Kotlety jajeczne to uniwersalna, bezmięsna potrawa, którą można modyfikować wedle własnych upodobań. W wielu domach pojawia się na stole w okresie Wielkanocy, ale można ją przyrządzać także na co dzień. Jej podstawowy składnik każdy ma w lodówce, a pozostałe elementy można dopasować do swoich potrzeb i możliwości. Kotlety z jajek warto wzbogacić pieczarkami, serem, kalafiorem lub kaszą jaglaną.
iStock
(średnia 4.1 z 209 głosów)
Jajka: do garnka z zimną wodą wkładamy 10 jajek średniej wielkości. Podgrzewamy na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie się gotować, nastawiamy zegar na 8 minut. Po upływie tego czasu jajka wyjmujemy z wrzątku i wkładamy do zimnej kąpieli wodnej. Kiedy przestygną, obieramy je ze skorupki i siekamy w bardzo drobną kostkę, rozgniatamy widelcem lub ścieramy na tarce o małych oczkach.
Masa jajeczna: do rozdrobnionych jajek na twardo dodajemy posiekany szczypiorek, 2 lekko roztrzepane, surowe jajka i 85 g bułki tartej (około 3 łyżek). Doprawiamy solą i pieprzem. Masę na kotlety jajeczne dokładnie mieszamy, do połączenia składników.
Formowanie kotletów: nabieramy porcję masy i formujemy ją w dłoniach w kształt spłaszczonej kuli. Umieszczamy ją w miseczce z pozostałą bułką tartą (65 g, około 2 łyżek). Kotleciki jajeczne obtaczamy w panierce z obu stron, po czym odkładamy na talerz lub tacę.
Smażenie: olej rozgrzewamy na patelni, na średniej mocy palnika. Nie chcemy, żeby był zbyt gorący, ponieważ panierka z bułki tartej przyrumieni się wtedy zbyt szybko. Smażymy nasze kotlety z jajek na złoty kolor. Powinno nam to zająć 3–4 minuty na każdą ze stron.
Porady
- Uformowane kotlety jajeczne dobrze jest włożyć do lodówki na 30 minut. Są wtedy sztywniejsze, co ułatwia smażenie. Jeśli jednak nie mamy czasu, nic się nie stanie, jeśli przyrządzimy je od razu.
- Kotlety z jajek gotowanych można usmażyć ma maśle klarowanym zamiast na oleju. W przeciwieństwie do zwykłego masła ma ono wysoki punkt dymienia i świetnie sprawdza się jako tłuszcz do smażenia, a jednocześnie nadaje potrawie unikalny aromat.
- Zdecydujmy sami, jak duże kotlety jajeczne chcemy uzyskać. Możemy je kształtować na wzór kotletów mielonych lub zrobić małe kotleciki z jajek, które na pewno spodobają się dzieciom.
- Szczypiorek możemy zastąpić innymi świeżymi ziołami, na przykład natką pietruszki lub koperkiem. Jeśli lubimy ostrzejsze smaki, możemy też przyrządzić kotlety jajeczne z cebulą.
- Kotlety z 10 jajek to porcja, która powinna w zupełności wystarczyć na obiad dla 5 osób. Z takiej masy jajecznej wyjdzie nam około 10–15 sztuk, w zależności od wielkości.
- Żeby przyrządzić kotlety jajeczne fit, warto zamienić bułkę tartą na płatki owsiane. Zapewnimy sobie w ten sposób dodatkową porcję błonnika oraz cennych witamin i minerałów.
- Bułkę tartą możemy także zastąpić pokruszonymi płatkami kukurydzianymi lub panko. Panierka będzie delikatniejsza, jeśli zrobimy ją z mąki, na przykład ryżowej lub besan.
- Kotlety z jajek gotowanych kojarzą się z Wielkanocą, ale świetnie sprawdzą się na każdy obiad. Są dobrym rozwiązaniem, jeśli mamy w lodówce jajka ugotowane na twardo i nie mamy pomysłu, jak je wykorzystać.
Podobnie jak pasta jajeczna na kanapki, którą można urozmaicić na wiele sposobów, np. za pomocą awokado, tuńczyka lub twarogu, kotlety z jajek mają prawie tyle wersji, ile jest kucharzy. Modyfikowanie kotlecików to dobry sposób na wykorzystanie składników, które zalegają nam w lodówce lub spiżarce. Oto kilka pomysłów:
Pomysłów na kotlety z jajek jest naprawdę mnóstwo. Mięsożercy mogą wzbogacić je o pokrojoną w kostkę ulubioną szynkę lub wędzony boczek, a miłośnicy pikantnej kuchni mogą doprawić je ostrą papryką. Kotlety będą jeszcze bardziej kremowe i sycące, jeśli masę jajeczną połączymy z ugotowanymi i utłuczonymi ziemniakami.
Klasyczne kotlety z jajek gotowanych to danie obiadowe, które możemy podać z ulubionymi dodatkami, takimi jak ponadczasowe ziemniaki z wody lub ryż na sypko. Oprócz tego warto pomyśleć o uzupełnieniu dania o:
Osobom, które zastanawiają się, jak zrobić kotlety jajeczne, żeby były zdrowsze, podpowiadamy – wystarczy przyrządzić je w piekarniku. Eliminujemy w ten sposób proces smażenia na tłuszczu, za co wdzięczni będą nam członkowie rodziny z wysokim cholesterolem, a także obcinamy kaloryczność dania. Żeby kotlety jajeczne były złociste i chrupiące, pieczemy je przez około 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
Komentarze