Składniki

Rodzaje ziół

Do najpopularniejszych ziół używanych w kuchni należą bazylia, oregano, koper włoski, pietruszka, mięta, majeranek, tymianek, rozmaryn. Równie często spotykany jest cząber oraz estragon. W niektórych przepisach pojawia się też bardzo wyrazista szałwia, czy lekko cytrusowa melisa. Orientalne potrawy często doprawia się świeżą kolendrą.


W sklepach można kupić gotowe mieszanki różnych ziół, typowych dla kuchni z różnych krajów czy regionów. Do najpopularniejszych należą zioła prowansalskie, w których skład wchodzi rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia, mięta, cząber oraz majeranek. Można też znaleźć mieszanki ziół toskańskich, dalmatyńskich, staropolskich oraz wielu innych.


Wiele osób zastanawia się czy lepiej stosować zioła świeże, czy suszone. I jedne i drugie mają swoje zalety. Suszone są bardziej aromatyczne, warto je dodawać do potraw już na początku gotowania, aby stopniowo uwalniały swój smak. Świeże zioła same w sobie są bardzo smaczne, doskonale nadają się też do dekorowania dań, które dzięki nim staja się bardziej kolorowe i estetyczne.


Zioła polskie

Obecnie mamy dostęp do przeróżnych ziół i przypraw, które są charakterystyczne dla kuchni poszczególnych krajów i regionów świata. Również kuchnia polska ma pod tym względem swoje tradycje. Do najpopularniejszych rodzimych ziół zalicza się lubczyk. Uważany jest on za afrodyzjak. Ma bardzo intensywny aromat, wystarczy niewielka ilość, żeby dodać potrawie wyrazistości. Najczęściej świeże lub suszone liście lubczyku dodaje się rosołu. Dobrze sprawdzi się też jako przyprawa do innych zup oraz sosów.


Innym, często używanym ziołem w polskiej kuchni, jest majeranek. Najczęściej wykorzystuje się suszony. To doskonały dodatek do marynat. Doskonale komponuje się ze schabem oraz z pieczoną kaczką lub gęsią. Dodaje się go do żurku, fasolki po bretońsku oraz do zup z roślin strączkowych. Jest też częstym składnikiem przy produkcji kiełbas.
Do powszechnie używanych ziół zalicza się również natkę pietruszki, koperek i szczypiorek. Nie tylko nadają one potrawom wyrazisty, świeży smak, ale też wpływają na estetykę dania. Zupa, danie mięsne czy makaron posypany świeżą, zielona natką pietruszki pięknie się prezentuje na talerzu. Koperek jest doskonałym dodatkiem do ziemniaków, zup oraz dań z jajek. Jest też obowiązkowa przyprawą do kiszonych ogórków. Szczypiorek wspaniale wzbogaci smak twarożku, jajka na twardo czy sałatek.

 

Zastosowanie ziół w kuchni

Do mięs najlepiej sprawdzą się rozmaryn, cząber, majeranek, tymianek lub estragon. Można natrzeć nimi pieczeń, dodać do marynaty lub posypać świeżo posiekanymi listkami tuż po przygotowaniu. Pamiętaj, że świeże zioła źle znoszą obróbkę termiczną, dlatego powinno się je dodawać pod koniec gotowania, na nawet już po przygotowaniu potrawy.


Kultowym duetem, w którym smaki doskonale ze sobą harmonizują, są pomidory i bazylia. Warto wykorzystywać to połączenie w świeżych sałatkach, zupach, sosach, zapiekankach pizzy czy zwykłych kanapkach. Równie dobrze zamiast bazylii możemy sięgnąć po oregano, które szczególnie dobrze komponuje się z daniami kuchni włoskiej.
Niektóre zioła, takie jak np. mięta czy melisa pasują też do słodkich deserów - ciast, lodów czy kremów. Świeże listki można dodawać do lemoniady i koktajli, a z suszonych parzyć ziołowe herbatki. Ciekawym dodatkiem do słodkich potraw będzie lawenda, z której można przygotować aromatyczny syrop do napojów lub deserów.

 

Które zioła można sadzić w domu?

Dostęp do własnych, świeżych ziół, które zawsze są pod ręką, to doskonałe rozwiązanie. Popularne zioła do ogrodu to pietruszka, lubczyk, szałwia, mięta czy rozmaryn. Jeśli mamy ich większe ilości, z powodzeniem można nie tylko wykorzystywać na bieżąco świeże listki czy pędy, ale też przygotowywać własne, ulubione mieszanki suszonych ziół.


Jeśli nie masz własnego ogródka, nic straconego. Większość ziół można z powodzeniem hodować na parapecie. Zioła w doniczkach nie tylko są doskonałym dodatkiem do potraw, dostępnym przez cały rok, ale też mogą być ładną ozdobą kuchni. W ten sposób można uprawiać np. bazylię, majeranek, tymianek, oregano, kolendrę, szczypiorek, miętę, melisę. Aby zioła kupione w supermarkecie ładnie rosły, warto po przyniesieniu do domu przesadzić je do większych doniczek.


Równie dobrym pomysłem są zioła na balkon. Zazwyczaj mamy tam miejsce na nieco większe skrzynki niż na kuchennym parapecie, dlatego też rośliny mają szansę bardziej się rozrosnąć. Zioła można wyhodować od nasionka, kupić gotowe sadzonki albo już mocniej wyrośnięte okazy, które od razu można wykorzystywać do celów kulinarnych.

Polecane przepisy