REKLAMA

Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora to pyszny sposób na warzywny obiad. Są delikatne, rozpływają się w ustach i świetnie smakują z ulubioną surówką i sosem jogurtowym. Jeśli zastanawiacie się jak zrobić kotleciki kalafiorowe to mamy dla Was ich najprostszą wersję. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kotlety

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.28 z 275 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Kotlety z kalafiora 1.

    Kalafior należy ugotować w wodzie z solą na pół miękko.  Następnie ugotowany utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać do tego: 2 jajka, sól, pieprz i 3 łyżki bułki tartej lub mąki pszennej (tyle, aby można było formować kotlety). Potem dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Opcjonalnie, jeśli lubimy, dodajemy posiekaną zieleninę (koper wymieszany z pietruszką).

  • Kotlety z kalafiora 2.

    Następnie formujemy kotlety i obtaczamy je na końcu w pozostałej części bułki tartej. Smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Kotlety z kalafiora podajemy z surówką i np. sosem jogurtowym lub sosem czosnkowym.

Porady

Przepis na kotlety z kalafiora

Kotleciki z kalafiora to w niektórych domach potrawa dość dobrze znana, która stanowi jeden z filarów typowych obiadów. Dla wielu osób jest to jednak zupełna nowość i swego rodzaju odkrycie, które z pewnością odmieni wasze spojrzenie na kalafiora. Choć jest to warzywo z reguły bardzo lubiane, często brakuje nam pomysłów na to, w jakiej formie je podać. Dlatego przepis na kotlety kalafiorowe może okazać się dla nas prawdziwym ratunkiem. I to takim wyjątkowo smacznym!


Jak zrobić kotlety z kalafiora?

Kotlety z kalafiora jak już wspomniano są banalnie prostą potrawą, dlatego nikt nie będzie miał problemów z jej wykonaniem, niezależnie od stopnia naszego kulinarnego zaawansowania. Ich najważniejszym składnikiem jest oczywiście kalafior, który należy pozbawić liści, podzielić na mniejsze kawałki i ugotować w lekko osolonej wodzie na pół miękko. Z reguły uznaje się, iż nie należy go w związku z tym gotować dłużej niż 8 minut. Gdy jest już gotowy musimy rozgnieść kalafiora na przykład tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem albo też blenderem.

Do masy powstałej z kalafiora dodaje się następnie pozostałe składniki, takie jak jajka, przyprawy, cebulę, koperek, szczypiorek, a także bułkę tartą lub mąkę, w zależności od tego, z jakiego przepisu korzystamy. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy, aby powstała jednolita masa i zaczynamy formować kotlety, które swoją wielkością mogą przypominać tradycyjne mielone. Jeśli jednak wolimy, zawsze możemy też tworzyć swego rodzaju klopsy kalafiorowe, które są mniejsze i bardziej okrągłe. Niezależnie od tego, którą ich formę wybierzemy, kotlety obtacza się następnie w bułce tartej i smaży się je na oleju.

Notka redakcyjna

Kotleciki z kalafiora dla dzieci

Kotlety z gotowanego kalafiora to idealne danie dla dzieci, które często trudno jest przekonać do zjedzenia typowych mielonych. Kalafior ma bardzo delikatny smak, który można dopasować do preferencji malucha poprzez dodanie do kotletów odpowiednich przypraw. Dzięki temu każde dziecko będzie z przyjemnością zajadać się takim daniem obiadowym, a my nie będziemy się martwić o to, w jaki sposób namówić naszą pociechę do zjedzenia dodatkowej porcji warzyw.

Jeśli przygotowujemy kotleciki kalafiorowe dla dzieci warto też pamiętać o tym, by miały one nieco mniejszy rozmiar. Dziecko będzie bardziej skłonne do tego, aby wypróbować takie nowe danie i chętniej też sięgnie po dokładkę, gdy przekona się, że jest ono po prostu pyszne. Oczywiście dobrze jest też zadbać o odpowiednie dodatki do kotlecików, które trafią w gusta malucha.


Wegetariańskie kotlety z kalafiora


Kotlety z kalafiora i jajek to również świetna propozycja obiadowa dla osób na diecie wegetariańskiej. Nie zawierają one mięsa, ale smakują fantastycznie i w jakimś sensie przypominają te tradycyjne kotleciki mielone. Jest to zatem bardzo dobra alternatywa, którą zdecydowanie warto wypróbować jeśli brakuje nam trochę tego smaku lub po prostu chcemy przygotować kalafiora w innej postaci niż robiliśmy to do tej pory.
W związku z tym, iż wśród składników tego dania znajdują się jaja, rezygnują z niego natomiast weganie. Warto jednak pamiętać, że obecnie bez problemu znaleźć można wegańskie zamienniki jajek, które sprawdzają się doskonale. Taka modyfikacja nie powinna zaszkodzić obłędnemu smakowi kotlecików, więc koniecznie trzeba skorzystać z tej możliwości.


Kotlety z kalafiora - z czym podawać?


Z czym jeść kotlety z kalafiora? Wszystko zależy tak naprawdę od naszych osobistych preferencji. Miłośnicy kotlecików tego typu najczęściej podają je ze swoją ulubioną surówką, zieloną sałatą, ogórkami kiszonymi lub buraczkami. Dla wielu z nich wręcz niezbędnym elementem takiego obiadu jest też odpowiedni sos. Możemy więc przygotować sos jogurtowy lub sos czosnkowy, ale świetnie sprawdzi się też na przykład ketchup lub majonez, jeśli akurat tylko one znajdują się w naszej lodówce. Warto jest spróbować różnych opcji, tak by znaleźć dokładnie takie dodatki do kotletów kalafiorowych, które najlepiej podkreślą ich smak i będą nam najbardziej odpowiadać.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy