Parmezan - przepisy i zastosowanie

828 przepisów

Parmezan od wieków zajmuje ważne miejsce w kuchni włoskiej. Jest szczególnie lubiany za wyrazisty smak i aromat. Sprawdzono, że jest nośnikiem piątego smaku znanego jako umami. Ten smak przywodzi skojarzenia z intensywną słonością mięsa. Co warto wiedzieć o parmezanie? Przekonaj się, do czego pasuje parmezan, jak powinien być przechowywany i czym można go zastąpić. 

Parmezan - przepisy i zastosowanie

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 45 min.
Sznycle cielęce z warzywami

Sznycle cielęce z warzywami, czyli Kalbschnitzel mit Feiner gemuse, to przepis z kuchni niemieckiej. W naszym przepisie idziemy o krok dalej, bo warzywami faszerujemy cielęcinę, a do nich dodatkowo polecamy grillowane pyszności lub gotowane na parze. Sznycle cielęce dzięki nadzieniu będą jeszcze smaczniejsze! Co ważne - możecie je przygotować zarówno na ruszcie, jak i na kuchence, ale w sznycle cielęce z grilla smakują wprost wyśmienicie, więc wszyscy fani grillowania powinni wypróbować taką wersję przepisu.

mojegotowanie

Sznycle cielęce z warzywami

Co to jest parmezan?

Parmezan to twardy ser z niepasteryzowanego krowiego mleka wytwarzany za pomocą podpuszczki. Jego ojczyzną jest region Emilia-Romania w północnych Włoszech, gdzie według niektórych źródeł miał być wyrabiany przez benedyktynów i cystersów już 900 lat temu. Obecnie produkcja parmezanu przebiega według ściśle określonych wytycznych. Oryginalny ser bazuje wyłącznie na mleku krów rasy reggiana karmionych naturalną paszą z roślin łąkowych. Powstaje w okolicach Parmy, Mantui, Modeny, Bolonii oraz Reggio nell’Emilia.

Parmezan charakteryzuje się pikantnym smakiem i wyrazistym aromatem, które z czasem stają się coraz bardziej intensywne. Ten rodzaj sera dojrzewa od roku do nawet trzech lat! Im jest starszy, tym staje się coraz bardziej twardy i kruchy, zyskując przy tym nietypowy zapach. 3-letni parmezan może nawet pachnieć ananasem! Taki wyrób uważany jest za prawdziwy rarytas i osiąga zawrotne ceny.

Ser parmezan w porównaniu do innych rodzajów nabiału jest wyjątkowy także pod względem wartości odżywczych. W 100 g zawiera aż 1250 mg wapnia, co w ponad 100% pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. W tej samej ilości sera znajdziemy też 40 g białka. Wadą parmezanu jest jednak wysoka zawartość soli - niemal 5g/100 g.

Jak przechowywać parmezan?

Parmezan nie psuje się łatwo i bez obaw możemy się nim cieszyć nawet kilka miesięcy. Z czasem jednak schnie i staje się mniej smaczny. Jak go przechowywać, żeby tego uniknąć?

Ser trzymamy w lodówce - optymalna temperatura wynosi od 4 do 8 stopni. Po rozpakowaniu nadal przechowujemy go w chłodzie, najlepiej w hermetycznym pojemniku odcinającym dostęp powietrza. Dzięki temu nie tylko nie stwardnieje, ale też nie wchłonie zapachów innych produktów. Warto dodatkowo owinąć go szczelnie folią aluminiową. Jeśli po ponownym otwarciu sera na jego powierzchni zauważymy wilgoć, zbieramy ją papierowym ręcznikiem. Choć parmezanowi służy niska temperatura, lepiej nie wkładać go do zamrażarki, bo po rozmrożeniu zacznie się kruszyć.

Przepisy z parmezanem

Makaron lub sałatka z parmezanem to tylko początek długiej listy potraw, do których pasuje słynny włoski specjał. Co jeszcze można z niego przyrządzić?Na specjalną okazję idealnie pasuje orecchiette z brokułami, suszonymi pomidorami i parmezanem. Makaron w kształcie uszek nada daniu efektownego wyglądu, a przy tym utrzyma sos, dzięki czemu dodatki nie spłyną na dno talerza. Jeszcze ciekawszym nawiązaniem do kuchni włoskiej jest dynia makaronowa z masłem i parmezanem. W tej potrawie zamiast klasycznej pasty wykorzystujemy miąższ warzywa, który rozdziela się na nitki przypominające drobne spaghetti. Kolejna propozycja godna uwagi to delikatna i kremowa zupa porowa z awokado i parmezanemWarto udekorować ją listkami szałwii, świeżymi lub usmażonymi na maśle.

Co zaserwować w ramach nietuzinkowej przystawki? Polecamy bazyliowe pomidory z musem z awokado i chipsem z parmezanu podane w słoiczkach. Przekąskę tę można przygotować również w wersji wegańskiej, zamieniając ser na chipsy ryżowe.

Co zamiast parmezanu?

Parmezan kupimy z reguły w każdym markecie, jednak czasami może się zdarzyć, że zabraknie go na półce. W takim przypadku doskonałą alternatywą okaże się podobny w smaku i konsystencji Grana Padano. Czym zastąpić parmezan w sytuacji, gdy odstrasza nas jego cena, znacznie wyższa niż w przypadku innych rodzajów nabiału? Najlepszym wyjściem będzie zakup goudy lub emmentalera w kawałku, a następnie starcie ich na drobno.

Tradycyjny parmezan nie nadaje się dla wegan i wegetarian, ponieważ jest wytwarzany na bazie podpuszczki pozyskiwanej z cielęcych żołądków. Osoby na diecie roślinnej mogą jednak stosować tzw. wegański parmezan, czyli płatki drożdżowe nieaktywne, które zapachem i smakiem imitują słynny włoski ser

Artykuły powiązane

ziemniaki 13
04.11.2020

Najlepsze patenty na ziemniaki – sprytne triki Joanny Jakubiuk

Ziemniaki goszczą na naszych stołach niemal codziennie. Pod bardzo różnymi postaciami – placki, kopytka, frytki, puree. Wiele z tych dań uznajemy za klasyki kuchni polskiej. Czas je trochę odświeżyć i urozmaicić. O pomoc poprosiliśmy więc specjalistkę, Joannę Jakubiuk, autorkę książki „Ziemniak”. Z jednej strony doradza nam kuchenne eksperymenty, z drugiej podaje sprawdzone sposoby, aby tradycyjne dania smakowały jeszcze lepiej.

Co zrobić z mięsa z rosołu
20.10.2020

Co zrobić z mięsa z rosołu – praktyczny poradnik nie tylko na niedzielę

Jak wykorzystać mięso z rosołu? To pytanie pojawia się, kiedy już z głębokich talerzy zniknie aromatyczny bulion z makaronem. Rosół w wielu polskich domach kojarzy się z tradycyjnym, niedzielnym obiadem. Często na bazie rosołu w poniedziałki serwowana jest zupa pomidorowa, ale co z resztą składników z zupy? Co zrobić z mięsa z rosołu, żeby nie marnować? Porady w duchu lesswaste serwuje jak na tacy w5smakaChef - Piotr Gąsiorowski.

Wegetariańska lista zakupów
01.10.2020

Wegetariańska lista zakupów

Co powinno się znaleźć w lodówce wegetarianina? Czy to tylko warzywa i strączki? Niekoniecznie! Sprawdźcie niezbędne produkty do kuchni wegańskiej - większość z nich można kupić z lekkim zapasem. To idealna lista zakupów dla początkujących roślinożerców!

7 niesamowitych dań z serami. Na samą myśl robimy się głodni!
23.09.2020

7 niesamowitych dań z serami. Na samą myśl robimy się głodni!

Sery to składnik wielu pysznych i sycących dań. W zależności od tego, jaki ser wybierzemy, to możemy otrzymać różny smak finałowego dania. Wiele razy ser można traktować jak przyprawę. Czasem pikantną, o długo rozwijającym się smaku lub łagodną o niemal owocowym posmaku. Zebraliśmy 7 przepisów na dania z serami, od których na samą myśl rośnie apetyt.

Kruche ciasto
26.06.2020

Przyjemności na weekend: maślany sekret kruchego ciasta

Pachnie masłem, bo aż od niego kipi – oto idealne kruche ciasto. To jeden z tych smaków, który „kocha” prostotę. Kilka składników i równie niepozorne dodatki – owoce, konfitury, czekolada. Postaw na jakość!

Płatki drożdżowe
12.06.2020

Płatki drożdżowe - właściwości i zastosowanie w kuchni

Płatki drożdżowe to doskonały wegański zamiennik parmezanu. Pyszne, o lekko serowym posmaku. Wiele osób wyczuwa nawet intensywny smak przypominający mięso. Ponadto płatki drożdżowe dostarczają mnóstwo witamin. Płatki drożdżowe są obfitym źródłem smaku umami. Podpowiadamy, gdzie kupić i jak stosować płatki drożdżowe.

Warzywa z grilla
29.04.2020

Warzywa z grilla – nie tylko dla wegetarian

Minęły już czasy, gdy na grillu królują kiełbasa i karkówka - czas na warzywa z grilla! Co zrobić, aby były przysmakiem, a nie tylko ozdobą lub obowiązkową porcją witamin?

Bundz
15.04.2020

Bundz – jak zrobić i jeść górski ser

Podpuszczkowy ser o delikatnym orzechowym smaku, początkowo słodki, a w miarę dojrzewania nabierający kwaskowatości. Bundz jest jednym z symboli Podhala i produktem, który warto wykorzystać w kuchni. W cyklu Przyjemności na weekend polecamy przepis i kilka faktów o tym wyjątkowym produkcie.

Dieta zgodna z grupą krwi
17.02.2020

Dieta zgodna z grupą krwi

Jeśli nie możesz schudnąć, mimo najszczerszych chęci, zacznij jeść to, co dyktuje ci twoja grupa krwi. W niej zapisany jest najlepszy dla ciebie sposób odżywiania, przekazany w genach przez prapraprzodków.

frytki-slider
03.01.2020

Tajemnica frytek Moniki Brodki

Monika Brodka poza pasją do muzyki, dzieli się pasją do gotowania w mediach społecznościowych. Brodka udowodniła to, choćby kilka lat temu na albumie „Granda” wypełniając go po brzegi metaforą kulinarną. Obecnie można śledzić jej kulinarne podboje na Instagramowym profilu „Monia mąci”. W noworocznym stories podzieliła się swoim patentem na ulubione frytki. Jak je przygotowuje? Podsumowaliśmy!