Kotlety z cukinii

Ocena:

4.24 (206)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Kotlety z cukinii z dodatkiem marchewki i ziemniaków to wyjątkowa propozycja na niskokaloryczny jarski obiad. Świetnie sprawdzą się jako poczęstunek dla gości, a także na przyjęcie na stojąco, jeśli zrobimy je w pomniejszonej wersji. Są też dobrym pomysłem na lunch do pracy, gdyż są lekkie, a jednocześnie treściwe i sycą na długo. Równie dobrze smakują podane na zimno. Zobaczcie nasz przepis na kotlety z cukinii w panierce.

Składniki:

  • cukinia  1 szt.

  • marchewka  150 g

  • ziemniaki  250 g

  • cebula  150 g

  • jajka  2 szt.

  • skrobia ziemniaczana  45 g

  • bułka tarta  100 g

  • koper  0.5 pęczka

  • bułka tarta  3 łyżki stołowe

  • szczypiorek  0.25 pęczka

  • papryka ostra  1 szczypta

  • sól  5 g

  • pieprz  3 g

  • zioła prowansalskie  15 g

  • olej  50 ml

Kotlety z cukinii - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: warzywa myjemy. Marchew i ziemniaki obieramy ze skórki, z cebuli zdejmujemy łupinę. Młodą cukinię można zostawić w skórce, wystarczy odciąć końce, starszą można dodatkowo obrać i wydrążyć miąższ. Marchew, ziemniaki i cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy. Szczypiorek myjemy i siekamy, zostawiamy na później. 

  • Krok 2:

    Masa na kotlety: warzywa przekładamy do miski, oprócz szczypiorku, dodajemy sól, mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, żeby puściły sok. Następnie odciskamy je partiami. Dodajemy szczypiorek, wbijamy 2 jajka średniej wielkości, dosypujemy skrobię ziemniaczaną, połowę bułki tartej i pozostałe przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

  • Krok 3:

    Formowanie kotletów: do miseczki lub na talerzyk wsypujemy pozostałą bułkę tartą. Łyżką nabieramy porcję na kotlet, formujemy kulkę. Następnie lekko ją spłaszczamy, mogą mieć kolisty kształt lub podłużny. Kotlety z cukinii obtaczamy w bułce tartej.

  • Krok 4:

    Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy na średnim ogniu (w razie potrzeby nieco go zmniejszamy) przez 6-8 minut z każdej strony.

Porady

  • Z podanej proporcji wyjdzie nam ok. 16 kotletów.
  • Takie proste kotlety z cukinii będą mniej kaloryczne, jeśli po usmażeniu położymy je na chwilę na ręczniku papierowym, oddadzą wtedy nadmiar tłuszczu.
  • Można je też je upiec, w ten sposób uzyskamy dietetyczną wersję. Wystarczy przygotować masę według powyższego przepisu, a następnie formować kotleciki i układać je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane kotlety z cukinii pieczone są w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
  • Kotlety z cukinii i marchewki będą miały bardziej zwartą konsystencję i nie rozpadną się w czasie przewracania na patelni, jeśli dodamy do nich również bułkę namoczoną w mleku lub wodzie. W naszym przepisie korzystamy z bułki tartej, jest to szybsza wersja i równie dobra.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kotlety z cukinii - różne przepisy

Masę na kotlety można wzbogacić również o inne składniki, na przykład:

  • podsmażoną cebulkę,
  • czosnek, świeży lub granulowany,
  • kalarepkę,
  • paprykę, pokrojoną w drobną kostkę,
  • chili, w proszku lub świeżą,
  • pastę curry,
  • tarty żółty ser, który doda plackom nie tylko smaku, ale i przyjemnie ciągnącej się struktury,
  • ser biały,
  • pokruszoną fetę,
  • koperek,
  • natkę pietruszki,
  • kaszę - gryczaną, jaglaną, jęczmienną lub kuskus,
  • soczewicę,
  • ciecierzycę, którą można dodać w całości lub rozgniecioną,
  • groszek zielony, w sezonie najlepszy będzie świeży.

Możliwości jest bardzo dużo, ponieważ cukinia ma dość neutralny smak, dlatego dobrze komponuje się z różnymi składnikami.

Ciekawą i bardzo szybką opcją są kotlety schabowe z cukinii. Kroimy ją w plastry (nie musimy jej obierać ani wydrążać), panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, a następnie obsmażamy z obu stron na patelni. Taka cukinia smażona w panierce to idealny pomysł na błyskawiczny obiad na lato.

Co do kotletów z cukinii?

Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej świetnie sprawdzą się jako dodatek do wege burgerów, a jeśli z tej samej masy ulepimy mniejsze kuleczki, to z powodzeniem można napełnić nimi wegetariański kebab lub tortillę. Jeśli jednak chcemy stworzyć pełne danie obiadowe, możemy podać je z:

  • ziemniakami z wody,
  • pieczonymi ziemniakami,
  • purre ziemniaczanym,
  • frytkami z ziemniaków lub innych warzyw, np. batatów, marchewki, buraków lub selera,
  • kaszą, sprawdzi się każda, wybieramy swoją ulubioną,
  • ryżem gotowanym lub smażonym.

Pasują tu też wszelkiego rodzaju surówki:

  • sałata ze śmietaną,
  • pomidory z cebulką,
  • colesław,
  • z kapusty, młodej, czerwonej lub kiszonej,
  • z ogórków małosolnych.

Do kotletów o tak delikatnej strukturze pasuje również wyrazisty sos. Może to być:

Inne przepisy z cukinii

Cukinię można wykorzystać w kuchni na przeróżne sposoby. Fantastycznie nadaje się ona nie tylko do kotletów, ale również do wszelkiego rodzaju placków i zapiekanek. Warto choć raz zrobić w sezonie:

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne