Zupa z dyni

Pyszna zupa z dyni - symbol jesiennych obiadów, ale nie tylko. Polecamy przepis, jak połączyć składniki, aby zupa z dyni wyszła aksamitna, kremowa i idealnie doprawiona.

Zupyzupa z dyni

Czas przygotowania:
15 min.
Kalorie:
150 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.28 z 206 głosów)

Składniki:

  • 50 dag pokrojonego w kostkę
  • oczyszczonego miąższu dyni
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • sok z jednej pomarańczy
  • łyżka masła
  • kawałek świeżego imbiru
  • 150 ml niesłodzonego mleczka kokosowego
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka posiekanej kolendry
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Zupa z dyni - przepis na pyszną zupę.
  • Dynia przywędrowała do Europy z Ameryki Południowej i szybko zyskała amatorów. Zachwyca różnorodnością kształtów i kolorów. Jej smak
  • pozornie mdły
  • w połączeniu z przyprawami oraz innymi warzywami nabiera charakteru. Miąższ dyni można dusić
  • zapiekać
  • marynować
  • dodawać do surówek i sałatek
  • robić z niego pyszne kremowe zupy z dyni.
  • Zupa z dyni
  • jak zrobić zupę z dyni:
  • Cebulę i marchewki obrać
  • pokroić w kostkę. Imbir obrać
  • opłukać
  • drobno posiekać.
  • W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę
  • dodać dynię
  • masło
  • marchewkę
  • część imbiru i 2 łyżki soku z pomarańczy. Smażyć około 5–7 minut. Zalać bulionem
  • przykryć
  • gotować do miękkości jeszcze około 15 minut.
  • Zdjąć z ognia
  • dodać pozostały imbir
  • sok z pomarańczy
  • mleczko kokosowe i dokładnie zmiksować. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem
  • dobrze wymieszać.
  • Garnek z zupą z dyni ponowie postawić na gazie. Gotować jeszcze ok. 4 minut na małym ogniu. Przed podaniem posypać kolendrą.
  • PAMIĘTAJ
  • ● Zamiast mleczka kokosowego można użyć śmietany i podać zupę z dyni np. z kawałkami wędzonego łososia lub pokruszonymi włoskimi orzechami.
  • ● Pokrojony miąższ dyni doskonale nadaje się do zamrażania. Można go uprzednio zblanszować we wrzątku. Przechowuje się wówczas nawet 12 miesięcy.
  • Zupa z dyni gotowa - można się zajadać - smacznego!

Kalorie: 150

Porady

Dla wielu osób dynia jest zbyt słodka, mdła i mało wyrazista, aby gotować zupę z niej samej. Dodatek pikantnych przypraw i mleka kokosowego wydobywa z zupy z dyni pełnię smaku. Stąd popularność tego przepisu.

Wypróbuj przepis na krem z dyni

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy