Składniki

Papryka chili - pochodzenie

Papryka drobnoowocowa należy do gatunku Capsicum annuum. Pochodzi z krajów podzwrotnikowych Ameryki. Była tam uprawiana na długo przed odkryciem Ameryki przez Krzysztofa Kolumba.Obecnie papryka, w tym w odmianach ostrych, jest łatwo dostępna na całym świecie. Poprzez krzyżówki botaniczne papryczka chili łatwo dostosowuje się do zmieniających się wymagań klimatycznych.

Chili - zastosowanie

Dojrzałe owoce papryki chili suszy się i mieli na popularną przyprawę kuchenną. Ostry smak nadaje im alkaloid określany kapsaicyną, który występuje w skórce, nasionach i przegrodach owoców. Jagody papryki drobnoowocowej są różnokształtne, od wąskich po kuliste jak wiśnie. Charakterystyczny dla chili jest ostry smak, który posiada różne nasilenie. Dla oznaczenia poziomu ostrości stosuje się skalę Scoville'a. Określa ona ilość kapsaicyny w danej papryczce chili. Papryczkę chili marynuje się w occie i podaje jako dodatek do mięs. Największą popularnością chili darzone jest w Europie Południowej, Bułgarii, na Węgrzech, we Włoszech oraz w Hiszpanii. 

 

 

Polecane przepisy