Przepisy z tofu

52 przepisów

Tofu to jeden z ulubionych składników wegan i wegetarian. Jest w 100% roślinne, dlatego spokojnie mogą je jeść. Tofu powstaje z soi i ma charakterystyczną konsystencję. Przypomina nieco twarożek, można wykorzystywać je na wiele różnych sposobów. Tofu samo w sobie właściwie nie ma smaku, smakuje bardzo neutralnie. Dzięki temu świetnie odnajduje się zarówno w słonych, jak i słodkich daniach. Tofu jest także dobre dla naszego zdrowia, ponieważ zawiera sporo białka i witamin, m.in. B i E, a także żelaza, potasu czy sodu. Sojowy produkt znajdziecie współcześnie w większości sklepów spożywczych - jest bardzo popularny także w restauracjach, nie tylko azjatyckich. 

Przepisy w kolekcji Przepisy z tofu

Tofu - do dań głównych i deserów

Tofu stanowi istotne źródło białka w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Właśnie dlatego warto dodawać je do różnych potraw. Tofu świetnie nadaje się do przygotowywania dań głównych. Często bywa używane jako zamiennik mięsa, np. w gulaszach czy zapiekankach. 

W sklepach oprócz klasycznego tofu, dostępne jest także tofu wędzone. Charakterystyczny smak sprawia, że do złudzenia przypomina mięso. Użyjcie go do zrobienia zupy miso, wegańskiego leczo lub kokosowego curry. Tofu możemy grillować, smażyć, gotować i piec.

Tofu używamy również do deserów. Na jego bazie powstaje wege sernik, czyli tofurnik. Z dodatkiem tofu przyrządzimy też wege pączki i słodkie koktajle. 

Artykuły powiązane

Leczo z cukinii i papryki
22.07.2019

Znajdź swój przepis na leczo - z cukinii, wegetariańskie, tradycyjne?

Leczo jest pełne sezonowych warzyw - pachnącej papryki, soczystych pomidorów, a czasem także delikatnej cukinii. To wyjątkowo sezonowe danie - latem jest tanie i pyszne, bo warzywa są wtedy najlepszej jakości. Mięsożercy robią je na smalcu i dodają kiełbasę, ale spokojnie - wersja wege też jest świetna!

Warzywa z grilla
01.06.2019

Warzywa z grilla – nie tylko dla wegetarian

Minęły już czasy, gdy na grillu królują kiełbasa i karkówka - czas na warzywa z grilla! Co zrobić, aby były przysmakiem, a nie tylko ozdobą lub obowiązkową porcją witamin?

wegetarianskie_zrodla_bialka_g
30.06.2017

Wegetariańskie źródła białka

W diecie wegetariańskiej największym wyzwaniem jest zbilansowanie jadłospisu i dostarczenie sobie odpowiedniej ilości białka. To wcale nie takie trudne!

pierogi_glowne
25.11.2015

Wegetariańskie i wegańskie pierogi

Ta tradycyjna polska potrawa ma wiele rodzajów. To jedno z najpopularniejszych wegetariańskich dań, które możemy spotkać w polskich domach. Słodkie, wytrawne, gotowane lub smażone – to, jak przygotujemy to danie zależy tylko od naszej inwencji.