Baleron wolno gotowany w cydrze

Ocena:

5 (2)

  • 6 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Baleron wolno gotowany w cydrze robi się właściwie sam. Wystarczy przygotować kilka składników, ale nie jest to złożony proces. Po czterech godzinach na wierzch nakładamy marynatę i dopiekamy w piekarniku. Można go podawać w formie wędliny na kanapkę lub na obiad, do ziemniaków pieczonych i ulubionej surówki. Ten przepis warto zaplanować sobie na weekend, żeby móc się rozkoszować baleronem wolno gotowanym w cydrze, w cudownej miodowo-musztardowej marynacie.

Składniki:

  • baleron  1.5 kg

  • marchewka  1 szt.

  • seler naciowy  1 gałązka

  • cebula  1 szt.

  • pieprz ziarnisty  1 łyżka stołowa

  • cydr  400 ml

  • miód  25 g

  • musztarda francuska  40 g

Baleron wolno gotowany w cydrze - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Marchewkę obieramy i kroimy wzdłuż na pół i na ćwiartki. Dalej na kilkucentymetrowe kawałki. Przepoławiamy też łodygę selera naciowego. Z cebuli zdejmujemy łupinki i tniemy ją na ćwiartki.

  • Krok 2:

    Rozgrzewamy wolnowar. Wkładamy oczyszczony baleron, a wokół niego wcześniej przygotowane kawałki warzyw. Posypujemy ziarnami pieprzu i zalewamy cydrem.

  • Krok 3:

    Dusimy pod przykryciem przez 4 godziny. Po tym czasie wyjmujemy baleron gotowany w cydrze i lekko studzimy. Warzywa i płyn z gotowania nie będą nam już potrzebne.

  • Krok 4:

    Piekarnik rozgrzewamy do 190°C w trybie pieczenia góra-dół lub do 170°C z termoobiegiem. Gdy baleronowa skórka ostygnie odcinamy ją ostrożnie, pozostawiając warstwę tłuszczu. Nacinamy tłuszcz i kładziemy mięso na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Mieszamy musztardę francuską z miodem i taką marynatę rozprowadzamy na całym tłuszczu. Do tego przepisu sprawdzi się też marynata do żeberek. Pieczemy przez 30 minut lub do momentu, aż baleron wolno gotowany w cydrze będzie miękki i przyjemnie zrumieniony.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://olivemagazine.production.wcp.imdserve.com/recipes/meat-and-poultry/slow-cooker-gammon-in-cider/

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne