Notka redakcyjna
Jak zrobić makaron ze szpinakiem?
Makaron ze szpinakiem to jedno z najprostszych w przygotowaniu dań. Najpierw robimy sos szpinakowy. Podduszamy starty czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę na niewielkiej ilości oliwy. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy szpinak, przyprawy, ser i śmietanę. W czasie, gdy sos szpinakowy do makaronu się dusi, gotujemy makaron. Odcedzony makaron dorzucamy do zagotowanego sosu, mieszamy – gotowe!
Ile kalorii ma makaron ze szpinakiem?
100 gram makaronu ze szpinakiem zawiera 153 kcal. Jeśli chcesz, by makaron ze szpinakiem był bardziej dietetyczny, zamień tradycyjny makaron na makaron pełnoziarnisty, śmietanę na jogurt naturalny, a do sosu użyj chudego sera.
Jaki ser do makaronu ze szpinakiem?
Ser żółty w powyższym przepisie na makaron ze szpinakiem sprawia, że sos jest przyjemnie gęsty i lekko się ciągnie. Makaron ze szpinakiem dobrze będzie się komponował także ze słonym, lekko kwaśnym serem feta. Sos szpinakowy do makaronu warto też wzbogacić o ser pleśniowy, np. camembert, brie lub gorgonzola – danie zyska wówczas głęboki, wytrawny smak.
Jakie przyprawy do makaronu ze szpinakiem?
Makaron ze szpinakiem możemy przyprawić na wiele sposobów. Na pewno dobrym pomysłem będzie dodać czosnek – świetnie komponuje się ze szpinakiem. Dobrze sprawdzi się także papryka (słodka lub ostra), pieprz biały i gałka muszkatołowa. Jeśli decydujemy się na makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym, warto nieco oszczędniej przyprawić danie, aby smak sera był bardziej wyrazisty.
Zobacz także: Fakty i mity o gotowaniu makaronu. Skarbnica informacji dla każdego entuzjasty pasty!