231213PortretyBurda-MK31996 Ewa Niepytalska Sara Buenfeld

Łosoś z sosem cytrynowym i bobem

Ocena:

5 (2)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Łosoś z sosem cytrynowym i bobem to niezwykle aromatyczne i efektowne danie, które genialnie łączy nowalijki z delikatną rybą. Pozornie wykwintna potrawa jest bardzo prosta i nie zajmuje dużo czasu. Zachwyca cytrusową świeżością i kremowym purée z dodatkiem pora, a poza tym dostarcza zdrową porcję nienasyconych kwasów tłuszczowych. Sprawdźcie, jak powstaje łosoś w sosie cytrynowym bez śmietany. Przepis przyda wam się na romantyczną kolację.

Składniki:

  • cytryna  0.5 szt.

  • kapary  10 g

  • olej rzepakowy  20 ml

  • por  275 g

  • bób  200 g

  • łosoś  400 g

  • szpinak  250 g

  • bazylia  12 listków

  • młode ziemniaki  170 g

Łosoś z sosem cytrynowym i bobem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ścieramy skórkę z połowy cytryny (tylko wierzchnią, żółtą warstwę, nie ruszajmy albedo, które jest gorzkie). Wydobywamy z niej sok, najlepiej za pomocą ręcznej wyciskarki, dzięki której uzyskamy maksimum składnika. Mieszamy skórkę i sok z kaparami odsączonymi z zalewy i łyżką oleju, żeby przygotować dressing. Możemy też dodać odrobinę miodu, który zbalansuje cytrusową kompozycję.

  • Krok 2:

    Myjemy por i rozkrajamy go wzdłuż na pół, żeby sprawdzić, czy w środku nie kryją się ziarenka piasku. Jeśli jest taka potrzeba, ponownie go oczyszczamy, a następnie kroimy w talarki. Gotujemy razem z bobem w osolonej wodzie przez około 6–8 minut, do miękkości. Wyjmujemy warzywa łyżką cedzakową i odkładamy na bok. Wrzucamy do tego samego wrzątku liście szpinaku na 2 minuty, po czym przenosimy je od razu do bardzo zimnej kąpieli. Dzięki temu zachowają żywy zielony kolor. W oddzielnym garnku gotujemy ziemniaki w mundurkach.

  • Krok 3:

    Obieramy bób i wrzucamy kilka łyżek do dressingu cytrynowego. Pozostałe nasiona miksujemy razem z porem za pomocą ręcznego blendera na purée. Jeśli jest za gęste, stopniowo dodajemy wodę z gotowania warzyw lub odrobinę mleka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy też dorzucić ulubione zioła, na przykład tymianek lub posiekaną kolendrę. 

  • Krok 4:

    Rozgrzewamy łyżeczkę oleju na patelni z nieprzywierającą powierzchnią, na średnim ogniu. Oprószamy porcje łososia solą i pieprzem. Smażymy je skórą do dołu przez 4 minuty (nie zdejmujemy jej przed obróbką termiczną, chroni ona rybę przed wysuszeniem). Ostrożnie obracamy filety szczypcami i czekamy jeszcze około 2–4 minut lub do momentu, aż będą gotowe – zmieni się ich kolor i struktura (poznamy to po różnicy w dotyku, mięso nie będzie już zwarte i sprężyste). Od razu zdejmujemy je z patelni.

  • Krok 5:

    Starannie odsączamy szpinak i rozkładamy go na talerzach. Na nim umieszczamy purée, a następnie smażoną rybę. Polewamy całość dressingiem. Dekorujemy listkami świeżej bazylii. Łosoś z sosem cytrynowym i bobem najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami w mundurkach, ale można go też podać na przykład z ryżem, makaronem orzo, kaszą kuskus lub ziołową bagietką.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/lemon-dressed-salmon-leek-broad-bean-puree

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne