Przepisy na ravioli

20 przepisów

Ravioli to włoska wersja pierożków nadziewanych rozmaitymi farszami, o ciekawym, charakterystycznym kształcie. To potrawa tradycyjna, znana we Włoszech od bardzo wielu lat. Dziś jest lubiana i popularna także w polskich kuchniach. Ravioli można przyrządzić w wersji słonej, słodkiej, wegetariańskiej i mięsnej, mniej bądź bardziej sycącej. Jak przygotować klasyczne ciasto na ravioli i czym najlepiej je nadziać? Z czym podaje się włoskie pierożki?

Przepisy na ravioli

Czas przygotowania: 20 min.
Ravioli w sałatce

pożywna sałatka

Aida

Ravioli w sałatce

Ravioli - historia

Ravioli to małe, włoskie pierogi o charakterystycznym kształcie. To kawałki elastycznego, prostokątnego ciasta, które jest zlepione na brzegach, a w środku ma kieszonkę wypełnioną farszem. Oryginalne ravioli mają brzegi wykrojone w kształt falbanki. Pierożki ravioli występują w różnych wersjach - na słono i słodko. Istnieje mnóstwo przepisów pozwalających przygotować tę ciekawą, włoską potrawę. Bardzo popularne są ravioli z mięsem, ze szpinakiem, ale także z płynnym żółtkiem jajka.

Włoskie ravioli mają prawdopodobnie swoje korzenie w średniowieczu. Już w XIV wieku pisał o nich francuski kupiec imieniem Francesco di Marco. Zaserwowano je między innymi na konklawe w połowie XVI wieku. Także podczas I wojny światowej wojska włoskie na froncie jadły ravioli zamknięte w konserwach. Pierożki były nadziewane serem topionym z wołowiną i zalane sosem pomidorowym: stanowiły lubiane i pożywne danie.

Ciasto na ravioli

Ravioli to nie tylko farsz, ale przede wszystkim odpowiednio przygotowane ciasto. Musi być na tyle elastyczne, by nie kleiło się do rąk, a jednocześnie powinno się łatwo zlepiać. Pozwalający przygotować udane ciasto na ravioli przepis zawiera mąkę pszenną, całe jajka, same żółtka, a także oliwę i sól. Zagniecione na gładko ciasto powinno poleżeć przez 30 minut w temperaturze pokojowej, zawinięte w folię spożywczą. Ciasto na domowe ravioli musi się łatwo zlepiać, żeby pierożki nie rozpadały się podczas gotowania.

W sklepach z akcesoriami kuchennymi dostępne są specjalne formy do robienia klasycznych ravioli. Można też kupić wykrawaczkę pozwalającą nadać im od razu prostokątny lub okrągły kształt z falowanymi brzegami. Można też oczywiście wyciąć je ostrym nożykiem. Ravioli lepi się inaczej, niż pierogi. Na duży prostokąt ciasta trzeba nałożyć po łyżeczce farszu, w równych odstępach, następnie przykryć drugim prostokątem, skleić wokół "wysepek" farszu i wyciąć.

Farsz do ravioli

Ravioli to danie niezwykle kreatywne. Tradycyjne nadzienie do ravioli to mięso mielone, szpinak podsmażony na patelni lub serek ricotta. W wielu kuchniach i domach przyrządza się je ze zmielonymi grzybami lub z różnymi rodzajami sera. Farsze bywają też mieszane, na przykład z serem i mięsem, lub szpinakiem i słodkim serkiem. Ravioli z powodzeniem można zrobić w wersji mięsnej lub wegetariańskiej, a nawet wegańskiej, choć to wymaga już modyfikacji przepisu na ciasto.

Do bardzo kreatywnych opcji należą między innymi ravioli cytrynowe (ze skórką cytryny w cieście) lub ravioli śmietankowe, skąpane w aksamitnym sosie i napełnione słodkim serkiem. Coraz większą popularność zyskuje też przepis na świetne, wyraziste ravioli z suszonymi pomidorami. Liczbę różnorodnych farszów do ravioli ogranicza jedynie wyobraźnia gotującego i upodobania do konkretnych smaków.

Z czym podawać ravioli?

Ravioli można podawać solo, z dobrą oliwą, lub z różnorodnymi dodatkami. Ravioli, podobnie jak tortellini, nadaje się także do pożywnych sałatek. Przygotowane na słodko świetnie komponują się z brzoskwiniami czy śmietanką. Bardzo często pierożki ravioli są polewane aksamitnymi sosami, grzybowymi, śmietankowymi lub serowymi. Zamiast sosu można użyć roztopionego masła i startego na tarce parmezanu. Niepolane niczym ravioli mogą być nieco suche.

Bardzo ciekawą kulinarna propozycję stanowią szaszłyki z ravioli. Oprócz pierożków na patyczki należy nadziać kawałki warzyw (papryka, cukinia, cebula), mięsa (boczek, szynka parmeńska) lub sera (np. halloumi). Podgrzane na grillu będą smakowały wspaniale i urozmaicą każde letnie spotkanie na świeżym powietrzu.

Artykuły powiązane

kuchnia rzymska
20.10.2020

Tradycyjna kuchnia rzymska. Makarony, oliwy czy pizza? Podpowiadamy!

Zastanawiałeś się, co jest specjalnością kuchni rzymskiej? Oczywistym jest, że jego piękno zaklęte jest w historycznych budowlach i magicznych miejscach, a majestat Wiecznego Miasta przyciąga ludzi z całego świata, którzy wciąż pragną odkrywać jego potęgę. Ale nie da się poznać Rzymu bez smakowania jego kuchni.

Jak mrozić pierogi i ile gotować pierogi
21.04.2020

Pyszne pierogi - triki na mrożenie i gotowanie

Pierogi - specjał przygotowywany z cienko rozwałkowanego ciasta makaronowego, w które zawija się słodki lub słony farsz. To ulubiona potrawa wielu Polaków. Choć pierogi trafiają na nasze stoły bardzo często, ich gotowanie czy mrożenie wciąż sprawia sporo problemów. W Poradniku gotowania podpowiadamy patenty, jak mrozić pierogi i ile gotować pierogi, aby zaserwowane na talerzu smakowały przepysznie.

Bucatini bolognese
05.06.2019

Posypane, czyli dom makaronu

Makaron robią tu od zera i podają na świeżo. Podobnie focaccia i grissini wychodzą prosto z tutejszego pieca. Wygląda więc na to, że Posypane to świątynia glutenu – czy tak jest? Sprawdziliśmy.

Mąka i makaron durum
08.05.2019

Durum – mąka i makaron pod lupą

Durum to odmiana pszenicy charakteryzująca się twardością, dużą zawartością białka, intensywnie żółtym kolorem oraz właściwościami kulinarnymi – produkuje się z niej mąkę i makarony. Mąka i makaron durum często pojawia się w przepisach kuchni włoskiej - oto, co warto wiedzieć o tych produktach.

Włochy
23.03.2019

Makarony, pizza i wiele innych - 5 kont z włoską kuchnią na Instagramie, które powinieneś znać

Lubicie kuchnię włoską? My bardzo! Szczególną przyjemność sprawia nam oglądanie zdjęć włoskich miasteczek i obłędnych przysmaków na Instagramie. W cyklu Przyjemności na weekend wybraliśmy 5 kont wartych obserwowania - jeśli jesteście wielbicielami makaronów, słodkich canoli i chrupiącej pizzy to coś dla was!

Ciasto na pierogi
18.11.2018

Ciasto na pierogi – przepis i tradycja lepienia pierogów

Tradycja lepienia pierogów to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Niezbędny będzie przepis na ciasto na pierogi i receptura na farsz, którym wypełnimy nasze idealne ciasto na pierogi. W cyklu "Przy wspólnym stole" przyglądamy się tradycji pierogów jako dania i sprawdzonym przepisom m.in. na ciasto na pierogi Magdy Gessler.

Pierogi
21.05.2018

Pierogi i pierożki świata. Gyoza, ravioli, chinkali i inne propozycje

Pierogi to jedna z międzynarodowych potraw. W zależności od regionu świata możemy zjeść chrupiące pierożki samosa lub pełne nadzienia i aromatycznego bulionu chinkali. Oto 10 najpopularniejszych pierogów i pierożków na świecie.

Spaghetti alla carbonara
05.04.2018

Spaghetti carbonara – włoski sposób na makaronowy klasyk

Spaghetti carbonara to klasyk wśród włoskich specjałów. To rodzaj pasty, który zna każdy, kto lubi kuchnię słonecznej Italii. Oryginalny włoski przepis nie zawiera śmietany i błędem jest dodawanie tego składnika. Poznaj sekrety idealnej carbonary.