Przepisy z tofu

1 kolekcji przepisów

56 przepisów

Tofu to jeden z ulubionych składników wegan i wegetarian. Jest w 100% roślinne, dlatego spokojnie mogą je jeść. Tofu powstaje z soi i ma charakterystyczną konsystencję. Przypomina nieco twarożek, można wykorzystywać je na wiele różnych sposobów. Tofu samo w sobie właściwie nie ma smaku, smakuje bardzo neutralnie. Dzięki temu świetnie odnajduje się zarówno w słonych, jak i słodkich daniach. Tofu jest także dobre dla naszego zdrowia, ponieważ zawiera sporo białka i witamin, m.in. B i E, a także żelaza, potasu czy sodu. Sojowy produkt znajdziecie współcześnie w większości sklepów spożywczych - jest bardzo popularny także w restauracjach, nie tylko azjatyckich. 

Przepisy w kolekcji Przepisy z tofu

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 45 min.
Kung Pao tofu z orzeszkami ziemnymi

Kung Pao tofu z orzeszkami ziemnymi to smak i aromat orientu. Popularne danie w wersji mięsnej proponujemy w nowej, roślinnej odsłonie. Wegański przepis na king pao tofu to propozycja na przekąskę lub w większej porcji - na wegetariański obiad. Marynowane tofu jest pożywną bazą, ryż jaśminowy uzupełnia kaloryczność, a chrupiące orzeszki i papryczki podkręcają teksturę i smak dania, jakim jest king pao tofu. Wypróbujcie koniecznie ten wegański przepis na specjał kuchni syczuańskiej!

mojegotowanie

Kung Pao tofu z orzeszkami ziemnymi

Tofu - do dań głównych i deserów

Tofu stanowi istotne źródło białka w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Właśnie dlatego warto dodawać je do różnych potraw. Tofu świetnie nadaje się do przygotowywania dań głównych. Często bywa używane jako zamiennik mięsa, np. w gulaszach czy zapiekankach. 

W sklepach oprócz klasycznego tofu, dostępne jest także tofu wędzone. Charakterystyczny smak sprawia, że do złudzenia przypomina mięso. Użyjcie go do zrobienia zupy miso, wegańskiego leczo lub kokosowego curry. Tofu możemy grillować, smażyć, gotować i piec.

Tofu używamy również do deserów. Na jego bazie powstaje wege sernik, czyli tofurnik. Z dodatkiem tofu przyrządzimy też wege pączki i słodkie koktajle. 

Artykuły powiązane

wegetarianskiobiad_glowne
01.10.2020

Wegetariański obiad

Kuchnia roślinna jest coraz popularniejsza. Można ją z powodzeniem stosować przez cały rok. Oto nasze pomysły na wegetariański obiad.

Gdzie zjeść dania wegetariańskie w Lublinie? Oto 5 smakowitych lokali
01.10.2020

Gdzie zjeść dania wegetariańskie w Lublinie? Oto 5 smakowitych lokali

Czy wegetarianin w Lublinie będzie miał, gdzie zjeść? Zdecydowanie tak! W ostatnich latach jak grzyby po deszczu rośnie oferta lokali serwujących dania wegetariańskie. W ofercie mają zarówno roślinne klasyki, jak i zupełne nowości. Dzięki nim w Lublinie słowa tempeh, seitan czy yuba nie brzmią już tajemniczo. Oto 5 lokali z kuchnią wegetariańską, która zachwyci podniebienia bez dodatku mięsa.

Yuba - skórka z tofu
02.09.2020

Yuba - wegetariański zamiennik kurczaka, czyli co jedzą wegetarianie

Dieta wegetariańska nie uwzględnia czerwonego mięsa oraz drobiu. Co zatem jedzą wegetarianie, którzy np. z powodów ideologicznych zrezygnowali z tych produktów, ale lubią smak np. kurczaka? Specjalnie dla nich powstała yuba, czyli specjalnie przygotowana skórka z tofu.

Sól wędzona
26.08.2020

Sól wędzona – do czego ją używać i jak zrobić w domu?

Sól wędzona jest bardzo cenna i wartościowa w kuchni roślinnej. Wędzona sól powstaje w wyniku naturalnego procesu wędzenia, bez środków przeciwzbrylających i innych dodatków. Co ciekawe, zapach soli niezwykle przypomina mięso. Stąd jej popularność w daniach nawiązujących do tradycyjnych potraw. Przedstawiamy najczęstsze zastosowanie soli wędzonej.

wegetarianskie_zrodla_bialka_g
28.07.2020

Wegetariańskie źródła białka

W diecie wegetariańskiej największym wyzwaniem jest zbilansowanie jadłospisu i dostarczenie sobie odpowiedniej ilości białka. To wcale nie takie trudne!

Misa Mocy - Ewa Ługowska
18.06.2020

Misa Mocy w kuchni - Ewa Ługowska o diecie, która zmienia świat na lepszy

Misa Mocy, za którą stoi Ewa Ługowska, to praktyczne podpowiedzi, jak mimo jadłospisu z wykluczeniami gotować smacznie, prosto i zdrowo. Posiłki bez nabiału, mięsa czy glutenu to nie ograniczenia, a paleta smaków, które możemy wybrać i dopasować pod swoje kubki smakowe. Grunt, to odpowiednie przygotowanie, najlepiej w zgodzie z naturą i ekologią. To prostsze niż może się wydawać! Sprawdźcie praktyczne porady Ewy.

Co zrobić z tofu
23.05.2020

Co zrobić z tofu?

Co zrobić z tofu? To pytanie zadajemy sobie, kiedy przestajemy spożywać mleko, ser i inny nabiał, witając w swojej kuchni tofu. Zmieniamy dietę na roślinną, zaczynamy szukać nowych rozwiązań – roślinnych odpowiedników, które zamienią nam nasze ulubione produkty i dania. Mleko krowie zamienić najłatwiej: istnieje wiele zamienników pochodzenia roślinnego, natomiast czym zamienić ser i twaróg? Tutaj na pomoc przychodzi tofu. To jest twarożek sojowy, po który często sięgają weganie. Powstaje z mleka sojowego, jest doskonałym źródłem białka, roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin. Sprawdźcie, co zrobić z tofu.

Warzywa z grilla
29.04.2020

Warzywa z grilla – nie tylko dla wegetarian

Minęły już czasy, gdy na grillu królują kiełbasa i karkówka - czas na warzywa z grilla! Co zrobić, aby były przysmakiem, a nie tylko ozdobą lub obowiązkową porcją witamin?

Leczo z cukinii i papryki
22.07.2019

Znajdź swój przepis na leczo - z cukinii, wegetariańskie, tradycyjne?

Leczo jest pełne sezonowych warzyw - pachnącej papryki, soczystych pomidorów, a czasem także delikatnej cukinii. To wyjątkowo sezonowe danie - latem jest tanie i pyszne, bo warzywa są wtedy najlepszej jakości. Mięsożercy robią je na smalcu i dodają kiełbasę, ale spokojnie - wersja wege też jest świetna!

Wegetariańskie przepisy
22.09.2018

Wegetariańskie przepisy - 5 apetycznych profili prosto z Instagrama

Wegetariańskie i wegańskie przepisy podbijają sieć - również tę polskojęzyczną część internetu. Dlatego w naszym cyklu "Przyjemności na weekend" zaczynamy polecać profile osób, które potrafią uwiecznić bezmięsne dania w taki sposób, że aż ślinka cieknie! Oto pierwsze TOP5 profili z Polski na wegetariańskie przepisy dla każdego.