Łazanki z kiełbasą i kapustą to klasyka polskiego obiadu. Choć kojarzą się z daniem świątecznym, coraz częściej goszczą na naszych stołach w dni powszednie, szczególnie jesienią. Nic dziwnego, są smaczne, sycące i proste w przygotowaniu. Mączne kwadraciki i podwędzaną kiełbasę wieprzową uzupełnia najczęściej kapusta kiszona. Danie można też wzbogacić boczkiem, pieczarkami lub suszonymi grzybami. Jak się robi łazanki z kiełbasą? Sprawdźcie.
Artur Rogalski
(średnia 4.27 z 220 głosów)
Kapusta kiszona: odsączamy ją i wkładamy do garnka. Jeśli chcemy, żeby miała łagodniejszy smak, możemy ją wcześniej wypłukać i dokładnie odcisnąć. Zalewamy ją wodą. Dodajemy szczyptę soli, ziele angielskie i liść laurowy. Gotujemy przez około 30 minut lub do miękkości. Odcedzamy i lekko studzimy. Przyprawy usuwamy, a kapustę szatkujemy.
Makaron: gotujemy łazanki w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Zazwyczaj jest to około 7–8 minut. Uważajmy, żeby ich nie rozgotować, inaczej będą się rozpadać podczas łączenia składników dania. Odlewamy makaron. Wodę możemy zachować. Przydaje się do zagęszczania sosów i zup.
Smażenie: cebulę obieramy i siekamy. Kiełbasę (wieprzową, najlepiej podwędzaną) kroimy w sporą kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim oba składniki. Możemy je lekko zrumienić. Dodajemy poszatkowaną kapustę. Mieszamy i podgrzewamy całość przez 5 minut. Doprawiamy pieprzem, ewentualnie kminkiem i majerankiem. Żeby danie było jeszcze bardziej treściwe, można dorzucić na przykład mięso z wędzonych żeberek.
Łazanki z kiełbasą i kapustą kiszoną: łączymy makaron z zawartością patelni. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Jeśli danie wydaje nam się zbyt suche, możemy dolać nieco oliwy lub oleju. Serwujemy od razu, na gorąco.
Porady
- Tradycyjne łazanki z kapustą i kiełbasą często przyprawia się za pomocą maggi. Da się też wykorzystać sos sojowy, który jest zbliżony aromatem i konsystencją, choć częściej spotkamy go w daniach kuchni azjatyckiej. Jeśli nie przepadamy za gotowymi rozwiązaniami i wystrzegamy się sztucznych wzmacniaczy smaku, możemy zrobić domową przyprawę maggi. Kluczowe składniki tego przepisu to lubczyk i suszone grzyby.
- Szybkie łazanki z kiszoną kapustą i kiełbasą można z powodzeniem serwować na kilka kolejnych obiadów. Należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Zachowają świeżość przez około 3 dni. Można też trzymać w lodówce podsmażone dodatki, a makaron ugotować na świeżo.
- Przepis na łazanki z kiełbasą można wykorzystać do przyrządzenia dowolnego makaronu. Charakterystyczne kwadraciki można zastąpić kokardkami, kolankami lub świderkami.
- Łazanki z kapustą to tradycyjna świąteczna potrawa. Żeby można było postawić je na wigilijnym stole, wystarczy wyeliminować z przepisu kiełbasę. Najczęściej podaje się je z dodatkiem suszonych grzybów.
Sycące łazanki z kapustą kiszoną i kiełbasą sprawdzą się zarówno na świąteczny posiłek, jak i na obiad każdego dnia. Są intensywne w smaku, delikatnie pachną wędzonką i z pewnością zadowolą mięsożerców. Składniki można modyfikować i zestawiać w różnych konfiguracjach. Często spotkamy na przykład:
Zachęcamy do przygotowania tego tradycyjnego dania od podstaw. Przepis na łazanki nie różni się wiele od klasycznej receptury na makaron domowy. Potrzebne będą jajka, mąka pszenna i sól, a dodatkowo olej i letnia woda. Żeby łazanki wyszły miękkie i sprężyste, należy stosować się do kilku podstawowych zasad:
Komentarze