Adobe Stock
5 (5)
Muffiny z ciasta francuskiego są złociste i chrupiące, wypełnione sycącymi dodatkami. Soczysty, smażony kurczak i delikatny brokuł przełamane są mięsistymi, lekko kwaskowatymi pomidorkami cherry. Całość, przykryta zapieczonym, żółtym serem, schowana została w foremce z przyjemnie listkującego ciasta. Ten szybki i prosty przepis możemy również modyfikować o swoje ulubione przyprawy i składniki. Już dziś wypróbujcie muffiny z ciasta francuskiego i poczęstujcie nimi najbliższych.
ciasto francuskie 275 g
pierś z kurczaka 200 g
brokuły 250 g
pomidorki cherry 150 g
szczypiorek 20 g
czosnek 10 g
ser żółty 60 g
oliwa z oliwek 30 ml
papryka w proszku 3 g
pieprz 1 szczypta
sól 1 szczypta
Brokuł myjemy, osuszamy, a następnie ostrym nożem wycinamy różyczki. Do większego garnka wlewamy zimną wodę. Ustawiamy na średniej mocy palnika, a gdy zacznie bulgotać, wrzucamy warzywo. Gotujemy przez 3-4 minuty, aż będzie al dente (nie może być jednak zbyt miękki). Następnie odcedzamy brokuły, zalewamy je zimną wodą (jest to konieczne, żeby zatrzymać proces gotowania warzywa), ponownie odcedzamy.
Czosnek obieramy z łupin, rozgniatamy i tniemy na drobno. Możemy go też przecisnąć przez praskę. Szczypiorek płuczemy w zimnej wodzie, a następnie siekamy na drobno. Pomidorki cherry myjemy i przecinamy na pół.
Ser żółty (np. cheddar, sprawdzi się też edamski) ścieramy na większych oczkach tarki. Pierś kurczaka (możemy zastąpić ją indykiem) kroimy w kostkę.
Oliwę z oliwek wlewamy na patelnię i ustawiamy ją na średniej mocy palnika. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, wrzucamy rozdrobniony czosnek i podsmażamy go przez 1 minutę do czasu, gdy zaczniemy wyraźnie czuć jego aromat.
Do przesmażonego czosnku dodajemy pokrojonego kurczaka i przyprawiamy słodką papryką w proszku (możemy użyć również inne ulubione przyprawy, np. oregano lub majeranek). Podsmażamy przez 6-7 minut, co jakiś czas mieszając, aż mięso nabierze rumianego koloru. Na końcu wsypujemy szczyptę pieprzu oraz soli, mieszamy i zestawiamy patelnię z płyty. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C (180°C z włączonym termoobiegiem). Z papieru do pieczenia wycinamy ok. 12 kwadratów, którymi wykładamy foremki do muffinek. Możemy wykorzystać również zwykłe papilotki.
Ciasto francuskie rozwijamy, przekładamy na stolnicę i dzielimy na 12 równych kwadratów. Tak przygotowane porcje wkładamy do foremek na muffiny i dociskamy delikatnie do dna i boków.
Koszyczki z ciasta wypełniamy kawałkami smażonego kurczaka, różyczkami brokuła oraz pomidorkami cherry. Całość posypujemy startym żółtym serem.
Wytrawne muffiny wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 minut, aż ciasto będzie rumiane, a ser zapieczony.
Muffiny z ciasta francuskiego podajemy jeszcze ciepłe, posypane obficie szczypiorkiem. Równie pyszne będą na zimno, z dodatkiem np. kremowego sosu pieprzowego.