Spaghetti

174 przepisów

iStock-632439546

Spaghetti to najbardziej znany rodzaj makaronu na świecie. Kojarzymy go z Włochami, choć prawda jest taka, że obecnie każda szanująca się restauracja w Europie posiada spaghetti w swojej karcie dań. Istnieje również oczywiście możliwość przygotowania tej potrawy samodzielnie.

Jak długo gotować spaghetti? 

Jak się robi spaghetti? Nie jest to szczególnie trudne, za pierwszym razem może nam jednak przysporzyć niejakich problemów. Jak wiadomo, makaron tego typu cechuje ponadprzeciętna długość – rodzi się zatem pytanie, w czym go gotować. Najlepiej sięgnąć po duży garnek, w którym należy zagotować ok. 2 litrów osolonej wody. Można jeszcze do niej dodać łyżkę oleju, dzięki czemu nitki makaronowe nie zaczną się sklejać. 

Ze względu na swoją długość, makaron spaghetti nie mieści się w całości do garnka. Dobrze jest zatem wkładać go stopniowo: zanurzamy część we wrzącej wodzie i czekamy przez moment, aż zmięknie – wówczas przychodzi pora na kolejny fragment nitek. Po chwili cały makaron znajdzie się już w naczyniu. Nie zapominajmy o mieszaniu go przez cały czas gotowania.  

O tym, jak długo powinien trwać ów proces, decyduje zarówno marka makaronu, jak i jego ilość w garnku. Na ogół przyjmuje się, że czas gotowania wynosi ok. 8-12 minut. Po ich upływie należy wyjąć jedną nitkę i sprawdzić, czy jest już gotowa do jedzenia. Warto przy okazji zaznaczyć, że makaron do spaghetti bolognese czy carbonara powinno się gotować al dente, a więc na lekko twardo. Po ugotowaniu przepłukujemy makaron w cedzaku gorącą wodą. 

Sosy do spaghetti 

Spaghetti zawdzięcza swoją ogromną popularność nie tylko samemu makaronowi, lecz również wybornym sosom. Jeśli zdecydujemy się przyrządzić je samodzielnie, liczba dostępnych wariantów będzie praktycznie nieograniczona – wszystko zależy od naszej kreatywności. Warto jednak przyjrzeć się kilku najbardziej rozpoznawalnym rodzajom sosów dodawanych do makaronu. 

Przede wszystkim więc – spaghetti bolognese. Do przyrządzania sosu bolońskiego wykorzystuje się przeważnie chude mięso (np. wołowe), a także przecier z pomidorów. Wskazane jest doprawienie sosu ziołami i podawanie go wraz z dużą ilością startego parmezanu. 

Kolejny słynny sos to arrabbiata. Sam ten wyraz oznacza po włosku wściekły, nic zatem dziwnego, że w składzie sosu odnajdziemy czosnek i papryczkę chilli. Oba te składniki smażymy na oliwie, zalewamy pomidorami (z puszki albo świeżymi), dodajemy pietruszkę i dusimy wszystko aż do zgęstnienia. Gotowy sos można już dodać do ugotowanego makaronu. 

W naszym zestawieniu nie może zabraknąć sosu carbonara, jednego z najbardziej znanych włoskich wynalazków. Z jego przygotowaniem wiąże się zresztą często pewne nieporozumienie: do carbonary nie dodajemy śmietany, choć wiele przepisów wyraźnie poleca nam to zrobić. Sos carbonara powinien składać się z boczku, masła, jajek, sera oraz natki. Wszelkie wariacje są oczywiście jak najbardziej dopuszczalne, nie powinno się jednak przykładać do nich owej oryginalnej nazwy. 

Przepisy ze spaghetti 

Pod wspólną nazwą „spaghetti” kryje się nieprzebrane bogactwo smaków. Właściwie tylko od nas zależy, co oprócz makaronu znajdzie się na talerzach. 

Mając ochotę na pyszny i zarazem sycący obiad, możemy wybrać spaghetti z młodą kapustą, boczkiem i oscypkiem. W sezonie letnim dobrze jest nasycić nie tylko żołądek, ale także oczy zielenią smakowitych dodatków – w tym celu warto sięgnąć po spaghetti primavera z brokułami i szparagami.  

Spragnieni zdrowych nowości mogą zaś skusić się na wegańskie spaghetti z pieczarkami i orientalnym sosem – nikt przecież nie twierdzi, że przepisy na makaron muszą być nudne! 

Jakie wino do spaghetti? 

Zwyczaj podawania wina do obiadu nie jest w Polsce tak rozpowszechniony jak w krajach południowych, ale czasami warto sobie pozwolić na odmianę. Jakie wino pasuje do makaronu? 

Przyjęło się uważać, że spaghetti smakuje najlepiej z wytrawnym winem czerwonym bądź różowym. Niektórzy twierdzą jednak, że wyłącznie trunki półsłodkie wydobywają z makaronu to, co w nim najlepsze.