Apetit
0 (0)
Kotlety z bitą śmietaną to z pewnością nieoczekiwane połączenie. Przepis popularny jest w czeskiej kuchni, a jego przygotowanie jest niezwykle proste. To nic innego niż plastry schabu pieczone na ziemniakach z dodatkiem bitej śmietany. A jeśli użyjemy przenośnego piekarnika (np. prodiża) będzie je można zrobić nawet na działce, w kuchni bez klasycznego wyposażenie. Kotlety ze śmietaną warto podawać z kleksem z kremówki i konfiturą z żurawiny.
schab 700 g
ziemniaki 1 kg
cebula 4 szt.
ser pleśniowy 200 g
śmietana kremówka 250 ml
sól 5 g
pieprz 1 g
Ziemniaki: obieramy lub dokładnie szorujemy szczotką. Kroimy je w cienkie plasterki.
Cebula: usuwamy łupiny i kroimy w krążki.
Ser: kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na grubej tarce.
Schab: myjemy, osuszamy i w razie potrzeby oczyszczamy z błonek. Mięso kroimy jak na klasyczne kotlety schabowe, nie trzeba ich rozbijać tłuczkiem, wystarczy dłoń zaciśnięta w pięść. Solimy i pieprzymy do smaku z każdej strony.
Śmietana: mocno schłodzoną ubijamy na sztywno.
Kotlety z bitą śmietaną: na dnie prodiża lub naczynia żaroodpornego układamy cebulę i warstwę ziemniaków, na nich plastry mięsa. Posypujemy całość serem (lub układamy plastry), przykrywamy bitą śmietaną. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza pod przykryciem przez 45 minut. Kotlety z bitą śmietaną można dodatkowo ozdobić kleksem śmietanowym i konfiturą z żurawiny.
Źródło: serwis partnerski Apetitonline.cz, https://www.apetitonline.cz/recepty/slehackove-kotlety