Apetit

Kotlety z bitą śmietaną

Ocena:

0 (0)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kotlety z bitą śmietaną to z pewnością nieoczekiwane połączenie. Przepis popularny jest w czeskiej kuchni, a jego przygotowanie jest niezwykle proste. To nic innego niż plastry schabu pieczone na ziemniakach z dodatkiem bitej śmietany. A jeśli użyjemy przenośnego piekarnika (np. prodiża) będzie je można zrobić nawet na działce, w kuchni bez klasycznego wyposażenie. Kotlety ze śmietaną warto podawać z kleksem z kremówki i konfiturą z żurawiny.

Składniki:

  • schab  700 g

  • ziemniaki  1 kg

  • cebula  4 szt.

  • ser pleśniowy  200 g

  • śmietana kremówka  250 ml

  • sól  5 g

  • pieprz  1 g

Kotlety z bitą śmietaną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ziemniaki: obieramy lub dokładnie szorujemy szczotką. Kroimy je w cienkie plasterki.

  • Krok 2:

    Cebula: usuwamy łupiny i kroimy w krążki.

  • Krok 3:

    Ser: kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na grubej tarce.

  • Krok 4:

    Schab: myjemy, osuszamy i w razie potrzeby oczyszczamy z błonek. Mięso kroimy jak na klasyczne kotlety schabowe, nie trzeba ich rozbijać tłuczkiem, wystarczy dłoń zaciśnięta w pięść. Solimy i pieprzymy do smaku z każdej strony.

  • Krok 5:

    Śmietana: mocno schłodzoną ubijamy na sztywno.

  • Krok 6:

    Kotlety z bitą śmietaną: na dnie prodiża lub naczynia żaroodpornego układamy cebulę i warstwę ziemniaków, na nich plastry mięsa. Posypujemy całość serem (lub układamy plastry), przykrywamy bitą śmietaną. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza pod przykryciem przez 45 minut. Kotlety z bitą śmietaną można dodatkowo ozdobić kleksem śmietanowym i konfiturą z żurawiny.

    Źródło: serwis partnerski Apetitonline.cz, https://www.apetitonline.cz/recepty/slehackove-kotlety

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne