Przepisy z tofu

52 przepisów

Tofu to jeden z ulubionych składników wegan i wegetarian. Jest w 100% roślinne, dlatego spokojnie mogą je jeść. Tofu powstaje z soi i ma charakterystyczną konsystencję. Przypomina nieco twarożek, można wykorzystywać je na wiele różnych sposobów. Tofu samo w sobie właściwie nie ma smaku, smakuje bardzo neutralnie. Dzięki temu świetnie odnajduje się zarówno w słonych, jak i słodkich daniach. Tofu jest także dobre dla naszego zdrowia, ponieważ zawiera sporo białka i witamin, m.in. B i E, a także żelaza, potasu czy sodu. Sojowy produkt znajdziecie współcześnie w większości sklepów spożywczych - jest bardzo popularny także w restauracjach, nie tylko azjatyckich. 

Przepisy w kolekcji Przepisy z tofu

Tofu - do dań głównych i deserów

Tofu stanowi istotne źródło białka w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Właśnie dlatego warto dodawać je do różnych potraw. Tofu świetnie nadaje się do przygotowywania dań głównych. Często bywa używane jako zamiennik mięsa, np. w gulaszach czy zapiekankach. 

W sklepach oprócz klasycznego tofu, dostępne jest także tofu wędzone. Charakterystyczny smak sprawia, że do złudzenia przypomina mięso. Użyjcie go do zrobienia zupy miso, wegańskiego leczo lub kokosowego curry. Tofu możemy grillować, smażyć, gotować i piec.

Tofu używamy również do deserów. Na jego bazie powstaje wege sernik, czyli tofurnik. Z dodatkiem tofu przyrządzimy też wege pączki i słodkie koktajle. 

Artykuły powiązane

Misa Mocy - Ewa Ługowska
18.06.2020

Misa Mocy w kuchni - Ewa Ługowska o diecie, która zmienia świat na lepszy

Misa Mocy, za którą stoi Ewa Ługowska, to praktyczne podpowiedzi, jak mimo jadłospisu z wykluczeniami gotować smacznie, prosto i zdrowo. Posiłki bez nabiału, mięsa czy glutenu to nie ograniczenia, a paleta smaków, które możemy wybrać i dopasować pod swoje kubki smakowe. Grunt, to odpowiednie przygotowanie, najlepiej w zgodzie z naturą i ekologią. To prostsze niż może się wydawać! Sprawdźcie praktyczne porady Ewy.

Co zrobić z tofu
23.05.2020

Co zrobić z tofu?

Co zrobić z tofu? To pytanie zadajemy sobie, kiedy przestajemy spożywać mleko, ser i inny nabiał, witając w swojej kuchni tofu. Zmieniamy dietę na roślinną, zaczynamy szukać nowych rozwiązań – roślinnych odpowiedników, które zamienią nam nasze ulubione produkty i dania. Mleko krowie zamienić najłatwiej: istnieje wiele zamienników pochodzenia roślinnego, natomiast czym zamienić ser i twaróg? Tutaj na pomoc przychodzi tofu. To jest twarożek sojowy, po który często sięgają weganie. Powstaje z mleka sojowego, jest doskonałym źródłem białka, roślinnych tłuszczów nienasyconych i wielu witamin. Sprawdźcie, co zrobić z tofu.

Warzywa z grilla
29.04.2020

Warzywa z grilla – nie tylko dla wegetarian

Minęły już czasy, gdy na grillu królują kiełbasa i karkówka - czas na warzywa z grilla! Co zrobić, aby były przysmakiem, a nie tylko ozdobą lub obowiązkową porcją witamin?

solwedzona
26.04.2020

Sól wędzona do potraw wegetariańskich

Ten rodzaj soli jest bardzo cenny i wartościowy w kuchni roślinnej. Powstaje w wyniku naturalnego procesu wędzenia, bez środków przeciwzbrylających i innych dodatków. Co ciekawe, pachnie bardzo mięsnie.

Leczo z cukinii i papryki
22.07.2019

Znajdź swój przepis na leczo - z cukinii, wegetariańskie, tradycyjne?

Leczo jest pełne sezonowych warzyw - pachnącej papryki, soczystych pomidorów, a czasem także delikatnej cukinii. To wyjątkowo sezonowe danie - latem jest tanie i pyszne, bo warzywa są wtedy najlepszej jakości. Mięsożercy robią je na smalcu i dodają kiełbasę, ale spokojnie - wersja wege też jest świetna!

Yuba - skórka z tofu
11.05.2018

Yuba - wegetariański zamiennik kurczaka, czyli co jedzą wegetarianie

Dieta wegetariańska nie uwzględnia czerwonego mięsa oraz drobiu. Co zatem jedzą wegetarianie, którzy np. z powodów ideologicznych zrezygnowali z tych produktów, ale lubią smak np. kurczaka? Specjalnie dla nich powstała yuba, czyli specjalnie przygotowana skórka z tofu.

gowne_pieprz
23.08.2017

Różowy pieprz w kuchni wegetariańskiej

Pieprz różowy zachęca do kulinarnych eksperymentów. Idealnie podkreśla smak potraw wegetariańskich i wegańskich.

wegetarianskie_zrodla_bialka_g
30.06.2017

Wegetariańskie źródła białka

W diecie wegetariańskiej największym wyzwaniem jest zbilansowanie jadłospisu i dostarczenie sobie odpowiedniej ilości białka. To wcale nie takie trudne!

pierogi_glowne
25.11.2015

Wegetariańskie i wegańskie pierogi

Ta tradycyjna polska potrawa ma wiele rodzajów. To jedno z najpopularniejszych wegetariańskich dań, które możemy spotkać w polskich domach. Słodkie, wytrawne, gotowane lub smażone – to, jak przygotujemy to danie zależy tylko od naszej inwencji.