KOTLETY Z KALAFIORA

Inna wersja warzywnych kotletów-tym razem z kalafiora.

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.3 z 267 głosów)

Składniki:

  • 1 duży kalafior,
  • 2 jajka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • bułka tarta-3 łyżki (do masy) i 1 szklanka (do obtoczenia kotletów),
  • (zamiast bułki tartej do masy można użyć mąki pszennej)
  • sól-do smaku,
  • pieprz-do smaku,
  • posiekana pietruszka lub koper-3 łyżki,
  • tłuszcz do smażenia, np. olej słonecznikowy.

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kalafior ugotować w wodzie z solą na pół miękko.
  • Ugotowany utłuc tłuczkiem do ziemniaków.
  • Dodać do tego : 2 jajka, sól, pieprz i 3 łyżki bułki tartej lub mąki pszennej (tyle, aby można było formować kotlety), czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną zieleninę, tj. : koper lub pietruszkę.
  • Następnie formułujemy kotlety i obtaczamy je na końcu w 1 szklance bułki tartej.
  • Smażymy na gorącym tłuszczu z 2 stron na złoty kolor.
  • Podajemy, np. : z ziemniakami i z surówką.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy