Pomysły na kotlet schabowy

15 przepisów

schabowy Kotlet schabowy to polski klasyk. Bardzo często kojarzy się z niedzielnym obiadem. Zwykle podajemy go z ziemniaczanym puree i surówką. Schabowy wydaje się bardzo prosty do zrobienia, ale jak z każdym prostym daniem bywa – diabeł tkwi w szczegółach. Każdy kucharz powie wam, że ma swoją własną recepturę i tajny patent na schabowego, by był wyjątkowy. Schabowy będzie pyszny, jeśli wybierzecie dobrej jakości mięso. Powinno zawierać tłuszcz, ale nie za dużo, najlepsze na kotlety będzie mięso z kością, które jest po prostu smaczne. Warto także zwrócić uwagę na to, w czym panierujemy nasze kotlety. Użyjmy jajek z wolnego wybiegu i panierki ze sprawdzonej piekarni. Dzięki temu kotlet schabowy będzie pyszny!
Kotlet schabowy - różne wersje, pyszny smak
Schabowy swój smak zawdzięcza kilku składnikom. Znaczenie ma wszystko – od mięsa po olej. Przy wyborze tłuszczu, na którym będziemy smażyć schabowe, warto wziąć pod uwagę kilka opcji. Możemy usmażyć kotlety na oleju, równie dużo zwolenników ma masło klarowane. Popularny jest także smalec, który dodaje schabowym smaku. Kotlety można zapanierować podwójnie, jeśli chcemy, by były bardziej chrupiące. Jaką panierkę wybrać? Dobrze sprawdzi się mąka, bułka tarta czy rozdrobnione płatki kukurydziane. Do panierki można też dodać ulubione zioła lub pokruszone orzechy. Kotlet schabowy świetnie smakuje także w cieście lub w sosie. Na wierzch kotletów możemy położyć plasterki ananasa lub jajko sadzone.