Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora są delikatne, rozpływają się w ustach i świetnie smakują z ulubioną surówką i sosem jogurtowym. W wersji bardziej sycącej polecamy podać je z opiekanymi ziemniakami lub młodymi posypanymi koperkiem. W naprawdę upalne dni świetnym dodatkiem będzie szklanka zimnego kefiru lub maślanki. To z pewnością jest pyszny sposób na warzywny, lekki obiad, który zasmakuje całej rodzinie. Podajemy najprostszy przepis na kotleciki kalafiorowe.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kotlety

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.28 z 282 głosów)


Kotlety z kalafiora - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kotlety z kalafiora 1.

    Kotlety z kalafiora – przygotowanie: średniej wielkości kalafior gotujemy w wodzie z solą na pół miękko – ok. 7–10 minut. Następnie rozdrabniamy go tłuczkiem do ziemniaków, tak, żeby pozostały niewielkie kawałki. Dodajemy do tego: 2 jajka, sól, pieprz i 3 łyżki bułki tartej lub mąki pszennej (tyle, żeby można było formować kotlety – w razie potrzeby dosypujemy nieco więcej). Potem dokładamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Opcjonalnie, jeśli lubimy, dodajemy posiekaną zieleninę, np. koper wymieszany z pietruszką.

  • Kotlety z kalafiora 2.

    Kotlety z kalafiora – smażenie: formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy je na gorącym tłuszczu ok. 5 minut, z obu stron na złoty kolor. Kotlety z kalafiora podajemy z surówką i np. sosem jogurtowym lub sosem czosnkowym.

Porady

  • Kotlety z kalafiora formujemy tak jak mielone. Jeśli jednak wolimy, zawsze możemy też tworzyć swego rodzaju klopsy kalafiorowe, które są mniejsze i bardziej okrągłe.
  • Kotlety z kalafiora i jajek możemy zrobić również z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, ok. 4 sztuk. Mogą to być standardowe z wody lub w mundurkach, a nawet starte surowe.
  • Kotlety z kalafiora – przepisy są na nie różne, najłatwiej jest modyfikować, zmieniając przyprawy. Każda z nich zmieni ich smak, może to być np. papryka mielona: słodka, ostra bądź wędzona, curry: w proszku lub w formie pasty, zioła: bazylia, tymianek, rozmaryn lub mieszanka prowansalska.
  • Kotlety z kalafiora mogą być również podstawą do przygotowania wegetariańskich burgerów.
  • W wersji wegańskiej przyrządzamy kotlety z kalafiora bez jajka, zamiast niego dodajemy zamienniki, np. zmielone siemię lniane namoczone w wodzie.
  • Ciekawą propozycją są też kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie i łączymy z kalafiorem. Dodatkowo możemy dodać podsmażoną cebulkę, pokrojoną w kostkę.
  • Kotlety z kalafiora fit – danie w podstawowej wersji jest niskokaloryczne. Jeszcze zdrowsze będą, gdy zrobimy je w piekarniku.

Notka redakcyjna

Kotlety z kalafiora – przepis

Kotleciki z kalafiora to w niektórych domach potrawa dość dobrze znana, która stanowi jeden z filarów typowych obiadów. Dla wielu osób jest to jednak zupełna nowość i swego rodzaju odkrycie, które z pewnością odmieni wasze spojrzenie na kalafiora. Choć jest to warzywo z reguły bardzo lubiane, często brakuje nam pomysłów na to, w jakiej formie je podać. Dlatego przepis na kotlety kalafiorowe może okazać się dla nas prawdziwym ratunkiem. I to takim wyjątkowo smacznym!


Kotlety z kalafiora – z czym podawać?

Z czym jeść kotlety z kalafiora? Tak naprawdę wszystko zależy od naszych osobistych preferencji. Miłośnicy tego typu kotlecików najczęściej podają je ze swoją ulubioną surówką, zieloną sałatą z pomidorami i z winegrtem, z ogórkami kiszonymi lub małosolnymi,  buraczkami, np. zasmażanymi bądź z colesławem.
Dla wielu osób wręcz niezbędnym elementem takiego obiadu jest też odpowiedni sos. Możemy więc przygotować sos jogurtowy lub sos czosnkowy, ale świetnie sprawdzi się też na przykład ketchup lub majonez, jeśli akurat tylko one znajdują się w naszej lodówce. Warto jest spróbować różnych opcji, tak by znaleźć dokładnie takie dodatki do kotletów z kalafiora, które najlepiej podkreślą ich smak i będą nam najbardziej odpowiadać.
Kotlety możemy podać również jako typowy obiad, z dodatkiem ziemniaków, opiekanych, z ogniska lub z wody. Polecamy eksperymentować – mogą tu jak najbardziej pojawić się również ziemniaki duszone z warzywami, fasolka szparagowa, ryż smażony, kasza z sosem pomidorowym.

 

Kotleciki z kalafiora dla dzieci

Kotlety z gotowanego kalafiora to idealne danie dla dzieci, które często trudno jest przekonać do zjedzenia typowych mielonych. Kalafior ma bardzo delikatny smak, który można dopasować do preferencji malucha poprzez dodanie do niego odpowiednich przypraw. Dzięki temu każde dziecko będzie z przyjemnością zajadać się takim daniem obiadowym, a my nie będziemy się martwić o to, w jaki sposób namówić naszą pociechę do zjedzenia dodatkowej porcji warzyw.
Jeśli przygotowujemy kotleciki kalafiorowe dla dzieci warto też pamiętać o tym, by miały one nieco mniejszy rozmiar. Dziecko będzie bardziej skłonne do tego, żeby wypróbować takie nowe danie i chętniej też sięgnie po dokładkę, gdy przekona się, że jest ono po prostu pyszne. Oczywiście dobrze jest też zadbać o odpowiednie dodatki do kotlecików, które trafią w gusta malucha.

 

Wegetariańskie kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora i jajek to również świetna propozycja obiadowa dla osób na diecie wegetariańskiej. Nie zawierają one mięsa, ale smakują fantastycznie i w jakimś sensie przypominają te tradycyjne kotleciki mielone. Jest to zatem bardzo dobra alternatywa, którą zdecydowanie warto wypróbować, jeśli brakuje nam trochę tego smaku lub po prostu chcemy przygotować kalafiora w innej postaci niż robiliśmy to do tej pory.
W związku z tym, iż wśród składników tego dania znajdują się jaja, rezygnują z niego natomiast weganie. Warto jednak pamiętać, że obecnie bez problemu znaleźć można wegańskie zamienniki jajek, które sprawdzają się doskonale. Taka modyfikacja nie powinna zaszkodzić obłędnemu smakowi kotletów wege, więc koniecznie trzeba skorzystać z tej możliwości.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy