Przepisy z łazankami

35 przepisów

Łazanki to rodzaj makaronu przygotowywanego z mąki pszennej, który otrzymujemy poprzez zwinięcie rozwałkowanego ciasta i pokrojenie go w poprzeczne paski a następnie podzielenie na kwadraty. Następnie gotuje się je we wrzącej wodzie do wypłynięcia i podaje z kawałkami przesmażonej słoniny. W zależności od regionu można spotkać się z dodatkiem kiszonej kapusty. Łazanki idealnie sprawdzą się jako dodatek do zupy grzybowej lub do śniadaniowej zupy mlecznej.  

Przepisy z łazankami

Czas przygotowania: 45 min.
Łazanki
Ekspresowy obiad

czarrna

Łazanki

Czas przygotowania: 40 min.
Łazanki
z kiszoną kapustą

buciol78

Łazanki

Czas przygotowania: 60 min.
Łazanki
Łazanki

Elcia84

Łazanki

Łazanki to tradycyjny makaron z kuchni polskiej.  Uważa się, że było to danie proste i chłopskie. Łatwe w przygotowaniu z tego co wytwarzano w gospodarstwach rolnych. Łazanki podawano z zupą  grzybową na święta, z kiszoną kapustą, ze skwarkami z boczku oraz z plastrami zrumienionej kiełbasy. 

Łazanki - jak przygotować?

Domowe łazanki to łatwe w przygotowaniu danie wystarczy na 1 kg mąki, wbić 4 jajka i zarabiać palcami, wlewać porcjami ok. 200 ml letniej wody. Dodać około pół łyżeczki soli i zagniatać ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i zwarte. W razie potrzeby należy dolać wody lub podsypać mąkę. Odkładamy na 20 minut. Dzielimy na porcje, cienko wałkujemy albo przepuszczamy przez maszynkę do makaronu. Kroimy na małe kwadraciki, rozrzucamy na obsypanym mąką papierze, aby podeschły. Ciasto można zafarbować na brązowo mielonymi suszonymi grzybami. 

Artykuły powiązane

Makaron domowy
03.08.2019

Makaron domowy – pomysł na obiad i nie tylko

Makaron to jeden z najważniejszych produktów w naszej kuchni. Przyzwyczailiśmy się do makaronu ze sklepu – a przecież tagliatelle czy nitki można przygotować również samemu. Domowy makaron jest bardzo smaczny i zawsze świeży. Jego przygotowanie daje ogromną satysfakcję.

Mąka i makaron durum
08.05.2019

Durum – mąka i makaron pod lupą

Durum to odmiana pszenicy charakteryzująca się twardością, dużą zawartością białka, intensywnie żółtym kolorem oraz właściwościami kulinarnymi – produkuje się z niej mąkę i makarony. Mąka i makaron durum często pojawia się w przepisach kuchni włoskiej - oto, co warto wiedzieć o tych produktach.

Makaron soba - makaron gryczany
25.03.2019

Makaron soba – makaron gryczany nie tylko na obiad

Makaron soba, tradycyjnie wytwarzany z mąki gryczanej, to bardzo popularny produkt w kuchni japońskiej. Można wykorzystywać go do przyrządzania zup, potraw mięsnych i warzywnych, a także sałatek. W cyklu "Smak" bierzemy pod lupę makaron soba i podpowiadamy, dlaczego warto mieć ten produkt w kuchni.

Spaghetti alla carbonara
05.04.2018

Spaghetti carbonara – włoski sposób na makaronowy klasyk

Spaghetti carbonara to klasyk wśród włoskich specjałów. To rodzaj pasty, który zna każdy, kto lubi kuchnię słonecznej Italii. Oryginalny włoski przepis nie zawiera śmietany i błędem jest dodawanie tego składnika. Poznaj sekrety idealnej carbonary.