Spaghetti primavera ze szparagami i brokułami

Spaghetti primavera z dużą ilością zielonych dodatków. Brokuły i szparagi zielone pysznie komponują się ze śmietanowym sosem, grana padano i chrupiącym, orzechowym dodatkiem.

dania z makaronemspaghetti

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 180 głosów)

Składniki:

  • szklanka drobnych różyczek brokuła
  • pęczek szparagów (oczyszczonych i pokrojonych na kawałki)
  • 2–3 łyżki masła
  • mały ząbek czosnku
  • garstka: koperku, mięty i natki pietruszki, posiekanych
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • 1/2 opakowania spaghetti
  • do podania: kawałek sera grana padano, prażone płatki migdałowe lub orzeszki piniowe, listki ziół

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Brokuły i szparagi gotujemy w osolonej wodzie uważając, aby ich nie rozgotować.
  • Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek, kilka razy mieszamy, żeby się nie przypalił, i dodajemy zioła. Smażymy przez pół minuty, aż poczujemy, że intensywnie pachną. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszając, łączymy ze śmietaną uważając, aby się nie ścięła. Przyprawiamy do smaku.
  • Spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy, zachowując 1/2 szklanki wody z gotowania.
  • Gorące spaghetti łączymy z sosem i odcedzonymi warzywami. Dolewamy trochę wody z gotowania makaronu – inaczej makaron momentalnie wchłonie cały sos i będzie za suchy.
  • Posypujemy startym serem oraz prażonymi na suchej patelni płatkami migdałów lub orzeszkami piniowymi i pozostałymi ziołami. Podajemy natychmiast.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy