Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne to propozycja na szybki obiad. Z pewnością kotlety jajeczne są proste w przygotowaniu i niezwykle pyszne! Kotlety jajeczne doprawiam solą i pieprzem, a dla wyrazistego smaku dodaję posiekany szczypiorek. Gdy nie mamy pomysłów na bezmięsny obiad, to przepis na kotlety jajeczne spełni wasze oczekiwania. 

kotletykotlety jajecznePrzekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.13 z 201 głosów)

Kroki wykonania:

  • zoltka-jajka-fot.iStock (1)1.Kotlety jajeczne – przepis:
    Ugotowane jajka na twardo należy obrać, posiekać i dodać pokrojony drobno szczypiorek. Następnie trzeba dodać 2 całe jajka,3 łyżki bułki tartej, pieprz i sól do smaku. Kolejnym krokiem jest dokładne wymieszanie i uformowanie kotletów jajecznych, co chwilę maczając rękę w wodzie.
  • szczypiorek-iStock (1)2.Następnie należy panierować kotlety jajeczne w bułce tartej, a potem smażyć na oleju na małym ogniu. Kotlety jajeczne powinny mieć ładny, złoty kolor. Wtedy kotlety jajeczne są gotowe do podania.
    Kotlety jajeczne polecam podać do sałatki i ziemniaków z wody lub ziemniaczanych łódeczek. U mnie czasem też podawane są z kajzerką.

Porady

Kotlety jajeczne zawierają w przepisie:

  • 10 jajek gotowanych na twardo
  • 2 jajka surowe
  • 1 duży pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • bułka tarta do panierowania

 

Notka redakcyjna

Kotlety jajeczne – jak zrobić kotlety jajeczne?

Aby zrobić kotlety jajeczne należy przygotować 12 jajek, 1 małą suchą bułkę, 1/5 szklanki mleka, 70 g sera żółtego, posiekany szczypiorek, sól i pieprz kolorowy. Przyda się również bułka tarta do obtaczania w nich kotletów jajecznych oraz olej do smażenia.

Na początek należy ugotować na twardo 10 jajek. Następnie należy ser żółty zetrzeć na dużych oczkach. Szczypiorek posiekać. Potem trzeba suchą bułkę zetrzeć na tarce, wsypać do miski, dodać soli i pieprzu, zalać gorącym mlekiem, dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.

Następnie ugotowane jajka trzeba obrać ze skorupek, zetrzeć na dużych oczkach tarki do miski z bułką, dodać ser i szczypiorek. Kolejnym krokiem jest wbicie 2 surowych jajek, wymieszanie masy na kotlety jajeczne i doprawienie do smaku. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dosypać trochę bułki tartej. Następnie na talerz należy wysypać bułkę tartą. Z masy na kotlety jajeczne formować w dłoniach małe porcje, potem trzeba obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Kotlety jajeczne można podawać z ziemniakami i surówką.

Kotlety jajeczne - z czym podawać?

Kotlety jajeczne świetnie smakują z surówką o orzeźwiającym smaku. Wystarczy przygotować surówkę z pora i jabłka, aby cieszyć się pełnowartościowym obiadem. Pora należy posiekać. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Można również zetrzeć je na grubych oczkach tarki i od razu skropić sokiem z cytryny. Starte jabłka należy wymieszać z porem i olejem. Na koniec trzeba doprawić solą, pieprzem i musztardą dijon.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy