Aloo tikki
Kamila ~ soo.good.food

Aloo tikki – indyjskie kotleciki ziemniaczane

Ocena:

0 (0)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Aloo tikki to pikantne kotleciki z ugotowanych ziemniaków i zielonego groszku. Powszechnie goszczą na ulicach indyjskich miast, ale można je też łatwo usmażyć w zaciszu domowej, polskiej kuchni. Świetnie komponują się z sosem miętowym lub z tamaryndowca. Sprawdźcie, jak smakują kotleciki ziemniaczane aloo tikki i czy warto zastąpić nimi tradycyjne placki. 

Składniki:

  • groszek zielony  80 g

  • ziemniaki  700 g

  • korzeń imbiru  5 g

  • papryka chili  1 szt.

  • kolendra  10 g

  • sok z cytryny  15 ml

  • kumin (kmin rzymski)  5 g

  • sól  5 g

  • cukier  3 g

  • mąka kukurydziana  15 g

  • olej  50 ml

Aloo tikki – indyjskie kotleciki ziemniaczane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ziemniaki: obieramy, kroimy w połówki lub ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 20 minut). Odlewamy je i odparowujemy, po czym rozgniatamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę.   

    Aloo tikki – ziemniaki
  • Krok 2:

    Pozostałe składniki: zielony groszek gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 5 minut). Korzeń imbiru ścieramy na małych oczkach tarki. Papryczkę chili oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Świeżą kolendrę opłukujemy w zimnej wodzie, osuszamy i siekamy.     

    Aloo tikki – przygotowanie składników
  • Krok 3:

    Masa na kotlety: umieszczamy wszystkie przygotowane składniki w misce. Dodajemy sok z cytryny, kmin rzymski, sól, cukier i mąkę kukurydzianą. Mieszamy masę dłońmi i lepimy z niej lekko spłaszczone kotleciki.   

    Aloo tikki – mieszanie masy
  • Krok 4:

    Smażenie: rozgrzewamy niewielką ilość oleju na patelni. Umieszczamy na niej nasze aloo tikki. Kiedy przypieką się od spodu, ostrożnie przekręcamy je łopatką na drugą stronę. Gotowe ziemniaczane kotleciki powinny być rumiane i chrupiące z wierzchu.    

    Aloo tikki – smażenie kotlecików

Porady

  • Z podanego przepisu otrzymamy około 14 kotlecików ziemniaczanych. Najlepiej zjeść je od razu, kiedy są świeże, pachnące i chrupiące, ale dobrze smakują też odgrzane na drugi dzień (na patelni lub w piekarniku). Aloo tikki można zamrozić. Najlepiej rozłożyć je najpierw na tacy i dobrze schłodzić. Kiedy są już twarde, należy umieścić je w torebkach foliowych z suwakiem.    
  • Do masy na indyjskie kotleciki ziemniaczane warto dodać sól kala namak, często używaną w kuchni Indii i Pakistanu. Ma charakterystyczny aromat, który idzie w parze z tofu w przepisach wegańskich i ma imitować smak jajek.  
  • Możemy wykorzystać świeży lub mrożony zielony groszek. Dobrą alternatywą jest także ciecierzyca. 
  • Uważajmy, żeby nie rozgotować ziemniaków, ponieważ staną się papkowate i konieczne będzie dodanie większej ilości mąki do masy. Jeśli chcemy, możemy ugotować je w mundurkach. Dzięki temu nie nasiąkną wodą. 
  • Mąka ryżowa z powodzeniem zastąpi skrobię kukurydzianą. Jeśli dysponujemy oryginalnymi indyjskimi składnikami, możemy też wykorzystać poha powder, czyli płatki ryżowe. 
  • Kotlety lub placki ziemniaczane w stylu kuchni indyjskiej świetnie smakują z dodatkiem chili, imbiru, kolendry i kuminu, ale możemy też dodać do nich zeszkloną na maślę cebulkę i czosnek. Świetnie sprawdzą się też różne zestawy przypraw orientalnych, takie jak garam masala lub chaat masala. 
  • Świeżą papryczkę chili (zieloną lub czerwoną) możemy zamienić na zmieloną przyprawę. Polecamy zalać ją przed dodaniem do masy ziemniaczanej gorącym ghee (masłem klarowanym), żeby pozbawić ją charakterystycznego aromatu surowego proszku i wydobyć z niej cały smak.   
  • Miłośnikom dań typu fast food na pewno spodoba się pomysł na aloo tikki burger. Indyjskie kotlety ziemniaczane wystarczy umieścić między połówkami podpieczonej i posmarowanej ziołowym sosem bułki do burgerów. Dodatki dobieramy wedle uznania. Mogą być to po prostu plastry świeżego pomidora i zielona sałata. Kotleciki warto obtoczyć przed smażeniem w panierce z bułki tartej.    
  • Aromatyczne placki ziemniaczane można podawać z prostym sosem czosnkowym z dodatkiem czosnku oraz mięty lub kolendry. Sprawdzi się też chutney tamaryndowy lub dahi (curd) – indyjskie zsiadłe mleko. 
  • Ciekawym pomysłem jest nadziewanie kotlecików różnymi pożywnymi dodatkami. Może być to prażona, łamana ciecierzyca (chana dal) lub mieszanka sera paneer i orzechów nerkowca.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne