Kotlety mielone z kapustą w środku to świetny pomysł na urozmaicenie tradycyjnej potrawy na obiad. Dodatek sparzonej białej kapusty sprawia, że mięso jest delikatne, miękkie i soczyste. Zamiast smażenia na patelni, proponujemy upiec je w piekarniku, aby były mniej kaloryczne i bardziej zdrowe. Do pieczonych kotletów z kapustą świetnie pasują młode ziemniaki z koperkiem i przeróżne sosy – nie tylko pomidorowy.
Getty/iStock
(średnia 4.51 z 184 głosów)
Kapustę: obieramy z zewnętrznych liści, wycinamy głąb, myjemy pod bieżącą wodą i szatkujemy na drobne paseczki. Następnie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 min. Po tym czasie odlewamy wodę i odciskamy namoczone liście.
Cebulę: obieramy z łupin i kroimy na ćwiartki.
Mięso: mielimy w maszynce razem z kawałkami cebuli. Do zmielonego mięsa dodajemy namoczoną kapustę i jajko. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Wyrabiamy ręcznie, aby dokładnie połączyć wszystkie składniki.
Przygotowanie do pieczenia: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Smarujemy olejem blachę lub naczynie żaroodporne.
Formowanie kotletów: z mięsnej masy lepimy owalne kotlety o długości ok. 6–8 cm. Układamy je na blasze w niewielkich odstępach.
Pieczenie: kotlety mielone z kapustą wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 30 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Porady
- Do mielonych z kapustą możemy użyć mięsa wołowego, cielęcego lub wieprzowego, np. z łopatki lub szynki. Jeśli nie mamy maszynki, możemy poprosić o zmielenie mięsa w sklepie.
- Jeśli masa na mięso jest za rzadka, dodajemy 1–2 łyżki bułki tartej. Możemy także obtoczyć kotlety w bułce, aby były lekko chrupiące na zewnątrz.
- Cebulę możemy pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni przed dodaniem do mięsa. Wtedy masa wychodzi bardziej plastyczna i łatwiej jest formować kotlety. Przygotowane w taki sposób są trochę bardziej kaloryczne, ponieważ używamy dodatkowego tłuszczu do smażenia cebuli.
- Do masy na kotlety mielone z kapustą możemy dodać także inne przyprawy lub zioła, np. mieloną paprykę, natkę pietruszki, koperek, suszony majeranek, kminek lub oregano.
- Kotlety możemy także zapiec z sosem, np. pomidorowym – tak, jak gołąbki bez zawijania.
Mięso na kotlety mielone możemy połączyć z różną kapustą:
Wszystkie rodzaje świeżej kapusty należy przed dodaniem do mięsa sparzyć wrzątkiem i odsączyć z nadmiaru wody. Kapustę kiszoną również należy odcisnąć.
Do kotletów z mielonego mięsa świetnie pasują także inne warzywne dodatki, takie jak pieczarki, kalafior, marchewka czy papryka. Oprócz nich możemy dodać ryż lub kaszę, aby potrawa była bardziej sycąca. Poniżej proste wskazówki, jak łączyć dodatki z masą na kotlety mielone z kapustą:
Komentarze