Pomysły na kotlet schabowy

69 przepisów

Kotlet schabowy to polski klasyk. Bardzo często kojarzy się z niedzielnym obiadem. Zwykle podajemy go z ziemniaczanym puree i surówką. Schabowy wydaje się bardzo prosty do zrobienia, ale jak z każdym prostym daniem bywa – diabeł tkwi w szczegółach. Każdy kucharz powie wam, że ma swoją własną recepturę i tajny patent na schabowego, by był wyjątkowy. Schabowy będzie pyszny, jeśli wybierzecie dobrej jakości mięso. Powinno zawierać tłuszcz, ale nie za dużo, najlepsze na kotlety będzie mięso z kością, które jest po prostu smaczne. Warto także zwrócić uwagę na to, w czym panierujemy nasze kotlety. Użyjmy jajek z wolnego wybiegu i panierki ze sprawdzonej piekarni. Dzięki temu kotlet schabowy będzie pyszny!

Przepisy w kolekcji Pomysły na kotlet schabowy

Kotlet schabowy - różne wersje, pyszny smak
Schabowy swój smak zawdzięcza kilku składnikom. Znaczenie ma wszystko – od mięsa po olej. Przy wyborze tłuszczu, na którym będziemy smażyć schabowe, warto wziąć pod uwagę kilka opcji. Możemy usmażyć kotlety na oleju, równie dużo zwolenników ma masło klarowane. Popularny jest także smalec, który dodaje schabowym smaku. Kotlety można zapanierować podwójnie, jeśli chcemy, by były bardziej chrupiące. Jaką panierkę wybrać? Dobrze sprawdzi się mąka, bułka tarta czy rozdrobnione płatki kukurydziane. Do panierki można też dodać ulubione zioła lub pokruszone orzechy. Kotlet schabowy świetnie smakuje także w cieście lub w sosie. Na wierzch kotletów możemy położyć plasterki ananasa lub jajko sadzone.

Artykuły powiązane

Sznycel po wiedeńsku
25.02.2020

Sznycel po wiedeńsku – jak się robi prawdziwy Wiener Schnitzel

Sznycel po wiedeńsku to prawdziwa klasyka kuchni austriackiej. W wersji oryginalnej potrawę przyrządza się z cielęciny, która jednak często bywa zastępowana wieprzowiną lub drobiem. Skąd pomysł na takie danie, jaki powinien być idealny sznycel po wiedeńsku i z jakimi dodatkami warto go podać? O historii wyjątkowego kotleta przeczytajcie w cyklu "Przy wspólnym stole".

stojak na ręcznik papierowy
22.02.2020

Stojak na ręcznik papierowy – niezbędny w każdej kuchni!

Stojak na ręcznik papierowy to akcesorium, które znajdziemy niemal w każdej kuchni. Ręcznik przydaje się podczas sprzątania kuchni, ale także po prostu do wytarcia rąk po zmywaniu. Stojak na ręcznik papierowy to przede wszystkim wygoda – niech stanie w miejscu, do którego łatwo będzie wam sięgać.

Matteo Brunetti
18.07.2019

Matteo Brunetti i jego polsko-włoska kuchnia

Matteo Brunetti – finalista programu „MasterChef Polska”, ekspert kuchni włoskiej i pasjonat kuchni polskiej. Z sercem i zaangażowaniem pokazuje, jak połączyć polską i włoską tradycję w trakcie gotowania i jak doceniać każdą z nich z osobna. W naszym cyklu „Człowiek od kuchni” opowiada o swoim smaku dzieciństwa (nie pizzy!), zdradza najczęściej obalany mit o Włochach w kuchni i podpowiada, co ugotować dla drugiej połówki na specjalną okazję.

Agnieszka Kręglicka
23.06.2019

Najwyższa pora zająć się kuchnią polską - wywiad z Agnieszką Kręglicką

Wspólnie z bratem stworzyła kulinarne imperium. Nieprzerwanie od 1989 roku przyjmuje gości w restauracjach, które uchodzą za jedne z najlepszych w kraju. Uczyła Polaków jak jeść i gotować z egzotycznych składników, a teraz odczarowuje dla nas kuchnię polską. W cyklu Przy wspólnym stole o tajemnicę sukcesu, własne gospodarstwo i rodzinne kłótnie pytamy Agnieszkę Kręglicką.

Katarzyna Bosacka
11.04.2019

Katarzyna Bosacka: prosta kuchnia jest najlepsza [WYWIAD]

Katarzyna Bosacka, kulinarna ekspertka, propagatorka polskiej kuchni i prowadząca program „Co nas truje” na TVN Style, od lat przekazuje praktyczną wiedzę, czym kierować się w trakcie zakupów spożywczych i gotowania na co dzień. W naszym cyklu „Człowiek od kuchni” opowiada, co inspiruje ją w kuchni, zaprasza na Menu Wolności i przyznaje, co zjadłaby na ostatni posiłek w życiu. Podpowiada też, o czym nie zapominać, przygotowując potrawy wielkanocne.

Michał Sobieszuk
03.03.2019

Podróżować, żeby jeść - wywiad z Michałem Sobieszukiem z Eat Polska

Schabowy, pierogi i żurek – te dania w pierwszej kolejności przychodzą na myśl turystom, którzy odwiedzają Polskę. Na wycieczkach kulinarnych organizowanych przez Michała Sobieszuka dowiadują się jednak, że polska kuchnia to o wiele, wiele więcej. W cyklu Przy wspólnym stole rozmawiamy o kulinarnych podróżach, pytamy o polskie produkty, które mogą zachwycić świat i rozprawiamy się ze stereotypami.

Bigos
27.01.2019

Bigos - polski klasyk na współczesnym stole

Bigos jest dla nas czymś tak oczywistym jak pierogi i schabowy. Nie każdy potrafi go przygotować, ale nie ma chyba osoby, która nigdy by go nie jadła. Dlaczego jeszcze kilka wieków temu nie zawierał kapusty? I jak przygotować go dzisiaj, żeby nie był kaloryczną bombą? Podpowiadamy w cyklu Przy wspólnym stole.

Pierogi - kuchnia polska
09.11.2018

Kuchnia polska - 5 najlepszych książek z przepisami

Co to znaczy kuchnia polska? Schabowy i pierogi, a może żurek i dziczyzna? Nam kojarzy się ona z komfortowym jedzeniem, przygotowywanym najczęściej przez mamę i babcię. Do próbowania własnych sił w starciu z tradycyjnymi potrawami zachęcają autorzy książek poświęconych polskim daniom. W cyklu "Kulturalnie kulinarnie" wybraliśmy 5 najlepszych pozycji.

Schabowy
25.10.2018

Schabowy – takiego nie zjecie nawet u babci!

Kotlety nigdy nie były moją wielką miłością. Do dziś kojarzą mi się raczej z niedzielnym obiadem (tak, u mnie też je się schabowe w niedzielę) niż codziennym posiłkiem. Odkąd jednak spróbowałam mieniących się złoto kotletów w Schabowym, zaczęłam poważnie weryfikować swoje poglądy.

miesny-deli
19.09.2018

Nie taki zwykły sklep Mięsny. Mięsny Deli & Bistro to raj dla mięsożerców

Mięsny Deli & Bistro to z jednej strony sklep mięsny z chłodnią, ladą i tasakami, a z drugiej gastronomiczny lokal, w którego menu rządzi mięso. Za miejsce odpowiadają Piotr Szczęsny i Paweł Suwała, a wśród smakołyków króluje m.in. jagnięcina lubelska, wołowina rasy Angus lub Hereford i wieprzowina rasy Złotnicka Pstra karmioną żołędziami. Co jeszcze? Oto nasza recenzja "Mięsnego" w cyklu "Smaczne miejsca".