, do których dodajemy gotowe puree dyni. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, pikantną papryką i innymi ulubionymi przyprawami. Zupa z puree z dyni może być uzupełniona kwaśną śmietanką lub mlekiem kokosowym.
Komentarze