Kotlety z cukinii

Kotlety z cukinii to pyszny pomysł na jarski obiad. Taki posiłek zachwyca smakiem oraz wyglądem, więc świetnie sprawdzi się też jako poczęstunek dla gości. Cukiniowe kotlety są też dobrym pomysłem na lunch do pracy, gdyż są lekkie, a jednocześnie treściwe i sycą na długo. Zobaczcie nasz przepis na kotlety z cukinii i wypróbujcie do w swoich kuchniach!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kotlety kotlety jajeczne przekąski

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.24 z 206 głosów)

Kotlety z cukinii - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Jajka gotowanie 1.

    Przygotowanie składników: Cztery jajka gotujemy na twardo, a jedno zostawiamy surowe do dodania później. W czasie gdy jajka się gotują, myjemy i obieramy marchew oraz cukinię i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Startą cukinię solimy i odstawiamy na chwilę żeby puściła soki, a po kilku minutach dokładnie odciskamy wiórki z wody. Kromki chleba moczymy w mleku. Koperek myjemy i drobno siekamy.

  • kotlety-z-cukinii 2.

    Masa na kotlety: Do potartej cukinii wbijamy jedno surowe jajko, dosypujemy bułkę tartą i dodajemy namoczony i dociśnięty chleb. Ugotowane jajka obieramy, studzimy i drobno siekamy, a następnie dodajemy do cukiniowej masy i wszystko mieszamy. Masę doprawiamy koperkiem, solą, pieprzem, czosnkiem papryką i ziołami.

  • kolety-z-cukinii 3.

    Kotlety z cukinii: Z przygotowanej masy formujemy niewielkie kotlety i smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron. Usmażone kotlety z cukinii układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. 

Porady

  • Kotlety z cukinii można też przygotować w wersji pieczonej, aby obniżyć ich kaloryczność. Wystarczy przygotować masę według powyższego przepisu, a następnie formować kotleciki i układać je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane kotlety z cukinii pieczone są w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
  • Do kotletów z cukinii najlepiej pasuje wyrazisty sos. Może to być domowy sos czosnkowy, jogurtowy lub tzatziki. Takie kotlety pysznie tez będą smakowały w towarzystwie gęstego sosu grzybowego lub pieczarkowego.
  • Z czym podać kotlety z cukinii? Można je zaserwować zarówno z ziemniakami, kaszą, ryżem, jak i makaronem. Dobrze sprawdzą się też jako dodatek do burgerów i tortilli. 

Notka redakcyjna

Jak zrobić kotlety z cukinii?

Podstawowy przepis na kotlety z cukinii tartej zakłada tylko kilka prostych składników, czyli cukinię, jajko i bułkę tartą. Aby kotlety miały bardziej zwartą konsystencję i nie rozpadały się w czasie przewracania na patelni, warto dodać również chleb czy bułkę namoczoną w mleku lub wodzie. Do tego przydadzą się oczywiście przyprawy, zioła i ulubione dodatki.

Masę na kotlety można wzbogacić również o inne warzywa, na przykład podsmażoną cebulkę, czosnek czy tartą marchew lub kalarepkę. Pysznym dodatkiem będzie również tarty ser, który doda plackom nie tylko smaku, ale i przyjemnie ciągnącej się struktury. 

Kotlety z cukinii - przepis w różnych wersjach

Kotlety z cukinii i jajek to nie jedyny pomysł na to danie. Możemy je przygotować na wiele różnych sposobów, modyfikując podstawowy przepis przeróżnymi dodatkami. Wystarczy zmienić kilka składników, aby nadać kotletom zupełnie nowego wyrazu.

Nie macie zbyt wiele czasu, a może nie lubicie skomplikowanych receptur i interesuje was szybki przepis na kotlety z cukinii? Wypróbujcie proste kotlety z cukinii, które robi się tylko z trzech składników. Wystarczy cukinia, jajko i bułka tarta, aby wyczarować ten szybki posiłek. Cukinię kroimy w plastry, panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, a następnie obsmażamy z obu stron na patelni. Taka cukinia smażona w panierce to idealny pomysł na błyskawiczny obiad na lato.

Innym pomysłem na cukiniowe kotlety jest dodatek kaszy, soczewicy lub ciecierzycy. Ten wariant jest jeszcze bardziej sycący, a przy tym zdrowy i pełnowartościowy. Takie kotlety z cukinii i kaszy jaglanej świetnie sprawdzą się jako dodatek do wege burgerów, a jeśli z tej samej masy ulepimy mniejsze kuleczki, to z powodzeniem można napełnić nimi wegetariański kebab.

Inne przepisy z cukinii

Cukinię można wykorzystać w kuchni na przeróżne sposoby. Fantastycznie nadaje się ona nie tylko do kotletów, ale również do wszelkiego rodzaju placków i zapiekanek. Cukinię warto też dodać do wytrawnej tarty z ciasta kruchego lub francuskiego. Dania z cukinii można też przygotować faszerując ją przeróżnymi farszami. Najpopularniejszym przepisem jest cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem, ale warto też przetestować cukinię faszerowaną na sposób wegetariański

Kolejnym smakowitym pomysłem na cukinię jest dietetyczny makaron. Aby zrobić takie spaghetti z cukinii, wystarczy, że wystrugamy z niej cienkie niteczki przy pomocy specjalnego spiralizera lub po prostu pokroimy w cienkie plastry, a potem wstążki. Innym fit daniem z cukinii jest leczo. Można je przygotować w wersji warzywnej, albo dodać do niego kurczaka, kiełbasę czy tofu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy