Zupa paprykowa jest niezwykle prosta do przygotowania, wyjątkowym smakiem zaskoczy wszystkich domowników. To niekwestionowana konkurencja dla pomidorowej i ogórkowej. Jest też świetną bazą do wielu przygód kulinarnych, ponieważ dobrze komponuje się z wieloma innymi składnikami i dodatkami. Poniżej znajdziecie niezawodny przepis na paprykową zupę krem.
iStock
(średnia 4.42 z 175 głosów)
Cebula: obieramy ją i kroimy w drobną kostkę. W garnku roztapiamy masło. Dorzucamy cebulę - smażymy ją przez ok. 10 minut, do zeszklenia. W tym czasie obieramy ząbki czosnku i kroimy je w plasterki. Dodajemy do cebuli i podsmażamy przez kolejne 5 minut.
Papryki: myjemy je, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.
Pomidory: sparzamy je i obieramy ze skórki. Kroimy w większą kostkę.
Gotowanie: paprykę i pomidory dodajemy do garnka z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Dosypujemy przyprawy i zalewamy bulionem. Gotujemy bez przykrycia przez 15 minut na małej mocy palnika.
Blendowanie: zupę paprykową miksujemy na krem. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Porady
Bulion warzywny możemy zastąpić mięsnym, np. drobiowym, na bazie kurczaka lub indyka.
Do zupy paprykowej możemy dodać białą cebulę lub cukrową, która jest o wiele delikatniejsza w smaku. Można też zastąpić ją porem.
Jeśli nie mamy w domu masła klarowanego możemy podsmażyć składniki na oleju, np. rzepakowym lub słonecznikowym. Sprawdzi się też oliwa z oliwek.
Zupę paprykową możemy zblendować na gładki krem, ale równie dobrze smakuje średnio rozdrobniona. Możemy też odłożyć trochę składników i dodać je na koniec, dzięki temu będą lepiej wyczuwalne.
Tego rodzaju zupa krem z papryki jest na tyle lekka, że można ją podać w formie przystawki na proszonym przyjęciu. Najlepiej w małych miseczkach.
Zupa paprykowa najlepiej smakuje z dodatkiem:
Do takiej zupy możemy dodać też koncentrat pomidorowy lub czerwone pesto. Jeśli chcemy, żeby była bardziej aksamitna i kremowa, możemy zabielić ją śmietaną, jogurtem naturalnym lub serkiem topionym. Kolejnym dodatkiem, który świetnie wzbogaci smak zupy z papryki są suszone pomidory. Innym świetnym pomysłem jest przygotowanie zupy z papryki z oliwkami.
Żeby była bardziej sycąca i odżywcza, możemy wzbogacić ją wkładem mięsnym. Najlepiej sprawdzi się do niej drób, ale możemy użyć także boczku lub podsmażonej kiełbasy. Najpopularniejszym przepisem jest jednak zupa paprykowa z kurczakiem. To właśnie dodatek pokrojonego w kostkę białego mięsa najlepiej z nią współgra. Ciekawą opcją jest zupa paprykowa z pulpetami. Wystarczy przygotować niewielkie kuleczki z mięsa mielonego i wrzucić je do gotującej się zupy, robiąc się w niej dodatkowo nadadzą wywarowi głębszego smaku.
Możliwości mamy naprawdę dużo, jej smak idealnie komponuje się z wieloma dodatkami. Bez problemu znajdziemy swoje ulubione. Podpowiadamy kilka najpopularniejszych możliwości. Zupa paprykowa może być podana ze świeżym pieczywem, a jeśli nie chcemy podawać osobnych dodatków, możemy dodać do środka ryż, makaron lub ziemniaki. Zupa paprykowa z ziemniakami będzie gęstsza i bardzie pożywna, z kolei ryż i makaron wpłyną na uczucie sytości. Jeśli przygotowujemy zupę krem z papryki, na wierzchu możemy posypać ją:
Pestki polecamy uprażyć na suchej patelni, będą o wiele bardziej aromatyczne. Jeśli mamy ochotę na bardziej sycącą wersję, możemy podać zupę z papryki z tortellini.
Zupa z papryki ma niewiele kalorii, ale jeśli chcemy ją jeszcze bardziej odchudzić, możemy w łatwy sposób przygotować przepis na zupę z papryki w wersji fit. Wystarczy, że pominiemy podsmażanie warzyw i ugotujemy je po prostu w wodzie, a nie na bulionie. W odchudzonym przepisie, śmietanę do zabielania zamieniamy na jogurt naturalny lub w ogóle pomijamy krok zabielania. Dietetyczna zupa paprykowa jest równie pyszna, a przy tym lekkostrawna i o znikomej wartości kalorycznej.
Klasyczna zupa z papryki jest gotowana na podsmażonej papryce, ale wspaniałym pomysłem jest dodanie pieczonej papryki. Papryka po upieczeniu staje się znacznie bardziej aromatyczna i lekko słodkawa, nadając zupie wyjątkowego smaku. Co więcej, pieczona papryka łatwo daje się obierać. Podpieczona, a nawet lekko spalona skórka świetnie odchodzi od miąższu, dzięki czemu obieranie papryki zajmuje dosłownie chwilę.
Przepis na zupę z papryki doczekał się wielu wariacji smakowych. Coraz większą popularność zdobywają również:
Dodatek rozmaitych warzyw, a nawet owoców sprawi, że zupa nabierze zupełnie innego charakteru. Warto więc eksperymentować w kuchni i przygotowywać różne odsłony zupy paprykowej, a wtedy ten przepis nigdy nam się nie znudzi.
Komentarze