Apetit

Marynowane kotlety wieprzowe

Ocena:

5 (1)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Marynowane kotlety wieprzowe to dobra alternatywa dla schabowych w panierce. Mięso nabiera mnóstwo aromatu, ponieważ przed smażeniem naciera się je mieszanką tymianku, czosnku, cytryny i oliwy. Żeby stało się naprawdę wyśmienite, powinno spędzić w marynacie co najmniej godzinę. Jego smak podkreśla bazyliowe pesto, które wieńczy gotową potrawę. Można podawać ją z ryżem lub ziemniakami. Kotlety wieprzowe marynowane w ziołach zaskoczą Was swoją delikatnością.

Składniki:

  • tymianek  1 łyżka stołowa

  • czosnek  1 ząbek

  • oliwa z oliwek  2 łyżki stołowe

  • cytryna  1 szt.

  • schab  700 g

  • zielone pesto  4 łyżki stołowe

Marynowane kotlety wieprzowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok. Mięso bez kości dzielimy jak na klasyczne kotlety schabowe, ale nie trzeba rozbijać go tłuczkiem.

  • Krok 2:

    Marynowanie: dokładnie mieszamy tymianek (suszony lub świeży), czosnek, sól, pieprz, sok i skórkę z cytryny oraz łyżkę oliwy. Smarujemy kotlety marynatą i pozostawiamy na co najmniej godzinę.

  • Krok 3:

    Smażenie: resztę oliwy rozgrzewamy na patelni z grubym dnem. Smażymy marynowane kotlety wieprzowe z obu stron na złoty kolor. Jeśli plastry są dosyć grube, zalewamy je niewielką ilością wody i dusimy przez około kwadrans.

  • Krok 4:

    Podanie: na każdy kotlet nakładamy łyżkę zielonego pesto z bazylii. Serwujemy z ryżem lub purée ziemniaczanym.

    Źródło: serwis partnerski Apetitonline.cz, https://www.apetitonline.cz/recept/marinovane-veprove-kotlety

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne