Karob to inne określenie szarańczyna strąkowego. Popularniejsza i łatwiejsza do zapamiętania nazwa to drzewo świętojańskie. Karob jest rośliną zieloną przez cały rok. W rejonach śródziemnomorskich i azjatyckich, karob jest dziko uprawiany. Niestety na terenach Azji karob postrzegany jest często jako roślina pastewna. Strąki karobu określa się chlebem świętojańskim.
Połowa zawartości karobu to cukier. Stąd jego powszechne użycie jako zamiennika cukru. Karob polecany jest również osobom zmagającym się z cukrzycą. Pomimo, że w pięćdziesięciu procentach składa się z cukru to posiada w sobie substancje podobne do insuliny. Karob posiada wysoka zawartość błonnika, co pozwala przez dłuższy czas nie czuć głodu i spowolnić proces wchłaniania węglowodanów.
Karob najczęściej jest stosowany ze względu na właściwości zagęszczające, stabilizujące i emulgujące. Oznacza to, że dzięki karobowi np.: kremy w ciastach się nie rozwarstwiają podczas długiego przechowywania. Karob stosowany jest zatem przy produkcji polew do ciast, lukrów, lodów, suszonych warzyw, dżemów, galaretek a nawet jogurtów. Pod względem wartości odżywczych karob jest bogaty w wapń, potas, fosfor, żelazo i magnez. Ma kojący wpływ na układ nerwowy oraz eliminuje oznaki zmęczenia. Spośród witamin karob ma bogactwo witamin A, D i z grupy B. Karob zyskał na popularności wraz ze wzrostem zainteresowania dietą bezglutenową. Karob polecany jest dla osób nietolerujących glutenu i posiadających inne alergie pokarmowe. Warto wiedzieć, że karob nie powoduje niestrawności, w przeciwieństwie do kakao.
Karob posiada orzechowo-karmelowy smak. Karob w proszku ma ciemny kolor i przez to podobny jest do kakao. Dlatego używa się go jako zamiennika podczas produkcji czekolady. Ważne, aby na opakowaniu było wyraźnie podkreślone, że czekolada nie jest z kakaowca. Z karobu przygotować można przygotować kakao karobowe. Potrzeba będzie kubek napoju roślinnego np.: ryżowego, owsianego, migdałowego lub sojowego wymieszać z 1 łyżką zmielonego karobu oraz ekstraktem waniliowym. Takie kakao można przyrządzić również w korzennej wersji dodając na przykład przyprawę do piernika. Napój roślinny wraz z karobem należy podgrzać w małym garnku lub kubku emaliowym i zagotować na małym ogniu. Podczas gotowania należy mieszać, aby rozprowadzać powstające grudki. Gdy kakao będzie już gładkie wtedy trzeba zdjąć garnek z ognia, dodać wanilię i zmielone przyprawy korzenne. Na koniec należy przelać do kubków lub filiżanek. Na kakao z karobu można uzyskać efektowną piankę używając spieniacza do mleka.
Karob polecany jest do przygotowywania bezglutenowych ciast, ciasteczek a nawet chlebów. Karob powinien zagościć też u osób będących na diecie roślinnej, ponieważ jest zamiennikiem jajek. Tak jak jajka lub siemię lniane potrafi wiązać ze sobą składniki dania. Ciekawostką jest, że karob nie zawiera kofeiny. Dla osób muszących ograniczyć tę substancję w diecie uprażone nasiona karobu będą doskonałą alternatywą.
Z dodatkiem karobu można przygotować budyń karobowy. Wystarczy w garnku powoli zagotować szklankę mleka z łyżeczką masła i miodu. Następnie trzeba drugą szklankę mleka zmiksować z czterema żółtkami, trzema łyżkami mąki kartoflanej i czterema łyżkami karobu. Następnie płyn mleczno-jajeczny należy wlać do gotującego się mleka. Potem trzeba cały czas mieszać trzepaczką albo rózgą – aż budyń stanie się gładki, błyszczący i ładnie zgęstnieje. Następnie powinno się mieszać budyń karobowy jeszcze chwilę po wyłączeniu ognia. Budyń karobowy można przelewać do pucharków. Przed podaniem można posypać np. nasionami chia, wiórkami kokosowymi, zmielonymi orzechami albo udekorować plasterkami bananów. Budyń karobowy również świetnie wygląda przyozdobiony wiśniami w syropie, a nawet bitą śmietaną.
Aby przygotować ciastka karobowe należy kostkę miękkiego masła zmiksować ze szklanką cukru. A następnie dodać skórkę otartą z cytryny wraz z sokiem. Potem należy dosypać dwie łyżeczki karobu. Następnie należy dodawać po jednym żółtku i nadal miksować. Na koniec trzeba dodać dwie szklanki przesianej mąki pszennej typu tortowego oraz pół szklanki mąki kukurydzianej. Całość należy wymieszać ręką. Z powstałego ciasta należy wyrobić kulkę, a następnie schłodzić ją w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto karobowe trzeba rozwałkować na ok 5 mm. Za pomocą foremek, szklanki lub kieliszka można wycinać ulubione kształty. Ciastka karobowe należy piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok 7-10 minut.
Do popołudniowej herbaty przyda się również ciasto z karobem i orzechami. Do jego przygotowania potrzeba będzie 55 g masła, 50 g karobu, 200 g cukru kryształu, szczypty soli, 60 g mąki pszennej, 2 łyżeczek cukru waniliowego, 2 białek oraz pół szklanki posiekanych orzechów włoskich o orzechów nerkowca. Wystudzone roztopione masło trzeba przelać do miski i wymieszać z mączką z karobu, cukrem, solą, mąką pszenną i cukrem waniliowym. Następnie białka należy ubić osobno na sztywną pianę. Potem ubitą pianę z białek trzeba delikatnie wymieszać z ciastem. Na samym końcu powinno się dodać posiekane orzechy. Ciasto z karobem i orzechami trzeba przełożyć do formy silikonowej i piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie należy odstawić na 15 minut do przestygnięcia. Ciasto z karobem i orzechami można polukrować przed podaniem.