Łazanki z kiełbasą i kapustą - klasyka na polski obiad z dodatkiem dobrej jakości kiełbasy. Przepis z magazynu "Sól i Pieprz" - najnowszy numer w sprzedaży! Zobacz, jak zrobić łazanki z kiełbasą.
Adobe Stock
(średnia 4.27 z 219 głosów)
Przygotowanie kapusty: Kapustę oczyścić z wierzchnich liści, umyć, osuszyć i poszatkować. Ugotować w niewielkiej ilości osolonej wody do miękkości. Odcedzić.
Gotowanie makaronu: Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu, odcedzić.
Kiełbasa do łazanek: Cebulę posiekać, boczek i kiełbasę pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć boczek, wytopić. Dodać kiełbasę i cebulę, podsmażyć, od czasu do czasu mieszając, na jasnozłoty kolor.
Jak podać łazanki? Makaron oraz kiełbasę z boczkiem i cebulą włożyć do kapusty. Wymieszać, doprawić solą, pieprzem, majerankiem. Podgrzać przez kilka minut ciągle mieszając.
Kalorie: 340
Ilość porcji: 4
Porady
- Choć łazanki kojarzą się z daniem wigilijnym, coraz częściej goszczą na polskich stołach. Nic dziwnego, łazanki są smaczne i proste w przygotowaniu.
- Do przygotowania łazanek wybieramy charakterystyczny kwadratowy makaron lub inny grubszy np. wstążeczki.
- Do zrobienia łazanek z kiełbasą i cebulą możesz użyć świeżej oraz kiszonej kapusty. Na porcję dla 4 osób wystarczy 1 mała główka kapusty (ok. 700 g).
- Do łazanek można dodać kilka podsmażonych pieczarek lub suszonych grzybów.
- Łazanki często doprawia się przyprawą do zup w płynie - można zastąpić ją jasnym sosem sojowym.
- Do łazanek możesz użyć ulubionej kiełbasy, najlepiej sprawdza się cienka kiełbasa wieprzowa, w której jest kilka procent tłuszczu.
Do przygotowania łazanek możesz użyć świeżej kapusty, jak w przepisie wyżej (smak dania będzie delikatny) lub kiszonej (smak dania będzie bardziej intensywny). Jak zrobić łazanki z kiszoną kapustą i kiełbasą? W pierwszej kolejności ugotuj kiszoną kapustę. Do garnka włóż kapustę, zalej wodą, dodaj sól, listka laurowego oraz kilka ziarenek ziela angielskiego. Ugotuj do miękkości, wystudź i odciśnij wodę. Jeśli kapusta jest długa, podziel ją na mniejsze części. Kiełbasę, wędzony boczek oraz średnią cebulę pokrój w kostkę. Na patelni podsmaż cebulę, dodaj boczek i kiełbasę. Podsmażaj do czasu, aż składniki ładnie się zarumienią. Dodaj wcześniej ugotowaną kapustę, dopraw solą oraz pieprzem. Makaron ugotuj w odsolonej wodzie, odcedź, wymieszaj z kapustą i mięsem. Podawaj tuż po przygotowaniu. Do łazanek z kiszoną kapustą pasują także grzyby. Możesz użyć pieczarek. Umyj i obierz pieczarki, pokrój w plasterki i podsmaż na odrobienie masła. Pieczarki powinny być ładnie podsmażone i doprawione solą oraz pieprzem. Do łazanek z kiszoną kapustą pasują suszone grzyby. Jeśli chcesz ich użyć, zalej je wodą i odcedź. Przełóż do rondelka, posól, dodaj listka laurowego oraz ziele angielskie i zalej wodą. Ugotuj do miękkości, odcedź, a następnie połącz z wcześniej przygotowaną kapustą i mięsiwem.
Do zrobienia tego dania możesz użyć gotowego makaronu, ale zachęcamy do przygotowania łazanek we własnej kuchni. Jak zrobić łazanki? Przesiej 1,5 szklanki mąki pszennej, zrób wgłębienie i dodaj 2 jajka, szczyptę soli, 2 łyżki oleju oraz ¼ szklanki letniej, przegotowanej wody. Wszystko dokładnie zagnieć. Podziel ciasto na 4 części i rozwałkuj na blaty o grubości ok. 3 milimetry. Posyp blaty odrobiną mąki, połóż na sobie, pokrój ciasto w 2 cm paski, a dalej w kwadraty o boku około 2 cm. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
Komentarze