Makaron ze szpinakiem to bardzo popularne danie obiadowe. Jest bardzo prosty w wykonaniu, a do jego przygotowania wystarczą łatwo dostępne składniki. Makaron ze świeżym szpinakiem będzie tak samo smaczny, jak ten z mrożonymi i posiekanymi liśćmi. Makaron ze szpinakiem łatwo również zapakować na obiad do pracy lub szkoły. Oto nasz sprawdzony przepis na makaron ze szpinakiem.
Makaron ze szpinakiem / fot. iStock
(średnia 4.3 z 185 głosów)
Cebulę i czosnek obieramy z łupin. Cebulę kroimy w drobną kostkę lub piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na głębokiej patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju (np. słonecznikowy lub rzepakowy). Na patelnię wrzucamy przeciśnięty czosnek i posiekaną cebulę. Dusimy na małym ogniu aż cebula się zeszkli. Dodajemy umyte liście szpinaku (jeśli używamy świeżego) i dusimy całość przez kolejne 10 minut. Kiedy szpinak się skurczy, dodajemy śmietanę, starty ser żółty oraz przyprawy. Podgrzewamy, aż całość się zagotuje.
W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron powinien być al dente. Odcedzony makaron dodajemy do zagotowanego sosu, mieszamy, chwilę gotujemy całość i podajemy.
Porady
- Sos szpinakowy do makaronu możemy przygotować zarówno ze szpinaku świeżego, jak i mrożonego. Kostki mrożonego szpinaku po prostu wrzuć na patelnię, na której duszą się cebula i czosnek. Jeśli natomiast chcesz przyrządzić makaron ze świeżym szpinakiem, upewnij się wcześniej, czy opakowanie zawiera szpinak już umyty – oczywiście wtedy, kiedy sos do makaronu ze szpinakiem przygotowujesz ze szpinaku kupnego.
- Jaka śmietana do makaronu ze szpinakiem? W przepisie użyto kwaśnej, osiemnastoprocentowej śmietany, ale dla nieco słodszego smaku i delikatniejszej konsystencji możesz użyć śmietany trzydziestoprocentowej.
- Jaki makaron do szpinaku wybrać? Sos szpinakowy do makaronu typu penne lub fusili (świderki) będzie tak samo pyszny, jak z makaronem tagliatelle lub spaghetti. Makaron ze szpinakiem możesz przygotować z dowolnego rodzaju makaronu – choć raczej odradzamy drobne i cienkie odmiany (jak orzo czy grattoni), bo „zginą” w sosie szpinakowym.
Makaron ze szpinakiem to jedno z najprostszych w przygotowaniu dań. Najpierw robimy sos szpinakowy. Podduszamy starty czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę na niewielkiej ilości oliwy. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy szpinak, przyprawy, ser i śmietanę. W czasie, gdy sos szpinakowy do makaronu się dusi, gotujemy makaron. Odcedzony makaron dorzucamy do zagotowanego sosu, mieszamy – gotowe!
100 gram makaronu ze szpinakiem zawiera 153 kcal. Jeśli chcesz, by makaron ze szpinakiem był bardziej dietetyczny, zamień tradycyjny makaron na makaron pełnoziarnisty, śmietanę na jogurt naturalny, a do sosu użyj chudego sera.
Ser żółty w powyższym przepisie na makaron ze szpinakiem sprawia, że sos jest przyjemnie gęsty i lekko się ciągnie. Makaron ze szpinakiem dobrze będzie się komponował także ze słonym, lekko kwaśnym serem feta. Sos szpinakowy do makaronu warto też wzbogacić o ser pleśniowy, np. camembert, brie lub gorgonzola – danie zyska wówczas głęboki, wytrawny smak.
Makaron ze szpinakiem możemy przyprawić na wiele sposobów. Na pewno dobrym pomysłem będzie dodać czosnek – świetnie komponuje się ze szpinakiem. Dobrze sprawdzi się także papryka (słodka lub ostra), pieprz biały i gałka muszkatołowa. Jeśli decydujemy się na makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym, warto nieco oszczędniej przyprawić danie, aby smak sera był bardziej wyrazisty.
Zobacz także: Fakty i mity o gotowaniu makaronu. Skarbnica informacji dla każdego entuzjasty pasty!
Komentarze