REKLAMA

Sałatka grecka

Sałatka grecka to pyszna, lekka, zdrowa i niezwykle kolorowa przekąska, która świetnie sprawdzi się na letnią imprezę na świeżym powietrzu. Jest to także dobra propozycja na lekkostrawny obiad. Przepis na sałatkę grecką jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. W jej składzie znajdują się popularne składniki, które niemal każdy ma w swojej lodówce czy spiżarni zawsze pod ręką. Niemniej jednak sałatka grecka powinna mieć odpowiednie towarzystwo – przypraw i aromatycznego sosu. Poniżej podajemy przepis na sałatkę grecką! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Sałatki Przekąski

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.42 z 179 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Oliwa 1.

    Zaczynamy od sosu - dressingu do sałatki greckiej: ocet mieszamy z oregano, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Czekamy, aż zioła nasiąkną, a następnie wlewamy oliwę.

  • Sałata lodowa 2.

    Warzywa myjemy i osuszamy. Pomidory i ogórki kroimy w kostkę, sałatę rwiemy na kawałki. Wkładamy do miski, dodajemy czarne oliwki i pokrojony w kostkę ser feta. Polewamy sosem i mieszamy.

Porady

  • Jeśli nie mamy akurat pod ręką zwyczajnych pomidorów, to do sałatki greckiej możemy wykorzystać pomidorki koktajlowe, które najlepiej przeciąć na pół. Opcjonalnie możemy wykorzystać je w całości – zwłaszcza jeśli są bardzo małe. 
  • Mimo że tradycyjny przepis na sałatkę grecką uwzględnia oliwki, to z powodzeniem można z nich zrezygnować. Sałatka grecka bez oliwek może być równie smaczna, co ta z nimi! Możemy nawet zastąpić je kaparami lub przysmażonymi nóżkami z pieczarek. W ten sposób stworzymy własną wariację na temat tej sałatki. 
  • Sałatka grecka z sałatą lodową to zaledwie jedna wariacji na temat tejże przekąski. Za sprawą sałaty lodowej jest ona pyszna i przyjemnie chrupiąca. Co ciekawe, w wielu restauracjach w Grecji można spotkać sałatkę grecką bez jakiejkolwiek sałaty. 
     

Notka redakcyjna

Sałatka grecka, nazywana przez Greków sałatką wiejską, jest to jedna z najpopularniejszych, greckich przekąsek. Znana i rozpowszechniona jest ona na całym świecie. Jej główne zalety to: prostota i szybkość przygotowania oraz powszechna dostępność wszystkich składników. Sałatkę grecką często serwuje się do dań mięsnych i rybnych. Co ciekawe, nie istnieje jeden uniwersalny i tradycyjny przepis na sałatkę grecką. Najczęściej w Grecji można spotkać sałatkę, przygotowaną na bazie grubo pokrojonych pomidorów, ogórków, cebuli, oliwy z oliwek, sera fety, słodkiej papryki, kaparów. Niekiedy dodaje się do niej również oliwki (sałatka grecka z oliwkami to jedna z najpopularniejszych wariacji na temat tej sałatki), pietruszkę, rukolę, lubczyk. Grecy nie używają również sosu, a jedynie skrapiają warzywa z serem dobrej jakości oliwą z oliwek i obowiązkowo posypują oregano.


Sałatka grecka – z czym ją podawać? 


Klasyczną sałatkę grecką można urozmaicić różnymi dodatkami. Do sałatki greckiej pasować będzie ugotowane jajko, grillowane krewetki czy wędzony łosoś. Klasyczny przepis można też modyfikować, zmieniając sos. Do sałatki greckiej można podać klasyczny sos winegret, sos czosnkowy, balsamiczny czy nawet malinowy. 


Na wierzchu sałatki świetnie sprawdzą się pestki, nasiona lub orzechy. Oprócz walorów estetycznych będą one też dodatkowym źródłem zdrowych tłuszczy w sałatce. Do posypania sałatki greckiej nadają się ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane lub czarnuszka. Aby posiłek był bardziej treściwy, sałatkę grecką można podać z grzankami lub bagietką czosnkową.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy