REKLAMA

Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem to bardzo popularne danie obiadowe. Jest bardzo prosty w wykonaniu, a do jego przygotowania wystarczą łatwo dostępne składniki. Makaron ze świeżym szpinakiem będzie tak samo smaczny, jak ten z mrożonymi i posiekanymi liśćmi. Makaron ze szpinakiem łatwo również zapakować na obiad do pracy lub szkoły. Oto nasz sprawdzony przepis na makaron ze szpinakiem.

dodany przez: Kulinarna Ania

dania z makaronem

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.3 z 182 głosów)


Kroki przygotowania:

  • szpinak-patelnia 1. Cebulę i czosnek obieramy z łupin. Cebulę kroimy w drobną kostkę lub piórka, czosnek przeciskamy przez praskę. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na głębokiej patelni lub w garnku o grubym dnie rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju (np. słonecznikowy lub rzepakowy). Na patelnię wrzucamy przeciśnięty czosnek i posiekaną cebulę. Dusimy na małym ogniu aż cebula się zeszkli. Dodajemy umyte liście szpinaku (jeśli używamy świeżego) i dusimy całość przez kolejne 10 minut. Kiedy szpinak się skurczy, dodajemy śmietanę, starty ser żółty oraz przyprawy. Podgrzewamy, aż całość się zagotuje.
  • makaron-gotowanie 2. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron powinien być al dente. Odcedzony makaron dodajemy do zagotowanego sosu, mieszamy, chwilę gotujemy całość i podajemy.

Porady

  • Sos szpinakowy do makaronu możemy przygotować zarówno ze szpinaku świeżego, jak i mrożonego. Kostki mrożonego szpinaku po prostu wrzuć na patelnię, na której duszą się cebula i czosnek. Jeśli natomiast chcesz przyrządzić makaron ze świeżym szpinakiem, upewnij się wcześniej, czy opakowanie zawiera szpinak już umyty – oczywiście wtedy, kiedy sos do makaronu ze szpinakiem przygotowujesz ze szpinaku kupnego. 
  • Jaka śmietana do makaronu ze szpinakiem? W przepisie użyto kwaśnej, osiemnastoprocentowej śmietany, ale dla nieco słodszego smaku i delikatniejszej konsystencji możesz użyć śmietany trzydziestoprocentowej.
  • Jaki makaron do szpinaku wybrać? Sos szpinakowy do makaronu typu penne lub fusili (świderki) będzie tak samo pyszny, jak z makaronem tagliatelle lub spaghetti. Makaron ze szpinakiem możesz przygotować z dowolnego rodzaju makaronu – choć raczej odradzamy drobne i cienkie odmiany (jak orzo czy grattoni), bo „zginą” w sosie szpinakowym.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić makaron ze szpinakiem?

Makaron ze szpinakiem to jedno z najprostszych w przygotowaniu dań. Najpierw robimy sos szpinakowy. Podduszamy starty czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę na niewielkiej ilości oliwy. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy szpinak, przyprawy, ser i śmietanę. W czasie, gdy sos szpinakowy do makaronu się dusi, gotujemy makaron. Odcedzony makaron dorzucamy do zagotowanego sosu, mieszamy – gotowe!

Ile kalorii ma makaron ze szpinakiem?

100 gram makaronu ze szpinakiem zawiera 153 kcal. Jeśli chcesz, by makaron ze szpinakiem był bardziej dietetyczny, zamień tradycyjny makaron na makaron pełnoziarnisty, śmietanę na jogurt naturalny, a do sosu użyj chudego sera.

Jaki ser do makaronu ze szpinakiem?

Ser żółty w powyższym przepisie na makaron ze szpinakiem sprawia, że sos jest przyjemnie gęsty i lekko się ciągnie. Makaron ze szpinakiem dobrze będzie się komponował także ze słonym, lekko kwaśnym serem feta. Sos szpinakowy do makaronu warto też wzbogacić o ser pleśniowy, np. camembert, brie lub gorgonzola – danie zyska wówczas głęboki, wytrawny smak.

Jakie przyprawy do makaronu ze szpinakiem?

Makaron ze szpinakiem możemy przyprawić na wiele sposobów. Na pewno dobrym pomysłem będzie dodać czosnek – świetnie komponuje się ze szpinakiem. Dobrze sprawdzi się także papryka (słodka lub ostra), pieprz biały i gałka muszkatołowa. Jeśli decydujemy się na makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym, warto nieco oszczędniej przyprawić danie, aby smak sera był bardziej wyrazisty.

Zobacz także: Fakty i mity o gotowaniu makaronu. Skarbnica informacji dla każdego entuzjasty pasty!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy