Przepisy na ravioli

20 przepisów

ravioli

Ravioli to włoska wersja pierożków nadziewanych rozmaitymi farszami, o ciekawym, charakterystycznym kształcie. To potrawa tradycyjna, znana we Włoszech od bardzo wielu lat. Dziś jest lubiana i popularna także w polskich kuchniach. Ravioli można przyrządzić w wersji słonej, słodkiej, wegetariańskiej i mięsnej, mniej bądź bardziej sycącej. Jak przygotować klasyczne ciasto na ravioli i czym najlepiej je nadziać? Z czym podaje się włoskie pierożki?

Ravioli - historia

Ravioli to małe, włoskie pierogi o charakterystycznym kształcie. To kawałki elastycznego, prostokątnego ciasta, które jest zlepione na brzegach, a w środku ma kieszonkę wypełnioną farszem. Oryginalne ravioli mają brzegi wykrojone w kształt falbanki. Pierożki ravioli występują w różnych wersjach - na słono i słodko. Istnieje mnóstwo przepisów pozwalających przygotować tę ciekawą, włoską potrawę. Bardzo popularne są ravioli z mięsem, ze szpinakiem, ale także z płynnym żółtkiem jajka.

Włoskie ravioli mają prawdopodobnie swoje korzenie w średniowieczu. Już w XIV wieku pisał o nich francuski kupiec imieniem Francesco di Marco. Zaserwowano je między innymi na konklawe w połowie XVI wieku. Także podczas I wojny światowej wojska włoskie na froncie jadły ravioli zamknięte w konserwach. Pierożki były nadziewane serem topionym z wołowiną i zalane sosem pomidorowym: stanowiły lubiane i pożywne danie.

Ciasto na ravioli

Ravioli to nie tylko farsz, ale przede wszystkim odpowiednio przygotowane ciasto. Musi być na tyle elastyczne, by nie kleiło się do rąk, a jednocześnie powinno się łatwo zlepiać. Pozwalający przygotować udane ciasto na ravioli przepis zawiera mąkę pszenną, całe jajka, same żółtka, a także oliwę i sól. Zagniecione na gładko ciasto powinno poleżeć przez 30 minut w temperaturze pokojowej, zawinięte w folię spożywczą. Ciasto na domowe ravioli musi się łatwo zlepiać, żeby pierożki nie rozpadały się podczas gotowania.

W sklepach z akcesoriami kuchennymi dostępne są specjalne formy do robienia klasycznych ravioli. Można też kupić wykrawaczkę pozwalającą nadać im od razu prostokątny lub okrągły kształt z falowanymi brzegami. Można też oczywiście wyciąć je ostrym nożykiem. Ravioli lepi się inaczej, niż pierogi. Na duży prostokąt ciasta trzeba nałożyć po łyżeczce farszu, w równych odstępach, następnie przykryć drugim prostokątem, skleić wokół "wysepek" farszu i wyciąć.

Farsz do ravioli

Ravioli to danie niezwykle kreatywne. Tradycyjne nadzienie do ravioli to mięso mielone, szpinak podsmażony na patelni lub serek ricotta. W wielu kuchniach i domach przyrządza się je ze zmielonymi grzybami lub z różnymi rodzajami sera. Farsze bywają też mieszane, na przykład z serem i mięsem, lub szpinakiem i słodkim serkiem. Ravioli z powodzeniem można zrobić w wersji mięsnej lub wegetariańskiej, a nawet wegańskiej, choć to wymaga już modyfikacji przepisu na ciasto.

Do bardzo kreatywnych opcji należą między innymi ravioli cytrynowe (ze skórką cytryny w cieście) lub ravioli śmietankowe, skąpane w aksamitnym sosie i napełnione słodkim serkiem. Coraz większą popularność zyskuje też przepis na świetne, wyraziste ravioli z suszonymi pomidorami. Liczbę różnorodnych farszów do ravioli ogranicza jedynie wyobraźnia gotującego i upodobania do konkretnych smaków.

Z czym podawać ravioli?

Ravioli można podawać solo, z dobrą oliwą, lub z różnorodnymi dodatkami. Ravioli, podobnie jak tortellini, nadaje się także do pożywnych sałatek. Przygotowane na słodko świetnie komponują się z brzoskwiniami czy śmietanką. Bardzo często pierożki ravioli są polewane aksamitnymi sosami, grzybowymi, śmietankowymi lub serowymi. Zamiast sosu można użyć roztopionego masła i startego na tarce parmezanu. Niepolane niczym ravioli mogą być nieco suche.

Bardzo ciekawą kulinarna propozycję stanowią szaszłyki z ravioli. Oprócz pierożków na patyczki należy nadziać kawałki warzyw (papryka, cukinia, cebula), mięsa (boczek, szynka parmeńska) lub sera (np. halloumi). Podgrzane na grillu będą smakowały wspaniale i urozmaicą każde letnie spotkanie na świeżym powietrzu.