Kotlety z cukinii z dodatkiem marchewki i ziemniaków to wyjątkowa propozycja na niskokaloryczny jarski obiad. Świetnie sprawdzą się jako poczęstunek dla gości, a także na przyjęcie na stojąco, jeśli zrobimy je w pomniejszonej wersji. Są też dobrym pomysłem na lunch do pracy, gdyż są lekkie, a jednocześnie treściwe i sycą na długo. Równie dobrze smakują podane na zimno. Zobaczcie nasz przepis na kotlety z cukinii w panierce.
istock
(średnia 4.24 z 206 głosów)
Przygotowanie składników: warzywa myjemy. Marchew i ziemniaki obieramy ze skórki, z cebuli zdejmujemy łupinę. Młodą cukinię można zostawić w skórce, wystarczy odciąć końce, starszą można dodatkowo obrać i wydrążyć miąższ. Marchew, ziemniaki i cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy. Szczypiorek myjemy i siekamy, zostawiamy na później.
Masa na kotlety: warzywa przekładamy do miski, oprócz szczypiorku, dodajemy sól, mieszamy. Odstawiamy na 10 minut, żeby puściły sok. Następnie odciskamy je partiami. Dodajemy szczypiorek, wbijamy 2 jajka średniej wielkości, dosypujemy skrobię ziemniaczaną, połowę bułki tartej i pozostałe przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Formowanie kotletów: do miseczki lub na talerzyk wsypujemy pozostałą bułkę tartą. Łyżką nabieramy porcję na kotlet, formujemy kulkę. Następnie lekko ją spłaszczamy, mogą mieć kolisty kształt lub podłużny. Kotlety z cukinii obtaczamy w bułce tartej.
Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy na średnim ogniu (w razie potrzeby nieco go zmniejszamy) przez 6-8 minut z każdej strony.
Porady
- Z podanej proporcji wyjdzie nam ok. 16 kotletów.
- Takie proste kotlety z cukinii będą mniej kaloryczne, jeśli po usmażeniu położymy je na chwilę na ręczniku papierowym, oddadzą wtedy nadmiar tłuszczu.
- Można je też je upiec, w ten sposób uzyskamy dietetyczną wersję. Wystarczy przygotować masę według powyższego przepisu, a następnie formować kotleciki i układać je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Tak przygotowane kotlety z cukinii pieczone są w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut.
- Kotlety z cukinii i marchewki będą miały bardziej zwartą konsystencję i nie rozpadną się w czasie przewracania na patelni, jeśli dodamy do nich również bułkę namoczoną w mleku lub wodzie. W naszym przepisie korzystamy z bułki tartej, jest to szybsza wersja i równie dobra.
Masę na kotlety można wzbogacić również o inne składniki, na przykład:
Możliwości jest bardzo dużo, ponieważ cukinia ma dość neutralny smak, dlatego dobrze komponuje się z różnymi składnikami.
Ciekawą i bardzo szybką opcją są kotlety schabowe z cukinii. Kroimy ją w plastry (nie musimy jej obierać ani wydrążać), panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, a następnie obsmażamy z obu stron na patelni. Taka cukinia smażona w panierce to idealny pomysł na błyskawiczny obiad na lato.
Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej świetnie sprawdzą się jako dodatek do wege burgerów, a jeśli z tej samej masy ulepimy mniejsze kuleczki, to z powodzeniem można napełnić nimi wegetariański kebab lub tortillę. Jeśli jednak chcemy stworzyć pełne danie obiadowe, możemy podać je z:
Pasują tu też wszelkiego rodzaju surówki:
Do kotletów o tak delikatnej strukturze pasuje również wyrazisty sos. Może to być:
Cukinię można wykorzystać w kuchni na przeróżne sposoby. Fantastycznie nadaje się ona nie tylko do kotletów, ale również do wszelkiego rodzaju placków i zapiekanek. Warto choć raz zrobić w sezonie:
Komentarze