Zupa paprykowa

Kolorowa zupa paprykowa - pyszna konkurencja dla pomidorowej i ogórkowej. Zupa paprykowa jest prosta do przygotowania, a smakiem zaskoczy wszystkich domowników!

dodany przez: Julita gotuje

Zupy zupa krem z papryki dania mięsne Przystawki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.42 z 173 głosów)


Kroki przygotowania:

  • iStock-468291594 1. Ziemniaki obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki a miąższ posiekać.
  • iStock-1091828914 2. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę, dodać czosnek i ziemniaki, obsmażyć. Następnie zasypać mieloną papryką oraz mąką i smażyć przez chwilę mieszając, po czym zalać bulionem i gotować na małym ogniu aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy dodać pokrojoną paprykę, posiekanego pomidora i oregano. Gotować jeszcze kilka minut aż papryka zmięknie, doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Podawać z kleksem śmietany przybraną paseczkami surowej papryki i listkami natki pietruszki.

Porady

Przepis na zupę paprykową

Jak zrobić zupę paprykową? Banalnie łatwo i szybko. Przepis na zupę paprykową nie wymaga wielu składników i udaje się każdemu. Wystarczy ugotować bulion, warzywny lub mięsny, a do niego dodać podsmażone warzywa. Niezbędne będą świeże papryki, cebula, czosnek, ziemniaki i pomidory. Wszystkie usmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości, a następnie doprawiamy ulubionymi przyprawami. Gotową zupę podajemy z kawałkami warzyw lub blendujemy na gładko, otrzymując krem z papryki. Zupa paprykowa w zmiksowanej wersji może być też wzbogacona serem żółtym lub topionym. Taka serowa zupa krem z papryki będzie być świetnym pomysłem, zarówno na obiad dla całej rodziny, jako lunch do pracy, jak i na przystawkę dla gości.

Czym doprawić zupę z papryki?

 Zupa paprykowa najlepiej smakuje z dodatkiem czosnku, tymianku, oregano czy papryki słodkiej. Do takiej zupy możemy dodać też koncentrat pomidorowy lub czerwone pesto. Jeśli chcemy, aby zupa paprykowa była bardziej aksamitna i kremowa, możemy zabielić ją śmietaną, jogurtem naturalnym lub nawet serkiem topionym. Kolejnym dodatkiem, który świetnie wzbogaci smak zupy z papryki są suszone pomidory. Innym świetnym pomysłem jest przygotowanie zupy z papryki z oliwkami

Zupa paprykowa z mięsem

Aby zupa paprykowa była bardziej sycąca i odżywcza, możemy wzbogacić ją wkładem mięsnym. Najlepiej sprawdzi się do niej drób, ale możemy użyć także boczku czy podsmażonej kiełbasy. Najpopularniejszym przepisem jest jednak zupa paprykowa z kurczakiem. To właśnie dodatek pokrojonego w kostkę białego mięsa najlepiej współgra z zupą z papryki. Innym pomysłem na mięsną wersję tego przepisu jest zupa paprykowa z pulpetami. Wystarczy przygotować kuleczki z mięsa mielonego i wrzucić je do gotującej się zupy, a ugotują się w niej i dodatkowo nadając wywarowi głębszego smaku.

Zupa paprykowa – z czym ją podać?

Zupa paprykowa może być podana ze świeżym pieczywem, a jeśli nie chcemy podawać osobnych dodatków, możemy dodać do środka zupy ryż, makaron lub ziemniaki. Taka zupa paprykowa z ziemniakami lub paprykowa ryżem to znacznie bardziej treściwe przepisy. Jeśli przygotowujemy zupę krem z papryki, na wierzchu możemy posypać ją uprażonymi pestkami dyni, ziarnami słonecznika lub płatkami migdałów. Krem z papryki będzie też doskonale smakował posypany grzankami lub groszkiem ptysiowym. Jeśli mamy ochotę na bardziej sycącą wersję, możemy podać zupę z papryki z tortellini.

Zupa z papryki fit

Zupa z papryki ma niewiele kalorii, ale jeśli chcemy ją jeszcze bardziej odchudzić, możemy w łatwy sposób przygotować przepis na zupę z papryki w wersji fit. Wystarczy, że pominiemy podsmażanie warzyw i ugotujemy je po prostu w wodzie. W odchudzonym przepisie, śmietanę do zabielania zamieniamy na jogurt naturalny, lub w ogóle pomijamy krok zabielania. Dietetyczna zupa paprykowa jest równie pyszna, a przy tym lekkostrawna i o znikomej wartości kalorycznej. 

Notka redakcyjna

Zupa z papryki pieczonej

Klasyczna zupa z papryki jest gotowana na podsmażonej papryce, ale wspaniałym pomysłem jest dodanie pieczonej papryki. Papryka po upieczeniu staje się znacznie bardziej aromatyczna i lekko słodkawa, nadając zupie wyjątkowego smaku. Co więcej, pieczona papryka łatwo daje się obierać. Podpieczona, a nawet lekko spalona skórka świetnie odchodzi od miąższu, dzięki czemu obieranie papryki zajmuje dosłownie chwilę.

Zupa paprykowa - wariacje smakowe

Przepis na zupę z papryki doczekał się wielu wariacji smakowych. Coraz większą popularność zdobywają również zupa z papryki i cukinii, krem z papryki i pomidorów, paprykowa zupa curry z kurczakiem, zupa paprykowa z bakłażanem czy krem z papryki i marchewki. Oryginalnymi wariacjami na temat zupy paprykowej są też: zupa paprykowa z jabłkiem lub pomarańczowa zupa paprykowo-pomidorowa. Dodatek rozmaitych warzyw, a nawet owoców sprawi, że zupa nabierze zupełnie innego charakteru. Warto więc eksperymentować w kuchni i przygotowywać różne odsłony zupy paprykowej, a wtedy ten przepis nigdy nam się nie znudzi. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy