Kotlety mielone

Kotlety mielone to klasyczna pozycja obiadowa w wielu domach. Przepisy na kotlety mielone mnożą się w książkach kucharskich i sieci, ale wielu z nas wciąż zastanawia się jak długo smażyć kotlety mielone i czym je doprawić. Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na kotlety mielone przepis babci. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kotlety kotlety mielone dania mięsne

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
315 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.4 z 156 głosów)


Kroki przygotowania:

  • mieso-mielone 1.

    Kotlety mielone są smaczne i proste w przygotowaniu. Jak zrobić mielone przepis babci? Kajzerkę moczymy w mleku i odstawiamy na chwilę, aby całkowicie zmiękła. W tym czasie obieramy i siekamy drobno cebulę, a następnie smażymy ją na złoto. Dodajemy usmażoną cebulę do mięsa mielonego, wbijamy jajko i dodajemy przyprawy. Odciskamy nadmiar mleka z bułki i dodajemy do mięsa. Wszystko wyrabiamy ręcznie.

  • Kotlety mielone 2.

    Mielone dzielimy na równe części i wyrabiamy kotleciki, które obtaczamy w bułce tartej. Gotowe kotlety smażymy na oleju przez około 15 minut, na złoty kolor. 

Kalorie: 315

Porady

  • Kotlety mielone możesz przygotować z różnego rodzaju mięsa. Najczęściej używanym mięsem jest mięso mielone wieprzowe: z łopatki i szynki, mięso drobiowe: z kurczaka i indyka lub mieszanki tych mięs. Rzadziej natomiast wykorzystywane jest mięso wołowe lub cielęce. 
  • Najlepsze mielone przygotujesz ze świeżo mielonego mięsa. Jeśli często robisz mielone, rozważ kupno maszynki do mielenia mięsa lub poszukaj w swojej okolicy sklepu, który świadczy usługi mielenia mięsa na miejscu. Możesz także przygotować kotlety mielone z gotowego mięsa mielonego, które możesz dostać w każdym większym sklepie, ale niestety mielone nie będą tak smaczne, jak te które zostaną zrobione ze świeżo mielonego mięsa.
  • Do dzielenia mięsa na kotlety mielone użyj łyżki do lodów, a otrzymasz idealnie równe mielone lub rozważ kupno specjalnej łyżki szczypców do formowania kotletów mielonych. 
  • Mielone kotlety po usmażeniu przełóż na ręcznik papierowy, który odciągnie z mielonych nadmiar tłuszczu. 
     

Notka redakcyjna

Jak długo smażyć kotlety mielone 


Kotlety mielone smakują najlepiej, gdy mają chrupiącą skórkę i wilgotny środek. Mielone wymagają naszej cierpliwości i uwagi. Ile smażyć kotlety mielone? Czas smażenia mielonych uzależniony jest od ich wielkości, dlatego warto robić równe kotleciki. Mielone mieszczące się w przymkniętej dłoni trzeba smażyć około 15 minut, większe około 20 minut. Niezależnie od wielkości kotletów, smażenie mielonych warto podzielić na etapy. Na początku kotlety mielone smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu (najlepiej wybrać olej rzepakowy) przez minutę z jednej strony i minutę z drugiej strony. Zmniejszamy ogień i smażymy kotlety przekładając strony co 3-4 minuty. Dobrze usmażony mielony będzie miał złoty kolor. Jeśli nie masz wprawy w smażeniu kotletów mielonych i obawiasz się, że mogą być surowe w środku, po usmażeniu przełóż mielone na talerz, przykryj ręcznikiem papierowym i owić folia aluminiową. Poczekaj około 2-3 minuty. 

Ile jajek do kotletów mielonych 


Dodawanie surowego jajka do kotletów mielonych to typowo polski zwyczaj, ale tak naprawdę jajko nie jest składnikiem kluczowym, a jedynie uciszającym nasze sumienie. Najczęściej wymienianym powodem dodawania jajka do mielonych jest chęć uniknięcia popękanych kotletów mielonych. Zapewniamy, że dobrze wyrobione kotlety mielone nie wymagają dodania do masy jajka, aby się o tym przekonać kolejnym razem przygotujcie mielone bez jajka. 

Z czym podać kotlety mielone


Kotlety mielone najczęściej podawane są w towarzystwie ziemniaków i buraczków na ciepło, ale to nie jedyny dodatek do mielonych. Mielone to danie, które idealnie komponuje się z surówkami warzywnymi, mizerią, warzywami na parze oraz ogórkami kiszonymi lub małosolnymi, a także wszelkiego rodzaju kaszami oraz kluskami mącznymi. Kotlety mielone można wzbogacić dodając do mięsa drobno posiekaną pietruszkę lub przygotować mielone w sosie np. pieczarkowym. Jak zrobić sos do mielonych? Umyj i obierz 200g pieczarek, pokrój w plastry. Średnią cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę, a następnie zeszklij na 1 łyżce masła. Dodaj pokrojone pieczarki dopraw solą oraz pieprzem i smaż do czasu, aż woda z pieczarek wyparuje. Wlej 100ml śmietany kremówki. Poczekaj, aż sos zawrze i wyłącz palnik. Zamieszaj i sos do mielonych gotowy. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy