Marynowane kotlety wieprzowe to dobra alternatywa dla schabowych w panierce. Mięso nabiera mnóstwo aromatu, ponieważ przed smażeniem naciera się je mieszanką tymianku, czosnku, cytryny i oliwy. Żeby stało się naprawdę wyśmienite, powinno spędzić w marynacie co najmniej godzinę. Jego smak podkreśla bazyliowe pesto, które wieńczy gotową potrawę. Można podawać ją z ryżem lub ziemniakami. Kotlety wieprzowe marynowane w ziołach zaskoczą Was swoją delikatnością.
www.apetitonline.cz
(średnia 5 z 1 głosów)
Przygotowanie: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok. Mięso bez kości dzielimy jak na klasyczne kotlety schabowe, ale nie trzeba rozbijać go tłuczkiem.
Marynowanie: dokładnie mieszamy tymianek (suszony lub świeży), czosnek, sól, pieprz, sok i skórkę z cytryny oraz łyżkę oliwy. Smarujemy kotlety marynatą i pozostawiamy na co najmniej godzinę.
Smażenie: resztę oliwy rozgrzewamy na patelni z grubym dnem. Smażymy marynowane kotlety wieprzowe z obu stron na złoty kolor. Jeśli plastry są dosyć grube, zalewamy je niewielką ilością wody i dusimy przez około kwadrans.
Podanie: na każdy kotlet nakładamy łyżkę zielonego pesto z bazylii. Serwujemy z ryżem lub purée ziemniaczanym.
Źródło: serwis partnerski Apetitonline.cz, https://www.apetitonline.cz/recept/marinovane-veprove-kotlety
Kalorie: 600
Węglowodany: 10
Tłuszcz: 35
Błonnik: 1
Białko: 50
Tłuszcz nasycony: 10
Cukier: 2
Komentarze