Jednogarnkowy makaron z brokułami

Jednogarnkowy makaron z brokułami robi się niezwykle szybko, przy tym dostarczamy ogromną porcję zdrowia. Podczas gotowania ze śmietany i serka topionego powstaje cudownie kremowy sos. To powinna być obowiązkowa pozycja na zabiegane dni, wystarczy kilka minut przygotowań i możemy cieszyć się pełnowartościowym posiłkiem. Przetestujcie prosty przepis na makaron z brokułami przyrządzany w jednym garnku.

dodany przez: Simonetta Zieger

dania z makaronem

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
536 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Jednogarnkowy makaron z brokułami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: cebulę i ząbki czosnku obieramy i kroimy w drobną kostkę lub siekamy. Myjemy brokuły, w razie potrzeby obieramy łodygę. Różyczki i łodygi brokuła kroimy na małe (ok. 2 cm) kawałki.

  • 2.

    Smażenie: w dużym rondlu rozgrzewamy oliwę z oliwek. Najpierw smażymy cebulę przez 2 minuty. Dodajemy czosnek, bulion warzywny, śmietanę, sól jodowaną i makaron - wszystko mieszamy. Brokuły dodajemy jako ostatnie, już nie mieszamy (nie gotujemy ich wcześniej, przypominają raczej te gotowane na parze). Gotujemy pod przykryciem przez 10-15 minut .

  • 3.

    Makaron z brokułami: gdy tylko osiągnie pożądaną konsystencję, a płyn znacznie się zredukuje, mieszamy z serkiem topionym i posiekaną bazylią (kilka listków zostawiamy do dekoracji). Doprawiamy solą jodowaną, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dekorujemy listkami bazylii i podajemy na gorąco.

    Źródło: serwis partnerski Eatbetter.de,  https://www.eatbetter.de/rezepte/one-pot-pasta-mit-brokkoli-cremig-lecker

Kalorie: 536

Węglowodany: 83.5

Tłuszcz: 14.6

Błonnik: 14.5

Białko: 22.5

Tłuszcz nasycony: 3.5

Cukier: 6.5

Porady

  • Jeśli chcemy nieco zróżnicować kolor jednogarnkowego makaronu, przed gotowaniem warto dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, wtedy gdy dokładamy brokuły.
  • Warto wiedzieć, że brokuły są symbolem zdrowej diety. Dostarczają nie tylko solidnej porcji sycącego i przyjaznego dla jelit błonnika, ale także licznych witamin i minerałów. Przede wszystkim witaminę C, K i potas.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy