Penne

18 przepisów

iStock-1274512954

Penne to makaron bardzo lubiany i spożywany na różne sposoby zarówno w Polsce, jak i w swojej ojczyźnie. Jego nazwa pochodzi od słowa "pen", czyli pióro. Forma "penne" to po prostu liczba mnoga. Spośród ponad trzystu rodzajów włoskich makaronów to właśnie penne trafiło na listę tych kilku, które zdobyły światową sławę. Serwuje się je w bardzo wielu wersjach: od szybkich past przygotowywanych na błyskawiczny obiad lub poczęstunek dla niespodziewanych gości po wykwintne propozycje na romantyczną kolację.

Oryginalnie makaron ten wywodzi się z Kampanii położonej na południu Włoch. W Umbrii znany jest jako spole, czyli szpulki, a w niektórych południowych regionach jako maltagliati - ścinki. Pomysł na penne niejedno ma imię, co udowadniają zebrane tu przepisy.

Makaron penne: jak wygląda?

Makaron penne nazwę ma adekwatną do swojego kształtu. Forma ukośnie ściętych rurek nawiązywać ma do gęsiego pióra, którego końcówkę przycinano pod kątem w celu oprawienia jej w "stalówkę" do pisania. Kluski penne dostępne są w dwóch podstawowych wersjach: karbowanej, określanej w języku włoskim jako penne rigate oraz rzadziej spotykanej gładkiej, czyli penne lisce. Ciekawie wygląda penne ricce, czyli skręcony makaron o rowkowanych brzegach.

Historia powstania penne jest dobrze opisana. W latach 60. XIX wieku Giovanni Battista Capurro stworzył maszynę, umożliwiającą krojenie makaronu tak, by jego końcówki nie sklejały się. W efekcie powstał produkt dość ekskluzywny, barwiony szafranem, który stopniowo powszedniał i zyskiwał coraz większą popularność. Oryginalne włoskie penne do dziś powstaje przy użyciu matryc z brązu, co sprawia, że kluski są nieco krótsze niż te dostępne w Polsce.

Niewątpliwie to jeden z najpopularniejszych makaronów na rynku. Można kupić go w różnych wersjach: jasnej pszennej, pełnoziarnistej, kukurydzianej, ryżowej, gryczanej, a nawet z zielonego groszku. Przepis na makaron penne najwyższej jakości wykorzystuje semolinę z pszenicy durum. Uzyskiwany w ten sposób produkt ma jasnożółtą barwę, a po ugotowaniu nie wykazuje tendencji do sklejania się.

Jak jeść makaron penne?

Włosi dużą wagę przywiązują do prawidłowego dopasowania sosu do typu makaronu. W tym przypadku pusty środek i żłobione brzegi sprawiają, że idealne danie z makaronem penne może mieć wiele smaków. Niezależnie od tego, na jaki sos się zdecydujemy, będzie on zatrzymywał się na powierzchni klusek i wnikał do ich środka.

Włosi najczęściej podają penne z sosami warzywnymi, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wybrać wersję mięsną, śmietanową lub pomidorową. Możemy też tworzyć zapiekanki makaronowe z dodatkiem sosów, jak choćby penne w sosie serowym zapiekane z brokułem i tuńczykiem. Idealnym dodatkiem jest również pesto: penne rigate alla pesto siciliana nie potrzebuje już żadnych uzupełnień. Makaron penne to także doskonała baza do sałatek.

Przepisy z makaronem penne

Jeśli chodzi o penne makaron, przepisy z jego wykorzystaniem to bardzo szeroka kategoria. W kilka minut przygotować można wersję z pesto lub sosem pomidorowym na bazie pomidorów z puszki. Niewiele więcej czasu zabierze penne z kurczakiem i szpinakiem albo penne z łososiem.

Istnieje także kilka kompozycji reprezentujących tak zwany kanoniczny przepis na penne. Do takich zalicza się niewątpliwie penne alla vodka, czyli makaron serwowany z kremowym sosem pomidorowym, do którego na etapie smażenia cebuli dolewa się wódkę. Można także zastąpić tym makaronem spaghetti, przygotowując lubianą na całym świecie carbonarę lub pastę all’arrabbiata. Penne alla caprese to dowód na to, że im prościej, tym lepiej, a sekret dobrej kuchni tkwi wyłącznie w wysokiej jakości składnikach. W skład tego dania wchodzi tylko makaron wymieszany z podsmażonymi na patelni pomidorami i czosnkiem, udekorowany serem i świeżą bazylią.

W przypadku penne przepis na zapiekankę czy zupę z jego wykorzystaniem nie należy do rzadkości. Warto wypróbować pieczone penne zite z kurczakiem czy tak zwane "Mac and Cheese" (Macaroni and Cheese) - popularną potrawę kuchni amerykańskiej, czyli makaron w gęstym, kremowym sosie serowym.