Kotlety z cukinii

Proste i ekspresowe kotlety z cukinii. Polecam cukinię z własnego ogródka, a do niej kilka dodatków. Kotlety z cukinii podaję jako przekąskę lub z ziemniakami i surówką na obiad.

Przekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.24 z 206 głosów)

Składniki:

  • cukinia
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • domowa vegeta lub mieszanka soli, pieprzu, ostrej i słodkiej papryki w proszku, majeranku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Jajko rozmieszać z mąką i odrobiną vegety - zrobić ciasto takie jak na naleśniki. Cukinie umyć i pokroić w plasterki o grubości 1 cm. Maczać plasterki cukinii w cieście i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawać na ciepło z surówkami.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 60 min.
bigos

Bigos z cukinii, a raczej oszukany bigos, bo przepis jest inspirowany. Oczywiście nie jest to klasyczny bigos, bo kapusty (słodkiej i kwaśnej) tu nie ma. Ale zasada przygotowania jest podobna. I tak jak bigos tradycyjny, ten bigos z cukinii też dobrze schłodzić i udusić ponownie, żeby nabrał smaku i aromatu. Nasz przepis, który polecamy jako inspirującą bazę, jest wegański. I niech takim pozostanie, jeśli zamierzamy przeznaczyć bigos do wekowania. W naszej wersji dominuje wędzona papryka, która sprawia, że to wegańskie danie smakuje jakby było z mięsem. To idealny bigos z cukinii do słoików.

mojegotowanie

Bigos z cukinii