Kaszanka z patelni z cebulką przypadnie do gustu miłośnikom szybkich, smażonych dań. W zależności od regionu Polski nazywana jest również kiszką lub krupniokiem. Doskonale smakuje w towarzystwie świeżego chleba i kiszonych ogórków, choć to nie jedyna propozycja jej podania. Świetnie sprawdzi się zarówno podczas spotkań ze znajomymi, jak i na codzienny obiad. Zobaczcie, jak błyskawicznie powstaje kaszanka na patelni.
iStock
(średnia 4.52 z 161 głosów)
Cebula: obieramy ją i kroimy w cienkie piórka lub drobną kostkę. Podsmażamy ją na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła.
Kaszanka na patelni: obieramy pętko ze skóry i kroimy je w plastry. Wrzucamy na patelnię z cebulką. Całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy przez około 15 minut, aż kiszka się rozpadnie i zarumieni.
Podanie: przekładamy danie bezpośrednio po usmażeniu na talerze. Kaszanka z patelni najlepiej smakuje na ciepło, z dodatkami takimi jak świeży chleb i ogórek kiszony.
Porady
- Kaszankę z patelni można również przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy zastąpić mięsny wyrób jego roślinnym odpowiednikiem. Bezmięsne kaszanki można dostać w większości hipermarketów lub w sklepach z ekologiczną żywnością. Można je też przyrządzić w domu – na bazie kaszy gryczanej, czerwonej fasoli, papryki, kaszy manny i ulubionych przypraw.
- Smażoną kaszankę z cebulką można doprawić na wiele sposobów. W wersji podstawowej zawiera ona sól, pieprz i majeranek. Można jednak pokusić się również o dodatek słodkiej lub ostrej papryki w proszku, a także ziela angielskiego. Ciekawie smakuje z kilkoma kroplami aromatu dymnego. Niektórzy doprawiają ją też przeciśniętym przez praskę czosnkiem lub sproszkowaną papryką wędzoną.
- Kaszanka na obiad najlepiej smakuje podana z musztardą. Często serwuje się ją również w towarzystwie ketchupu, tartego chrzanu lub sosu czosnkowego.
- Aromatyczne krupnioki można smażyć na różnych rodzajach tłuszczu. Sprawdzi się zarówno neutralny olej (rzepakowy, słonecznikowy lub ryżowy), jak i oliwa. Najlepiej smakują jednak na prawdziwym maśle (82%).
- Kaszanka z patelni nie powinna podpiekać się zbyt długo – tylko tyle, żeby się zarumieniła i podgrzała. Należy też uważać, żeby nie spalić cebulki – straci wtedy swój smak i całe danie będzie zdecydowanie mniej apetyczne.
Prosta kaszanka z cebulą z patelni najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Może to być chleb na zakwasie z chrupiącą skórką lub miękka bułka, na przykład kajzerka. Idealnym towarzystwem dla tego dania są ogórki kiszone, małosolne lub konserwowe oraz pikantna musztarda lub sos chrzanowy. Do kaszanki z patelni pasują także takie dodatki jak:
Sposobów na to, jak przyrządzić kaszankę, jest całe mnóstwo. Najpopularniejszym z nich jest usmażenie jej z cebulką. Można wyjąć wnętrze pętka, tak jak w naszym przepisie, lub przygotować ją we flaku, jedynie nacinając ją w kilku miejscach. Dzięki temu nie pęknie pod wpływem ciepła na patelni. Danie to można jednak przyrządzić nie tylko w wersji smażonej. Krupniok może być też spożywany po ugotowaniu, jeśli chcemy zrobić go bez tłuszczu. Świetnie smakuje także:
Pyszna, tradycyjna kaszanka z cebulą może być też przygotowana w formie kotletów. Niewiele osób słyszało o takiej możliwości, a takie niecodzienne danie smakuje naprawdę wybornie. Jest bardzo proste w przygotowaniu – do kaszanki dodajemy cebulkę, namoczoną w mleku bułkę i jajko. Można też dać do środka ugotowane ziemniaki lub mięso mielone. Uformowane kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy je podobnie jak tradycyjne pulpety lub klopsy – na przykład z surówką z buraczków lub mizerią.
Komentarze