Łazanki z mięsem mielonym to danie, które jest szybkie w wykonaniu, smaczne i syci na długo. Kiedy mamy pod ręką zmieloną wieprzowinę, kiszoną kapustę i gotowe kluski, to kwestia kilku chwil, by na naszym talerzu wylądowała pyszna i treściwa potrawa. A kiedy zechcemy ją podać w wersji świątecznej, wkładkę mięsną zastąpmy grzybami. Łazanki z kapustą i mięsem mielonym, które pokocha cała rodzina.
Artur Rogalski
(średnia 4.36 z 189 głosów)
Kapusta kiszona: wrzucamy ją do średniej wielkości garnka, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Potem wyrzucamy na durszlak i odcedzamy z nadmiaru wody. Możemy też odcisnąć ją ręcznie.
Mięso: mielone (możemy je zmielić również w domu) wrzucamy na patelnię razem z pokrojoną w kosteczkę cebulą, dodajemy 4 g soli, trochę pieprzu i garść majeranku. Smażymy około 20 minut, w razie potrzeby podlewając pod koniec wodą.
Łazanki: gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
W rondlu: mieszamy ze sobą podsmażone mięso, kapustę oraz odcedzone kluski. Łazanki z mięsem mielonym podajemy na ciepło. Jeśli chcemy wypróbować inny wariant tej potrawy, możemy wykonać łazanki z młodą kapustą i mięsem.
Komentarze