Marynowane kotlety wieprzowe

Marynowane kotlety wieprzowe to dobra alternatywa dla schabowych w panierce. Mięso nabiera mnóstwo aromatu, ponieważ przed smażeniem naciera się je mieszanką tymianku, czosnku, cytryny i oliwy. Żeby stało się naprawdę wyśmienite, powinno spędzić w marynacie co najmniej godzinę. Jego smak podkreśla bazyliowe pesto, które wieńczy gotową potrawę. Można podawać ją z ryżem lub ziemniakami. Kotlety wieprzowe marynowane w ziołach zaskoczą Was swoją delikatnością.

dodany przez: Apetit

kotlety dania mięsne

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
600 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Marynowane kotlety wieprzowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ścieramy skórkę z cytryny i wyciskamy z niej sok. Mięso bez kości dzielimy jak na klasyczne kotlety schabowe, ale nie trzeba rozbijać go tłuczkiem.

  • 2.

    Marynowanie: dokładnie mieszamy tymianek (suszony lub świeży), czosnek, sól, pieprz, sok i skórkę z cytryny oraz łyżkę oliwy. Smarujemy kotlety marynatą i pozostawiamy na co najmniej godzinę.

  • 3.

    Smażenie: resztę oliwy rozgrzewamy na patelni z grubym dnem. Smażymy marynowane kotlety wieprzowe z obu stron na złoty kolor. Jeśli plastry są dosyć grube, zalewamy je niewielką ilością wody i dusimy przez około kwadrans.

  • 4.

    Podanie: na każdy kotlet nakładamy łyżkę zielonego pesto z bazylii. Serwujemy z ryżem lub purée ziemniaczanym.

    Źródło: serwis partnerski Apetitonline.cz, https://www.apetitonline.cz/recept/marinovane-veprove-kotlety

Kalorie: 600

Węglowodany: 10

Tłuszcz: 35

Błonnik: 1

Białko: 50

Tłuszcz nasycony: 10

Cukier: 2

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy