Sałatka grecka

Sałatka grecka to połączenie pomidorów, ogórków, cebuli, oliwek, fety i sosu. Jest pyszna, lekka, zdrowa, niezwykle kolorowa i aromatyczna. Świetnie sprawdzi się na letnią imprezę na świeżym powietrzu lub lekką kolację. Robią się ją bardzo łatwo i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Z jej przygotowaniem poradzą sobie nawet dzieci. Poniżej podajemy przepis na sałatkę grecką.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Sałatki sałatka grecka

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.42 z 180 głosów)


Sałatka grecka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Oliwa 1.

    Sos do sałatki greckiej: ocet mieszamy z oregano, posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Czekamy, aż zioła nasiąkną, a następnie wlewamy oliwę.

  • Sałata lodowa 2.

    Warzywa do sałatki greckiej: myjemy je i osuszamy. Pomidory kroimy na ósemki (małe na ćwiartki), każdą część jeszcze na pół. Ogórki z kolei tniemy na ćwiartki wzdłuż, a następnie na plastry. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Wszystko wkładamy do miski, dodajemy czarne oliwki i pokrojony w kostkę ser feta. Polewamy sosem i delikatnie mieszamy. Sałatka grecka najlepiej smakuje od razu po podaniu!

Porady

  • Jeśli nie mamy akurat pod ręką zwyczajnych pomidorów, to do sałatki greckiej możemy wykorzystać pomidorki koktajlowe, które najlepiej przeciąć na pół. Opcjonalnie możemy wykorzystać je w całości – zwłaszcza jeśli są bardzo małe.
  • Mimo, że przepis uwzględnia oliwki, to z powodzeniem można z nich zrezygnować. Sałatka grecka bez oliwek może być równie smaczna, co ta z nimi! Możemy nawet zastąpić je kaparami lub przysmażonymi nóżkami z pieczarek. W ten sposób stworzymy własną wariację na temat tej sałatki.
  • Do sałatki greckiej możemy dodawać różne gatunki oliwek. Odpowiednie będą zarówno czarne, jak i zielone, ale też kalamata – są delikatne w smaku, sprzedawane są na ogół z pestką.
  • Sałatka grecka z sałatą lodową to zaledwie jedna z wariacji. Za sprawą sałaty jest ona pyszna i przyjemnie chrupiąca. Ale to raczej polska wersja, bo w Grecji takiej nie spotkamy.
  • Ogórki do sałatki greckiej możemy dodać obrane lub ze skórą. Sprawdzą się zarówno sałatkowe, jak i gruntowe.

Notka redakcyjna

Jak powstała sałatka grecka?

Sałatka grecka, nazywana przez Greków sałatką wiejską, jest to jedna z najpopularniejszych przekąsek. Rozpowszechniona i znana jest na całym świecie. Jej główne zalety to: prostota i szybkość przygotowania oraz powszechna dostępność wszystkich składników. Sałatkę grecką często serwuje się do dań mięsnych i rybnych. Co ciekawe, nie istnieje jeden uniwersalny przepis na tradycyjną sałatkę grecką. Najczęściej w Grecji można spotkać ją przygotowaną na bazie grubo pokrojonych pomidorów, ogórków, cebuli, oliwy z oliwek, sera fety, słodkiej papryki, kaparów. Dodaje się do niej również oliwki (sałatka grecka z oliwkami to jedna z najpopularniejszych propozycji), natkę pietruszki, rukolę, lubczyk. Grecy nie używają również sosu, a jedynie skrapiają warzywa z fetą dobrej jakości oliwą z oliwek i obowiązkowo posypują oregano.


Sałatka grecka – z czym ją podawać?

Klasyczną sałatkę grecką można urozmaicić różnymi dodatkami. Pasuje do niej ugotowane jajko, grillowane krewetki czy wędzony łosoś. W Polsce często dodaje się do niej również rzodkiewkę, pokrojoną w plasterki lub w całości, jeśli są naprawdę małe. Klasyczny przepis można też modyfikować, zmieniając sos. Do sałatki greckiej można podać klasyczny sos winegret, sos czosnkowy, balsamiczny czy nawet malinowy.

Na wierzchu sałatki świetnie sprawdzą się pestki, nasiona lub orzechy. Oprócz walorów estetycznych będą one też dodatkowym źródłem zdrowych tłuszczy w sałatce. Do posypania sałatki greckiej nadają się ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane lub czarnuszka. Żeby posiłek był bardziej treściwy, sałatkę grecką można podać z grzankami lub bagietką czosnkową.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy