Przepisy z łazankami

18 przepisów

lazanki (2)

Łazanki to rodzaj makaronu przygotowywanego z mąki pszennej, który otrzymujemy poprzez zwinięcie rozwałkowanego ciasta i pokrojenie go w poprzeczne paski a następnie podzielenie na kwadraty. Następnie gotuje się je we wrzącej wodzie do wypłynięcia i podaje z kawałkami przesmażonej słoniny. W zależności od regionu można spotkać się z dodatkiem kiszonej kapusty. Łazanki idealnie sprawdzą się jako dodatek do zupy grzybowej lub do śniadaniowej zupy mlecznej.  

Łazanki to tradycyjny makaron z kuchni polskiej.  Uważa się, że było to danie proste i chłopskie. Łatwe w przygotowaniu z tego co wytwarzano w gospodarstwach rolnych. Łazanki podawano z zupą  grzybową na święta, z kiszoną kapustą, ze skwarkami z boczku oraz z plastrami zrumienionej kiełbasy. 

Łazanki - jak przygotować?

Domowe łazanki to łatwe w przygotowaniu danie wystarczy na 1 kg mąki, wbić 4 jajka i zarabiać palcami, wlewać porcjami ok. 200 ml letniej wody. Dodać około pół łyżeczki soli i zagniatać ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i zwarte. W razie potrzeby należy dolać wody lub podsypać mąkę. Odkładamy na 20 minut. Dzielimy na porcje, cienko wałkujemy albo przepuszczamy przez maszynkę do makaronu. Kroimy na małe kwadraciki, rozrzucamy na obsypanym mąką papierze, aby podeschły. Ciasto można zafarbować na brązowo mielonymi suszonymi grzybami.