Przepis na tagliatelle

38 przepisów

Tagliatelle to klasyczny, włoski makaron, w formie grubszych, długich wstążek. Znakomicie smakuje z różnego rodzaju sosami i jest bardzo popularny w różnych miejscach na świecie - w tym również i w Polsce. Żeby przygotować pyszne dania z makaronu tagliatelle, należy dowiedzieć się jak odpowiednio ugotować makaron oraz z jakimi składnikami będzie się najlepiej komponował! Tagliatelle to makaron, który można przygotować samodzielnie, we własnym domu, choć nie jest to zadanie łatwe. Z pewnością jest to dużo prostsze, jeśli posiada się w domu odpowiednią maszynkę. Tagliatelle można jednak kupić w postaci gotowej w wielu sklepach.

Pomysł na tagliatelle

Makaron tagliatelle

Makaron tagliatelle to włoski makaron, pochodzący z rejonu Emilia-Romagna, ulokowanego w północnych Włoszech. Ma kształt długich, płaskich wstążek, posiadających grubość około 2 milimetrów i szerokość wynoszącą około 0,65-1 centymetr. Z makaronem tym wiąże się romantyczna historia - podobno jego twórcą jest Włoch Zefirano, który zainspirowany fryzurą pięknej Lukrecji d'Este lub Lukrecji Borgii, postanowił wymyślić makaron, który przypominałby jej włosy. Dania z makaronem tagliatelle cieszą się dużą popularnością, przy czym zwykle dodatkiem do niego są różnego rodzaju sosy. Żeby poprawnie przygotować sam makaron, warto zastosować się do kilku porad: nie dodawać do wody oliwy, wrzucać makaron wyłącznie do wrzącej wody, nie gotować go na wolnym ogniu i nie przepłukiwać go zimną wodą po ugotowaniu. To prawda, że to ostatnie działanie zapobiega sklejaniu klusek, jednak makaron tagliatelle musi w pewnym sensie pozostać lepki, żeby dobrze kleił się do niego sos. Jeśli przemyje się go zimną wodą, sos będzie z niego ściekał.

Pomysł na tagliatelle

Tagliatelle zdecydowanie przyda się w kuchni! Jest to makaron przeznaczony zarówno do przygotowywania dań kuchni wegetariańskiej, jak i dań z mięsem. Makaron ten tradycyjnie podawany jest z sosem bolońskim, jednak pasują do niego również inne sosy - mniej lub bardziej kaloryczne. To pożywny makaron, który może być w dodatku kolorowy - w sklepach dostępne są na przykład jego zielone, szpinakowe wersje, a także wersje czerwone, z dodatkiem buraków. Doskonały pomysł na tagliatelle to jego podanie z owocami morza, wieprzowiną czy kurczakiem. Mięso można drobno posiekać, albo ułożyć na makaronie cały jego duży kawałek. Zarówno jedna, jak i druga wersja znakomicie się prezentuje.

Sos do makaronu tagliatelle

Makaron tagliatelle zwykle podawany jest z różnego rodzaju sosami, które częściowo chłonie. Najczęściej podaje się go z sosem bolońskim, jednak równie smaczne będzie to danie z sosem serowo-pieczarkowym, sosem szpinakowym czy porowym. Bardzo popularne jest między innymi tagiatelle z boczkiem i borowikami, z pomidorami i bazylią oraz z bułką i orzechami. Tagliatelle znakomicie pasuje smakiem do cielęciny, wołowiny, wieprzowiny oraz mięsa z królika. Polecane jest także z warzywami w marynacie paprykowo-ziołowej oraz z sosem carbonara, z parmezanem i słodką śmietanką. W tym ostatnim przypadku warto dodać do sosu grzyby.

Artykuły powiązane

jak ugotować makaron
14.03.2020

Jak ugotować makaron? To banalnie proste!

Gotowanie makaronu jest jedną z podstawowych kulinarnych umiejętności. Warto opanować ją już na początku swojej przygody z gotowaniem. Dzięki temu będziemy w stanie przygotować szybki i tani posiłek. Nasze wskazówki podpowiedzą wam, jak ugotować makaron, by wyszedł absolutnie idealny i pyszny!

Makaron domowy
03.08.2019

Makaron domowy – pomysł na obiad i nie tylko

Makaron to jeden z najważniejszych produktów w naszej kuchni. Przyzwyczailiśmy się do makaronu ze sklepu – a przecież tagliatelle czy nitki można przygotować również samemu. Domowy makaron jest bardzo smaczny i zawsze świeży. Jego przygotowanie daje ogromną satysfakcję.

Bucatini bolognese
05.06.2019

Posypane, czyli dom makaronu

Makaron robią tu od zera i podają na świeżo. Podobnie focaccia i grissini wychodzą prosto z tutejszego pieca. Wygląda więc na to, że Posypane to świątynia glutenu – czy tak jest? Sprawdziliśmy.

Mąka i makaron durum
08.05.2019

Durum – mąka i makaron pod lupą

Durum to odmiana pszenicy charakteryzująca się twardością, dużą zawartością białka, intensywnie żółtym kolorem oraz właściwościami kulinarnymi – produkuje się z niej mąkę i makarony. Mąka i makaron durum często pojawia się w przepisach kuchni włoskiej - oto, co warto wiedzieć o tych produktach.

Spaghetti alla carbonara
05.04.2018

Spaghetti carbonara – włoski sposób na makaronowy klasyk

Spaghetti carbonara to klasyk wśród włoskich specjałów. To rodzaj pasty, który zna każdy, kto lubi kuchnię słonecznej Italii. Oryginalny włoski przepis nie zawiera śmietany i błędem jest dodawanie tego składnika. Poznaj sekrety idealnej carbonary.

Makaron Z Grzybami-1
28.10.2017

Makaron z grzybami

Ten makaron jest pyszny! I przenosi nas smakiem do lasu.

Sałatka makaronowa z cukinią
04.10.2016

Sałatka makaronowa z cukinią i orzeszkami piniowymi

Ta sałatka będzie twoim popisowym daniem. Pyszna cukinia, pomidory, orzeszki piniowe, makaron i odpowiednio dobrane przyprawy. Jakie kompozycje sałatkowe lubicie najbardziej?

makaron_na_letni_obiad
08.07.2013

Makaron idealnym daniem na letni obiad

Co drugi Polak gotuje na bazie makaronu kilka razy w miesiącu, a co czwarty z badanych je go kilka razy w tygodniu. Lubimy samodzielnie przyrządzać potrawy, jesteśmy świadomi w kuchni. Cenimy różnorodność form, jaką daje makaron. Wielkim atutem jest krótki czas przygotowania posiłku, co jest szczególnie ważne latem, gdy więcej czasu spędzamy na zewnątrz. – tak najnowsze badania komentuje Piotr Ceranowicz, ekspert kulinarny współpracujący z marką Lubella.

Makaron domowy [KuchniaRenaty]
08.09.2012

Makaron domowy