Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym to sezonowa klasyka. Chrupiące, zielone łodygi, boczek, parmezan – już na samą myśl o tej kompozycji kubki smakowe szaleją. Przepis jest banalnie prosty i nie wymaga długich godzin spędzonych w kuchni. To także potrawa, do której łatwo znajdziemy wiele różnych zamienników. Dzięki temu makaron ze szparagami przygotujemy szybko nie tylko w wersji mięsnej, ale także wegetariańskiej, wegańskiej lub bezglutenowej.
Artur Rogalski
(średnia 4.54 z 180 głosów)
Gotowanie makaronu: w garnku wstawiamy ok. 2 litrów wody. Dodajemy 5 g soli. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy makaron i gotujemy al dente (zgodnie z czasem podanym na opakowaniu). Do szklanki odlewany 100 ml wody z garnka. Gotowy makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Szparagi: myjemy pod bieżącą wodą i odłamujemy twarde końcówki. Następnie osuszamy je na ręczniku papierowym i kroimy na mniejsze kawałki o wielkości ok. 4–5 cm.
Boczek: kroimy w drobną kostkę, a jeśli jest w plasterkach – to w kwadraty lub paski.
Dodatki: czosnek obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę. Do osobnej miski ścieramy parmezan na tarce o grubych oczkach.
Smażenie: na rozgrzanej patelni kładziemy boczek i smażymy na rumiany kolor z obydwu stron (przez ok. 5 min). Dodajemy pokrojone szparagi i smażymy razem z boczkiem przez ok. 15 min. Kilka razy mieszamy, aby i one zarumieniły się z każdej strony.
Przyprawy: dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, pieprzu i gałkę muszkatołową.
Sos: do szparagów na patelni wlewamy wodę (odlaną z gotowania makaronu) i śmietankę. Mieszamy, aby połączyć składniki w jednolity sos. Na koniec dodajemy ugotowany makaron.
Podawanie: makaron ze szparagami przekładamy na talerze i posypujemy tartym parmezanem.
Porady
- W przepisie uwzględniliśmy zielone szparagi, których nie trzeba obierać. Kto ma ochotę, może dodać białe, które należy obrać z łyka.
- Do dania sprawdzi się makaron tagliatelle, pappardelle, penne, kokardki lub świderki.
- Do sosu możemy dodać także parmezan lub inny twardy ser, np. grana padano.
- Jeśli lubimy wyczuwalny smak czosnku, dodajemy o jeden ząbek więcej i kroimy je w cienkie plasterki. Smażymy razem ze szparagami na średniej mocy palnika. Uważamy, żeby czosnek się nie przypalił.
- Równie smaczna jest makaron ze szparagami i szynką zamiast boczku.
- W wariancie wegetariańskim można dodać pomidorki koktajlowe. W jednym i drugim przypadku trzeba dolać odrobinę oleju do smażenia.
- W wersji bezglutenowej, sięgamy po makaron ryżowy lub z ciecierzycy.
- Makaron ze szparagami świetnie wygląda posypany natką pietruszki lub innymi świeżymi ziołami.
Przepis na makaron ze szparagami w sosie śmietanowym ma bardzo dużą ilość wariantów. Poniżej lista sprawdzonych dodatków:
W mniej kalorycznej wersji, rezygnujemy ze śmietany. Zamiast niej możemy dodać jogurt naturalny lub oliwę z oliwek. W drugim przypadku co prawda sos nie będzie biały, ale to równie smaczna opcja. Żeby zwiększyć ilość zdrowego błonnika, warto dodać prażone pestki dyni lub słonecznika.
Makaron zamieniamy na pełnoziarnisty, żeby wykluczyć ilość pustych kalorii.
Jeśli jednak mamy ochotę na makaron ze szparagami w kremowym sosie wegańskim, są na to dwa rozwiązania:
Komentarze