REKLAMA

Gazpacho

5 przepisów

iStock-1248255533

Gazpacho to idealne danie na upały, ponieważ nie wymaga gotowania i jest podawane na zimno. Ta hiszpańska zupa jest nie tylko łatwa i szybka do przygotowania, ale także korzystnie wpływa na zdrowie.

Gazpacho: jak powstało?

Gazpacho wywodzi się z Andaluzji i jest daniem o długiej tradycji. Przed wiekami było spożywane przez ubogich rolników, którzy pracowali na plantacjach oliwek i winorośli. Jego pierwotna wersja była bardzo oszczędna i składała się jedynie z chleba namoczonego w wodzie i oliwie. Nazwa tej potrawy według najbardziej prawdopodobnej hipotezy wywodzi się zresztą od arabskiego słowa określającego właśnie rozmoczony chleb.

Gazpacho w swojej obecnej wersji powstało w czasach wielkich odkryć geograficznych, kiedy do Europy zaczęto przywozić pomidory z Ameryki. Okazało się, że warzywa te doskonale rosną w śródziemnomorskim klimacie, dlatego szybko stały się podstawą wielu tamtejszych potraw, w tym także gazpacho. Najbardziej znana wersja tej zupy składa się właśnie z pomidorów z dodatkiem octu, oliwy i chleba.

Zupa gazpacho dawniej była przygotowywana z pomidorów rozcieranych ręcznie w moździerzu, co wymagało od hiszpańskich gospodyń siły i cierpliwości. Obecnie jej przyrządzenie jest znacznie prostsze - warzywa wystarczy zmiksować lub zblendować.

Przepisy na gazpacho

Chłodnik gazpacho to proste danie, lecz żeby wyszło jak najsmaczniejsze, warto zadbać o jakość użytych składników. Gazpacho z pomidorów najlepiej smakuje przygotowywane w sezonie, kiedy możemy kupić warzywa z lokalnych upraw. Dobierajmy do niego dojrzałe i słodkie pomidory. Dobrze sprawdzi się zwłaszcza odmiana malinowa.

Przepis na dobre gazpacho obejmuje również zastosowanie dobrej jakości oliwy oraz chleba - zdecydowanie lepiej wybrać wypiek domowy lub z piekarni niż z marketu.

Tradycyjne andaluzyjskie gazpacho przygotujemy z dodatkiem papryki, cebuli i czosnku. Kawałki warzyw nadają zupie nie tylko bogatszego smaku, ale także gęściejszej konsystencji. Aby chłodnik osiągnął odpowiednią temperaturę, należy włożyć go na kilka godzin do lodówki. Jeśli nie mamy na to czasu, możemy dorzucić do zupy kilka kostek lodu.

Podstawowy przepis na dobre gazpacho nie jest skomplikowany, lecz jeśli mamy ochotę, możemy wzbogacić go o dodatkowe składniki. W samej Hiszpanii istnieją różne modyfikacje tego dania - dodaje się do niego szynkę, jajka, migdały czy sok pomarańczowy.

Przykładem takiej wariacji jest gazpacho farmerskie, do którego oprócz pomidorów dodajemy także cukinię, szczypiorek, ogórki i seler naciowy. Aby taka mieszanka była bardziej sycąca, możemy dołączyć do niej jajko na twardo, ser feta lub szynkę.

Hiszpański chłodnik tradycyjnie jest daniem wegetariańskim, lecz możemy je tak zmodyfikować, żeby zadowoliło także mięsożerców. W takiej sytuacji warto sprawdzić przepis na zielone gazpacho z chipsami z chorizo. Aromatyczna kiełbasa także jest specjałem kuchni hiszpańskiej, dlatego będzie idealnie pasować do dojrzałych pomidorów.

Gazpacho z czerwonych owoców i bananów to propozycja dla zwolenników słodkich smaków. W tym przepisie zamiast warzyw używamy owoców. W podobny sposób przygotujemy brzoskwiniowe gazpacho z malinami z dodatkiem muscatu oraz białe gazpacho tropikalne na mleku kokosowym.

Przepis na zupę gazpacho możemy także modyfikować pod kątem użytych warzyw. Buraczane gazpacho z migdałami i kozim jogurtem będzie równie orzeźwiające jak tradycyjna wersja chłodnika, a przy tym dostarczy nam cennych witamin.

Z czym podawać gazpacho: napoje i dodatki

Gazpacho możemy podać z kawałkami sera, grzankami, pokrojonymi warzywami, jajkami, wędlinami, winogronami lub oliwkami. Gdy przygotowujemy zupę na specjalną okazję lub dla większej liczby osób, dodatki warto umieścić w osobnej miseczce, tak aby każdy mógł dokładać je do swojej porcji wedle uznania.

Dokładnie przetarte, rzadkie gazpacho samo w sobie może ugasić pragnienie w gorący dzień. Jeśli jednak przyrządzimy chłodnik o gęstszej konsystencji, w roli napoju sprawdzi się sok pomarańczowy lub hiszpańskie białe wino.