231213PortretyBurda-MK31996 Ewa Niepytalska foodie.by.bb

Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem

Ocena:

0 (0)

  • 20 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Cacio e pepe to jeden z rzymskich klasyków, do których należą też carbonara i amatriciana. Słynie z prostoty wykonania, bo wystarczy połączyć spaghetti z serem i świeżo młotkowanym pieprzem. W efekcie powstaje aromatyczny makaron w aksamitnym sosie jak z najlepszej włoskiej restauracji. Nie bez znaczenia jest dobór składników – tradycyjny przepis opiera się na Pecorino Romano. Podpowiadamy, jak zrobić perfekcyjny makaron cacio e pepe.

Składniki:

  • makaron spaghetti  180 g

  • ser pecorino romano  120 g

  • woda  120 ml

  • sól  3 g

  • pieprz  1 łyżeczka

Cacio e pepe – makaron z serem i pieprzem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: wlewamy do dużego garnka około 1 l wody. Doprowadzamy ją do wrzenia. Pecorino Romano ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Chociaż w klasycznym przepisie używa się właśnie tego produktu z mleka owczego, możemy wykorzystać także inny twardy, podpuszczkowy ser dojrzewający, taki jak Parmigiano Reggiano lub Grana Padano. Rozcieramy pieprz w moździerzu. To ważne, żeby ziarenka były świeżo zmielone – tylko wtedy nadadzą daniu intensywny aromat. 

    Cacio e pepe – przygotowanie
  • Krok 2:

    Gotowanie makaronu: wrzucamy spaghetti do wrzącej wody. Można też wykorzystać inne formy (ważne, żeby były długie), na przykład linguine. Przyrządzamy je według instrukcji na opakowaniu. Makaron ma być ugotowany al dente. To znaczy, że powinien być sprężysty, nie rozpadać się od razu w ustach. Pod koniec odmierzonego czasu solimy wodę.  

    Cacio e pepe – gotowanie makaronu
  • Krok 3:

    Pieprz: prażymy na suchej patelni. Kiedy poczujemy, że przyprawa uwalnia aromat, wlewamy chochelkę wody z gotowania makaronu. Rozpoczynamy przygotowanie dodatków, zanim jeszcze odcedzimy spaghetti. Czas jest tutaj bardzo ważny. Chcemy, żeby wszystkie elementy miały odpowiednią temperaturę i konsystencję.      

    Cacio e pepe – prażenie pieprzu
  • Krok 4:

    Ser: łączymy z wodą z gotowania makaronu (około 60 ml). Dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita pasta. Warto umieścić miseczkę w gorącej kąpieli wodnej. Jeśli chcemy uzyskać idealną emulsję, bez żadnych grudek, możemy kontrolować jej temperaturę za pomocą termometru kuchennego. Powinna wynosić 55°C (nie więcej niż 60°C).

    Cacio e pepe – sos serowy
  • Krok 5:

    Spaghetti cacio e pepe: wkładamy ugotowany makaron na patelnię z rozgrzanym pieprzem. Dodajemy pastę serową. Delikatnie mieszamy (najlepiej za pomocą szczypców), aż nitki całkowicie pokryją się sosem. Serwujemy natychmiast, dopóki makaron jest al dente. Możemy udekorować danie świeżo startym parmezanem i listkami bazylii, ale nie jest to konieczne. Najważniejszą cechą tej włoskiej potrawy jest jej prostota.  

    Cacio e pepe – mieszanie makaronu
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne