Make eat easy

Makaron ze szpinakiem

Ocena:

4.3 (185)

  • 45 min.
  • dla 1 osoby
  • łatwy

Makaron ze szpinakiem często pojawia się na polskich stołach. Szczególnie cenią go sobie wegetarianie, chwalą go sobie również mięsożercy. W razie potrzeby można dodać do niego pierś z kurczaka lub indyka pokrojoną w kostkę. Przygotowanie jest szybkie i bardzo proste. W wersji podstawowej wystarczą łatwo dostępne składniki. Makaron ze świeżym szpinakiem będzie tak samo smaczny, jak ten z mrożonymi i posiekanymi liśćmi. Można go również zapakować na obiad do pracy lub szkoły. Podajemy sprawdzony przepis na szpinakową pastę.

Składniki:

  • makaron  150 g

  • cebula  0.5 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • oliwa z oliwek  15 ml

  • masło  5 g

  • szpinak  150 g

  • śmietana 30%  80 ml

  • parmezan  80 g

  • sól  6 g

  • pieprz  1 szczypta

Makaron ze szpinakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Makaron: gotujemy al dente w osolonej wodzie – zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy na bok.

    makaron ze szpinakiem - gotowanie makaronu
  • Krok 2:

    Szpinak: świeży (dostępny jest przez cały rok) płuczemy pod zimną bieżącą wodą, odsączamy, najlepiej w suszarce do sałaty, ale można też delikatnie dociskać liście ręcznikiem papierowym. Możemy użyć też szpinaku mrożonego, dodajemy go bezpośrednio na patelnię. W takiej formie bardziej pokryje makaron.

    makaron ze szpinakiem - mycie szpinaku
  • Krok 3:

    Smażenie: cebulę - połowę średniej lub 1 małą - obieramy, kroimy w kosteczkę. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy też masło. Szklimy cebulę, potrwa to ok. 5 minut. Doprawiamy solą do smaku. Przeciskamy czosnek przez praskę, bezpośrednio na patelnię. Mieszamy, przesmażamy chwilkę. Potem dodajemy szpinak na kilka minut, aż liście stracą jędrność. Co chwilę mieszamy.

    makaron ze szpinakiem - smażenie
  • Krok 4:

    Sos śmietanowy: na patelnię ze szpinakiem wlewamy śmietankę 30%, w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Doprowadzamy do wrzenia i czekamy chwilkę aż sos trochę zgęstnieje. Na koniec dokładamy makaron, mieszamy i dusimy razem aż się ogrzeje.

    makaron ze szpinakiem ze śmietanką
  • Krok 5:

    Podanie: do makaronu ze szpinakiem dodajemy 1/3 startego sera. Mieszamy. Gotowe danie przekładamy na talerz do zupy i posypujemy wierzch resztą parmezanu.

    makaron ze szpinakiem z serem

Porady

  • Jaki makaron do szpinaku wybrać? Odpowiedni będzie typu penne lub fusilli (świderki) będzie tak samo pyszny, jak z tagliatelle lub spaghetti. Danie można przygotować z dowolnego rodzaju makaronu – choć raczej odradzamy drobne i cienkie odmiany (jak orzo czy grattoni), bo „zginą” w sosie szpinakowym.
  • Makaron ze szpinakiem dobrze będzie się komponował także ze słonym, lekko kwaśnym serem feta. Można go wzbogacić o ser pleśniowy, np. camembert, brie lub gorgonzola – potrawa zyska głęboki, wytrawny smak.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne