Kotlety sojowe

1 przepis

2ecbced17822ff596068c8d6291771f6edcd1261

Kotlety sojowe to ciekawy pomysł na obiad dla osób, które znudziły się już smakiem tradycyjnych schabowych i mielonych. To także obowiązkowa pozycja jadłospisu dla tych, którzy są wierni jednej z bezmięsnych diet. Taki obiad może okazać się ciekawym doświadczeniem kulinarnym, a jeżeli kotlety zostaną odpowiednio przygotowane, jest mało prawdopodobne, że którakolwiek z osób przy stole będzie grymasić.

Kotlety sojowe to danie typowo wegetariańskie, ale ich liczne walory potwierdza fakt, że nie wzbraniają się przed nimi także najbardziej zagorzali miłośnicy mięsa. Dostarczają wszystkich niezbędnych składników odżywczych (łącznie z białkiem, którego nie może zabraknąć w diecie wykluczającej mięso), a do tego - smakują wyśmienicie, zwłaszcza te przygotowane w domu.

Kotlety sojowe - przepisy

 

Jak się robi kotlety sojowe?

Kotlety sojowe można kupić praktycznie w każdym markecie spożywczym i w wielu mniejszych sklepach. Nie musisz jednak polegać na gotowych produktach, bo bez większego problemu przygotujesz je we własnej kuchni. Należy jednak pamiętać, że kotlety sojowe należy planować z wyprzedzeniem - soja wymaga całonocnej "kąpieli" w naczyniu z wodą.

Namoczoną soję trzeba dokładnie opłukać, a następnie gotować na wolnym ogniu przez około 90 minut. Ważne jest by dodać sól na 10 minut przed końcem gotowania - nie wcześniej, bo soja będzie twarda. Potem kolej na zblendowanie jej z pozostałymi składnikami. Może to być zeszklona cebula, jajko i otręby owsiane. Całość można przyprawić solą, pieprzem, koprem włoskim i słodką papryką.

Kotlety sojowe: smażone czy pieczone?

Kotlety sojowe świetnie nadają się do smażenia na patelni, zarówno panierowane, jak i bez panierki. Na dobrze rozgrzanym oleju, staną się chrupiące i zyskają piękny kolor.

Nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby sojowe kotlety piec w piekarniku. Wystarczy wyłożyć blachę papierem do pieczenia, a uformowane z przygotowanej masy kotleciki obtoczyć w kaszy kukurydzianej. Pieczone w temperaturze 180 stopni Celsjusza, będą gotowe po mniej więcej 25 minutach.

Która opcja jest lepsza? Cóż, to zależy przede wszystkim od indywidualnych upodobań. Dla niektórych osób, pieczone kotlety z soi będą zbyt suche. Inni mogą uznać, że przygotowane na patelni przejmują smak oleju. Najlepiej wypróbować obie metody i wybrać swoją ulubioną.

Kotlety sojowe: z czym podawać?

Kotlety sojowe mają wiele zalet, a wśród największych należy wymienić fakt, że bardzo łatwo przyjmują smak przypraw. Sprawia to, że takie kotleciki można przygotować na wiele sposobów, dzięki czemu, dobór dodatków nie będzie żadnym problemem.

Z czym podawać kotlety sojowe? Dobrym pomysłem na obiad mogą okazać się kotlety z pysznym puree z groszku. To bardzo ciekawe połączenie, które rozpieszcza nie tylko kubki smakowe, ale i oczy. Do kotletów sojowych pasuje też ryż i brokułowe pesto. Całość tworzy zdrowy, pożywny i, co równie istotne, niezwykle smaczny obiad.

Z kotletów sojowych można też zrobić świetne wegetariańskie burgery. Wystarczy podać je w bułce, z hummusem. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych mięsnych burgerów. Sojowe kotlety bardzo dobrze czują się w towarzystwie warzyw, przygotowanych na parze, gotowanych lub smażonych.

Dobrym pomysłem jest też podanie ich z kaszą bulgur, która, podobnie jak same kotlety, bardzo łatwo przyswaja smak przypraw. W rezultacie, można osiągnąć praktycznie dowolny efekt smakowy.

A co z najbardziej tradycyjnym dodatkiem, czyli z ziemniakami? Te też nadadzą się bardzo dobrze, zwłaszcza pieczone, z ziołami i czosnkiem. A gotowane? Te lepiej komponują się z mięsem, ale jeżeli komuś smakuje takie połączenie, to czemu nie!