Tagliatelle z borowikami

Przygotowanie: 40 minut Porcja: 340 kcal

dania z makaronem

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
340 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 141 głosów)

Składniki:

  • dag makaronu tagliatelle (szerokie wstążki)
  • 25 dag borowików
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • pomidor
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 pęczka natki
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzić.
  • Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać, osączyć. Pokroić w plasterki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Pomidor umyć, pokroić w małą kostkę.
  • Masło stopić na patelni, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić mieszając. Dodać grzyby, dusić na małym ogniu 10 minut. Wlać wino, oprószyć solą i pieprzem, dusić jeszcze kilka minut. Patelnię zdjąć z ognia, wrzucić pokrojony pomidor, wszystko dokładnie wymieszać.
  • Natkę opłukać, posiekać.
  • Makaron wymieszać z sosem grzybowym, posypać natką.

Kalorie: 340

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy