Makaron ryżowy - przepisy na dania
128 przepisów

Makaron ryżowy to jeden z podstawowych składników wykorzystywanych w kuchni wschodniej. W Azji, uważany jest za symbol szczęśliwego i długiego życia. Nic dziwnego, bowiem zawiera wiele cennych składników odżywczych. Dania z makaronem ryżowym są więc idealne dla osób, które stawiają na zdrowe i dietetyczne gotowanie.
Przepisy z makaronem ryżowym

Stir fry z brukselką, tofu i boczniakami to proste danie makaronowe w stylu orientalnym. Orzechy nerkowca, imbir i syrop klonowy w interesujący sposób podbijają smaki tego niecodziennego dania. Danie idealnie sprawdzi się na spotkania w gronie rodziny i znajomych.
Stir fry z brukselką, tofu i boczniakami

Wyrazista i pyszna zupa krewetkowa to pomysł na obiad w orientalnym stylu. Zadbajmy o dobre krewetki i odpowiednie przyprawy - to właśnie imbir, trawa cytrynowa i pasta curry dodadzą zupie smaku. Najczęściej jest to tajska zupa krewetkowa. Zupa krewetkowa po tajsku nie stroni od ostrych dodatków np.: papryczki chilli, kurkumy i czosnku. Oto pyszny przepis na zupę krewetkową.
Zupa krewetkowa

Makaron ryżowy vermicelli z cytrynowym kurczakiem to sycący posiłek na letnie dni. Koloru dodają papryki, szpinak i salsa z rzodkiewkami. Wypróbuj go na rodzinny obiad.
Makaron ryżowy vermicelli z cytrynowym kurczakiem

Wietnamska zupa pho jest jedną z najlepszych i najbardziej aromatycznych na świecie. W wersji wegańskiej zachowuje pełnię wyrazu dzięki przyprawom, ziołom i grzybom shiitake, które oddają smak umami.
Zupa pho wegańska

Barszczyk w innym wydaniu- z pierożkami mięsnymi z papieru ryżowego
Wontony pontony na jeziorze barszczu

Przysmażone,soczyste kawałki kaczki, chrupiący boczek i delikatny makaron ryżowy - orientalne danie w prostym przepisie to dobry pomysł na obiad dla kilku osób.
Kaczka z woka z makaronem ryżowym

Przygotowanie: 25 minut Porcja: 340 kcal
Makaron ryżowy z wołowiną

Makaron ryżowy z groszkiem, kurczakiem i pesto z kolendry to przepis dla prawdziwych smakoszy. Orientalne smaki curry łączą się z kurczakiem i orzeszkami ziemnymi.
Makaron ryżowy z groszkiem, kurczakiem i pesto z kolendry

Pad thai z tofu to ekspresowe bezmięsne danie dla miłośników orientalnych smaków. Źródłem białka są tu soja i orzeszki ziemne, choć w mniejszym stopniu. Kto nie może jeść fistaszków, posypuje danie pad thai sezamem.
Pad thai z tofu

Stir fry to wspaniałe danie nie tylko dla wegetarian. Gwarantujemy, że w tej wersji zakochają się także mięsożercy! Niektórzy przechodząc na dietę roślinną boją się, że w ich diecie zabraknie białka. Tymczasem nie mają powodów do obaw. W naszym daniu białka jest całkiem sporo, a do tego potrawa jest smaczna. Stir fry przyrządzicie bardzo szybko, możecie zjeść je na lekki obiad lub lunch. Dobrze sprawdza się również jako danie do zabrania do pracy.
Stir fry z wędzonym tofu, szpinakiem i portobello

Makaron orientalny z sosem curry to sposób na wykorzystanie nadwyżek curry z kalafiora. To pożywne danie w azjatyckim stylu. Spróbujcie makaronu orientalnego z sosem curry na kolację ze znajomymi
Makaron orientalny z sosem curry

Zupa - Zielona - Bazyliowa
Zielona zupa bazyliowa

Sałatka - Miss Saigon
Sałatka - Miss Saigon

Orientalny bulion z kulkami drobiowymi, makaronem i kolendrą

Ma bardzo intensywny smak - za sprawą wielu wyrazistych, charakterystycznych dla kuchni azjatyckich składników. Sałatka makaronowa z indykiem, fasolką szparagową i kolendrą.
Sałatka makaronowa z indykiem, fasolką szparagową i kolendrą

Rosół wietnamski
Inne z kolekcji: Makaron
Jak gotować makaron ryżowy?
Makaron ryżowy jest niezwykle prosty w obróbce, bo właściwie nie wymaga gotowania. Wszystko, co trzeba zrobić, to zagotować odpowiednią ilość wody. Makaron ryżowy, wsypany do odpowiedniej wielkości naczynia, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na krótką chwilę (od 3 do 5 minut). Gotowe! Tak krótkie i łatwe przygotowanie sprawia, że proste potrawy z makaronem ryżowym są idealne dla wiecznie zabieganych osób, które nie chcą rezygnować ze zdrowego odżywiania.
Istnieje jeszcze jedna metoda obróbki tego produktu. Mowa o smażeniu. Surowy makaron wystarczy wrzucić na patelnię z odrobiną rozgrzanego oleju. Po kilku chwilach, stanie się chrupki i wyraźnie zwiększy swoją objętość.
Czy warto wprowadzić makaron ryżowy do swojej kuchni? Oczywiście, że tak! Jest lekkostrawny, nie zawiera glutenu, stanowi cenne źródło węglowodanów złożonych (które stopniowo uwalniają energię, a przez to - zapewniają uczucie sytości na długi czas), minerałów i witamin. Ze względu na niski indeks glikemiczny, bez przeszkód mogą stosować go diabetycy.
Przepisy z makaronem ryżowym
Makaron ryżowy jest niezwykle uniwersalnym składnikiem potraw. Idealnie nadaje się do przekąsek, pysznych i zdrowych sałatek, zup i dań głównych, niekoniecznie przygotowanych według przepisów kuchni wschodniej - makaron ryżowy świetnie komponuje się też ze smakami typowo zachodnimi.
Taki makaron stanowi idealne uzupełnienie farszu sajgonek. Smażony, idealnie sprawdzi się jako posypka do orientalnych potraw. Makaron ryżowy nie powinien być jednak ograniczany wyłącznie do roli dodatku, bowiem w wielu przepisach, stanowi jeden z podstawowych składników.
Dużą popularnością cieszą się sałatki z makaronem ryżowym. Pomysłów jest nieskończenie wiele od orientalnych (jak choćby sałatka z kurczakiem miętą i ogórkiem, sałatka z paluszkami krabowymi), po typowo zachodnie (sałatka z jajkiem i szynką, sałatka z pieczarkami, sałatka z tuńczykiem).
Makaron ryżowy można też dodać do praktycznie każdej zupy. Doskonale sprawdzi się w typowo azjatyckich kompozycjach - w tajskiej zupie z mleczkiem kokosowym i w zupie pho, czyli w azjatyckim rosole wołowym. Dobrym pomysłem jest dodanie tego rodzaju makaronu do zupy gulaszowej.
W jakich jeszcze daniach wykorzystamy makaron ryżowy? Ciekawe przepisy to kurczak z warzywami, kurczak słodko-kwaśny, kurczak saute z warzywami i kurczak po chińsku. Świetnie smakują też smażone krewetki podane z makaronem ryżowym.
Makaron ryżowy bez problemu kupimy w wielu sklepach spożywczych i we wszystkich, które oferują bogaty asortyment produktów orientalnych. Nie ma jednak żadnych przeciwwskazań, żeby taki makaron przygotować samemu. Wszystkie potrzebne składniki to mąka ryżowa, woda i olej. Na przygotowanie makaronu warto zarezerwować sobie ok. 60 minut.
Z czym podawać makaron ryżowy?
Makaron ryżowy to tradycyjny składnik kuchni azjatyckiej, zwłaszcza tajskiej, chińskiej i wietnamskiej. Typowe dodatki, które idealnie komponują się z tym produktem, to orientalne grzyby (mun i shitake), owoce morza, pędy bambusa, czarny sezam i tofu, czyli sojowy twarożek.
Te produkty spożywcze nie są jednak najpopularniejsze w Polsce. Z tego względu, w naszych kuchniach częściej łączymy makaron ryżowy z kurczakiem, pieczarkami i z warzywami: marchewką, zielonym groszkiem, kukurydzą, brokułem i z prażoną cebulką. Ten rodzaj makaronu bardzo dobrze czuje się w towarzystwie wszelkich sosów, zwłaszcza pikantnych - w mgnieniu oka przyjmuje ich smak.
Warto podkreślić, że makaron ryżowy dobrze skomponuje się z dosłownie każdym składnikiem, jaki tylko przyjdzie nam do głowy. Ta niezwykle cenna właściwość wynika z faktu, że charakteryzuje się on całkowicie neutralnym smakiem.
Artykuły powiązane
Swojska egzotyka – Pyza Made in Poland o kuchniach azjatyckich w Polsce
Każdy miłośnik kuchni azjatyckich ją zna. Od 13 lat podróżuje do Azji, a w jej domu pałeczki podawane są do stołu codziennie. To na blogu Wiktorii Góreckiej, Pyza Made in Poland szukamy informacji o elektryzujących otwarciach i daniach, których po prostu trzeba spróbować. Nam opowiedziała o obsesji autentyczności, wietnamskim dzieciństwie i fenomenie ramenu.
Makaron soba – makaron gryczany nie tylko na obiad
Makaron soba, tradycyjnie wytwarzany z mąki gryczanej, to bardzo popularny produkt w kuchni japońskiej. Można wykorzystywać go do przyrządzania zup, potraw mięsnych i warzywnych, a także sałatek. W cyklu "Smak" bierzemy pod lupę makaron soba i podpowiadamy, dlaczego warto mieć ten produkt w kuchni.
Jak ugotować ryż? – praktyczny poradnik
Ryż jest drugim, po pszenicy, najchętniej uprawianym zbożem na świecie. Często gości również w polskiej kuchni, ponieważ stanowi wartościowy dodatek wielu potraw. Czy jednak wiemy, jak ugotować ryż? W cyklu Poradnik gotowania podpowiadamy kilka praktycznych wskazówek.
Seriale azjatyckie od kuchni. Piąty smak na ekranie
Wciąż nie wymyślono sposobu na przekazanie smaku ani zapachu poprzez ekran. Azjatyckie seriale jednak zadają temu kłam. Oglądając produkcje z Japonii, Korei czy Chin, zauważamy z jakim namaszczeniem są traktowane poszczególne składniki. Kolory poszczególnych dodatków oraz pokazywanie sposobu gotowania sprawia, że ślinka cieknie na sam widok. Bohaterom seriali zawsze towarzyszy zachwyt nad daniem i osadzenie dania w konkretnej sytuacji społecznej. W cyklu Kulturalnie Kulinarnie przedstawiamy 4 produkcje azjatyckie z jedzeniem w tle.
Najlepsze restauracje azjatyckie w Polsce – poleca Pyza Made in Poland
Polacy oszaleli na punkcie restauracji serwujących dania kuchni azjatyckich. Głośno siorbiąc wciągają nitki makaronu znad miski z ramenem, delektują się najlepszymi kawałkami ryby podczas uczty sushi czy chwalą kremową konsystencję ryżu na mleku z mango. Specjalistkę od azjatyckiego jedzenia, Wiktorię Górecką, czyli autorkę bloga Pyza Made in Poland zapytaliśmy o ulubione restauracje – sprawdźcie, gdzie musicie się wybrać!
Bułeczki bao - testujemy azjatycki przysmak w Bao Bar
Wyrośnięte, jasne i wypełnione przysmakami bułeczki bao to jeden z azjatyckich trendów, które z powodzeniem przyjął się w Polsce. Nie brakuje lokali, które serwują bułeczki bao w różnych wersjach. Bao Bar poszedł o krok dalej i w stylu street food serwują bao burgery, azjatyckie sałatki i frytki. Przetestowaliśmy ich ofertę w cyklu Smaczne miejsca.
Kuchnia azjatycka - przepisy z książek na obiady i desery
Kiedy jak grzyby po deszczu pojawiły się bary z wietnamskimi specjałami, a później Polacy pokochali sushi, pad thai, pierożki na parze i kaczkę po pekińsku, zaczęła się moda na orientalne jedzenie. Dziś kuchnia azjatycka ma duże grono miłośników nie tylko jedzących w restauracjach, ale też gotujących tak w domu. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" zestawienie książek z przepisami, którymi może pochwalić się kuchnia azjatycka.