Makaron ryżowy - przepisy na dania

155 przepisów

Makaron ryżowy to jeden z podstawowych składników wykorzystywanych w kuchni wschodniej. W Azji, uważany jest za symbol szczęśliwego i długiego życia. Nic dziwnego, bowiem zawiera wiele cennych składników odżywczych. Dania z makaronem ryżowym są więc idealne dla osób, które stawiają na zdrowe i dietetyczne gotowanie.

Przepisy z makaronem ryżowym

Czas przygotowania: 35 min.
Makaron ryżowy z groszkiem, kurczakiem i pesto z kolendry

Makaron ryżowy z groszkiem, kurczakiem i pesto z kolendry to przepis dla prawdziwych smakoszy. Orientalne smaki curry łączą się z kurczakiem i orzeszkami ziemnymi.

mojegotowanie

Makaron ryżowy z groszkiem, kurczakiem i pesto z kolendry

Jak gotować makaron ryżowy?

Makaron ryżowy jest niezwykle prosty w obróbce, bo właściwie nie wymaga gotowania. Wszystko, co trzeba zrobić, to zagotować odpowiednią ilość wody. Makaron ryżowy, wsypany do odpowiedniej wielkości naczynia, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na krótką chwilę (od 3 do 5 minut). Gotowe! Tak krótkie i łatwe przygotowanie sprawia, że proste potrawy z makaronem ryżowym są idealne dla wiecznie zabieganych osób, które nie chcą rezygnować ze zdrowego odżywiania.

Istnieje jeszcze jedna metoda obróbki tego produktu. Mowa o smażeniu. Surowy makaron wystarczy wrzucić na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju. Po kilku chwilach, stanie się chrupki i wyraźnie zwiększy swoją objętość.

Czy warto wprowadzić makaron ryżowy do swojej kuchni? Oczywiście, że tak! Jest lekkostrawny, nie zawiera glutenu, stanowi cenne źródło węglowodanów złożonych (które stopniowo uwalniają energię, a przez to - zapewniają uczucie sytości na długi czas), minerałów i witamin. Ze względu na niski indeks glikemiczny, bez przeszkód mogą stosować go diabetycy.

Przepisy z makaronem ryżowym

Makaron ryżowy jest niezwykle uniwersalnym składnikiem potraw. Idealnie nadaje się do przekąsek, pysznych i zdrowych sałatek, zup i dań głównych, niekoniecznie przygotowanych według przepisów kuchni wschodniej - makaron ryżowy świetnie komponuje się też ze smakami typowo zachodnimi.

Taki makaron stanowi idealne uzupełnienie farszu sajgonek. Smażony, idealnie sprawdzi się jako posypka do orientalnych potraw. Makaron ryżowy nie powinien być jednak ograniczany wyłącznie do roli dodatku, bowiem w wielu przepisach, stanowi jeden z podstawowych składników.

Dużą popularnością cieszą się sałatki z makaronem ryżowym. Pomysłów jest nieskończenie wiele od orientalnych (jak choćby sałatka z kurczakiem miętą i ogórkiem, sałatka z paluszkami krabowymi), po typowo zachodnie (sałatka z jajkiem i szynką, sałatka z pieczarkami, sałatka z tuńczykiem).

Makaron ryżowy można też dodać do praktycznie każdej zupy. Doskonale sprawdzi się w typowo azjatyckich kompozycjach - w tajskiej zupie z mleczkiem kokosowym i w zupie pho, czyli w azjatyckim rosole wołowym. Dobrym pomysłem jest dodanie tego rodzaju makaronu do zupy gulaszowej.

W jakich jeszcze daniach wykorzystamy makaron ryżowy? Ciekawe przepisy to kurczak z warzywami, kurczak słodko-kwaśny, kurczak saute z warzywami i kurczak po chińsku. Świetnie smakują też smażone krewetki podane z makaronem ryżowym.

Makaron ryżowy bez problemu kupimy w wielu sklepach spożywczych i we wszystkich, które oferują bogaty asortyment produktów orientalnych. Nie ma jednak żadnych przeciwwskazań, żeby taki makaron przygotować samemu. Wszystkie potrzebne składniki to mąka ryżowa, woda i olej. Na przygotowanie makaronu warto zarezerwować sobie ok. 60 minut.

Z czym podawać makaron ryżowy?

Makaron ryżowy to tradycyjny składnik kuchni azjatyckiej, zwłaszcza tajskiej, chińskiej i wietnamskiej. Typowe dodatki, które idealnie komponują się z tym produktem, to orientalne grzyby (mun i shitake), owoce morza, pędy bambusa, czarny sezam i tofu, czyli sojowy twarożek.

Te produkty spożywcze nie są jednak najpopularniejsze w Polsce. Z tego względu, w naszych kuchniach częściej łączymy makaron ryżowy z kurczakiem, pieczarkami i z warzywami: marchewką, zielonym groszkiem, kukurydzą, brokułem i z prażoną cebulką. Ten rodzaj makaronu bardzo dobrze czuje się w towarzystwie wszelkich sosów, zwłaszcza pikantnych - w mgnieniu oka przyjmuje ich smak.

Warto podkreślić, że makaron ryżowy dobrze skomponuje się z dosłownie każdym składnikiem, jaki tylko przyjdzie nam do głowy. Ta niezwykle cenna właściwość wynika z faktu, że charakteryzuje się on całkowicie neutralnym smakiem.

Artykuły powiązane

Makaron soba - makaron gryczany
06.05.2020

Makaron soba – makaron gryczany nie tylko na obiad

Makaron soba, tradycyjnie wytwarzany z mąki gryczanej, to bardzo popularny produkt w kuchni japońskiej. Można wykorzystywać go do przyrządzania zup, potraw mięsnych i warzywnych, a także sałatek. W cyklu "Smak" bierzemy pod lupę makaron soba i podpowiadamy, dlaczego warto mieć ten produkt w kuchni.

Jak ugotować ryż
25.03.2020

Jak ugotować ryż? – praktyczny poradnik

Ryż jest drugim, po pszenicy, najchętniej uprawianym zbożem na świecie. Często gości również w polskiej kuchni, ponieważ stanowi wartościowy dodatek wielu potraw. Czy jednak wiemy, jak ugotować ryż? W cyklu Poradnik gotowania podpowiadamy kilka praktycznych wskazówek.

samurai-gourmet-netflix
10.03.2020

Seriale azjatyckie od kuchni. Piąty smak na ekranie

Wciąż nie wymyślono sposobu na przekazanie smaku ani zapachu poprzez ekran. Azjatyckie seriale jednak zadają temu kłam. Oglądając produkcje z Japonii, Korei czy Chin, zauważamy z jakim namaszczeniem są traktowane poszczególne składniki. Kolory poszczególnych dodatków oraz pokazywanie sposobu gotowania sprawia, że ślinka cieknie na sam widok. Bohaterom seriali zawsze towarzyszy zachwyt nad daniem i osadzenie dania w konkretnej sytuacji społecznej. W cyklu Kulturalnie Kulinarnie przedstawiamy 4 produkcje azjatyckie z jedzeniem w tle.

restauracje azjatyckie
26.02.2020

Najlepsze restauracje azjatyckie w Polsce – poleca Pyza Made in Poland

Polacy oszaleli na punkcie restauracji serwujących dania kuchni azjatyckich. Głośno siorbiąc wciągają nitki makaronu znad miski z ramenem, delektują się najlepszymi kawałkami ryby podczas uczty sushi czy chwalą kremową konsystencję ryżu na mleku z mango. Specjalistkę od azjatyckiego jedzenia, Wiktorię Górecką, czyli autorkę bloga Pyza Made in Poland zapytaliśmy o ulubione restauracje – sprawdźcie, gdzie musicie się wybrać!

pyza
16.02.2020

Swojska egzotyka – Pyza Made in Poland o kuchniach azjatyckich w Polsce

Każdy miłośnik kuchni azjatyckich ją zna. Od 13 lat podróżuje do Azji, a w jej domu pałeczki podawane są do stołu codziennie. To na blogu Wiktorii Góreckiej, Pyza Made in Poland szukamy informacji o elektryzujących otwarciach i daniach, których po prostu trzeba spróbować. Nam opowiedziała o obsesji autentyczności, wietnamskim dzieciństwie i fenomenie ramenu.

baoslider
23.10.2019

Bułeczki bao - testujemy azjatycki przysmak w Bao Bar

Wyrośnięte, jasne i wypełnione przysmakami bułeczki bao to jeden z azjatyckich trendów, które z powodzeniem przyjął się w Polsce. Nie brakuje lokali, które serwują bułeczki bao w różnych wersjach. Bao Bar poszedł o krok dalej i w stylu street food serwują bao burgery, azjatyckie sałatki i frytki. Przetestowaliśmy ich ofertę w cyklu Smaczne miejsca.

Kuchnia azjatycka
01.03.2019

Kuchnia azjatycka - przepisy z książek na obiady i desery

Kiedy jak grzyby po deszczu pojawiły się bary z wietnamskimi specjałami, a później Polacy pokochali sushi, pad thai, pierożki na parze i kaczkę po pekińsku, zaczęła się moda na orientalne jedzenie. Dziś kuchnia azjatycka ma duże grono miłośników nie tylko jedzących w restauracjach, ale też gotujących tak w domu. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" zestawienie książek z przepisami, którymi może pochwalić się kuchnia azjatycka.