Przepisy z tofu

1 kolekcji przepisów

56 przepisów

tofu

Tofu to jeden z ulubionych składników wegan i wegetarian. Jest w 100% roślinne, dlatego spokojnie mogą je jeść. Tofu powstaje z soi i ma charakterystyczną konsystencję. Przypomina nieco twarożek, można wykorzystywać je na wiele różnych sposobów. Tofu samo w sobie właściwie nie ma smaku, smakuje bardzo neutralnie. Dzięki temu świetnie odnajduje się zarówno w słonych, jak i słodkich daniach. Tofu jest także dobre dla naszego zdrowia, ponieważ zawiera sporo białka i witamin, m.in. B i E, a także żelaza, potasu czy sodu. Sojowy produkt znajdziecie współcześnie w większości sklepów spożywczych - jest bardzo popularny także w restauracjach, nie tylko azjatyckich. 

Tofu - do dań głównych i deserów

Tofu stanowi istotne źródło białka w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Właśnie dlatego warto dodawać je do różnych potraw. Tofu świetnie nadaje się do przygotowywania dań głównych. Często bywa używane jako zamiennik mięsa, np. w gulaszach czy zapiekankach. 

W sklepach oprócz klasycznego tofu, dostępne jest także tofu wędzone. Charakterystyczny smak sprawia, że do złudzenia przypomina mięso. Użyjcie go do zrobienia zupy miso, wegańskiego leczo lub kokosowego curry. Tofu możemy grillować, smażyć, gotować i piec.

Tofu używamy również do deserów. Na jego bazie powstaje wege sernik, czyli tofurnik. Z dodatkiem tofu przyrządzimy też wege pączki i słodkie koktajle.