Kotlety z kalafiora

Ocena:

4.28 (282)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kotlety z kalafiora są delikatne, rozpływają się w ustach i świetnie smakują z ulubioną surówką i sosem jogurtowym. W wersji bardziej sycącej polecamy podać je z opiekanymi ziemniakami lub z młodymi, posypanymi koperkiem. W naprawdę upalne dni, świetnym dodatkiem będzie szklanka zimnego kefiru lub maślanki. To z pewnością jest pyszny sposób na warzywny, lekki obiad, który zasmakuje całej rodzinie. Podajemy najprostszy przepis na kotleciki kalafiorowe.

Składniki:

  • kalafior  1 szt.

  • jajka  2 szt.

  • mąka  30 g

  • dymka  1 szt.

  • natka pietruszki  15 g

  • koperek  15 g

  • czosnek  2 ząbki

  • bułka tarta  45 g

  • olej  100 ml

  • sól  10 g

  • pieprz  5 g

  • cukier  4 g

Kotlety z kalafiora - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kalafior: zdejmujemy liście, dzielimy na różyczki (powinniśmy uzyskać ok. 800 g) i myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Wsadzamy je do garnka z zimną wodą, dodajemy 5 g soli, przykrywamy. Garnek stawiamy na dużym ogniu, zmniejszamy go, jak woda zacznie wrzeć. Gotujemy na pół miękko, przez ok. 8 minut. Po tym czasie różyczki kalafiora odlewamy na cedzak. Musimy być dobrze odsączony - odstawiamy na kilka minut do przestudzenia.

  • Krok 2:

    Przygotowanie składników: dymkę ze szczypiorem i zioła myjemy. Drobno siekamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

  • Krok 3:

    Formowanie kotletów:  kalafior siekamy lub przeciskamy przez praskę, można użyć też malaksera bądź maszynki do mielenia mięsa. Wbijamy jajka, dosypujemy mąkę, dodajemy dymkę ze szczypiorem, koperek, natkę pietruszki, czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej.

  • Krok 4:

    Smażenie: rozgrzewamy patelnię z olejem. Kładziemy na niej kotlety i smażymy do zrumienienia, przez około 4 minuty z każdej strony. 

  • Krok 5:

    Podanie: kotlety z kalafiora jemy lekką z surówką i np. sosem jogurtowym lub sosem czosnkowym.

Porady

  • Kotlety z kalafiora formujemy tak jak klasyczne kotlety mielone. Jeśli jednak wolimy, zawsze możemy też tworzyć swego rodzaju klopsy kalafiorowe, które są mniejsze i bardziej okrągłe.
  • Kotlety z kalafiora i jajek możemy zrobić również z dodatkiem ugotowanych ziemniaków, ok. 4 sztuk. Mogą to być standardowe z wody lub w mundurkach, a nawet starte surowe.
  • Kotlety z kalafiora – przepisy są na nie różne, najłatwiej jest modyfikować je, zmieniając przyprawy. Każda z nich zmieni ich smak, może to być np. papryka mielona: słodka, ostra bądź wędzona, curry: w proszku lub w formie pasty, zioła: bazylia, tymianek, rozmaryn lub mieszanka prowansalska.
  • Mogą być również podstawą do przygotowania wegetariańskich burgerów, kanapek, wrapów.
  • W wersji wegańskiej przyrządzamy kotlety z kalafiora bez jajka, zamiast niego dodajemy zamienniki, np. zmielone siemię lniane namoczone w wodzie.
  • Ciekawą propozycją są też kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie i łączymy z kalafiorem. Dodatkowo możemy dodać podsmażoną cebulkę, pokrojoną w kostkę. Z takim dodatkiem będą miały zdecydowanie bardziej zwartą strukturę i będą bardziej sycące.
  • Kotlety z kalafiora fit – danie w podstawowej wersji jest niskokaloryczne, całą robotę robi odsączanie na papierowym ręczniku. Jeszcze zdrowsze będą, gdy zrobimy je w piekarniku lub usmażymy na beztłuszczowej patelni.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kotlety z kalafiora – z czym podawać?

Kotleciki z kalafiora to w niektórych domach potrawa dość dobrze znana, która stanowi jeden z filarów typowych obiadów. Dla wielu osób jest to jednak zupełna nowość i swego rodzaju odkrycie, które z pewnością odmieni spojrzenie na kalafiora. Choć jest to warzywo z reguły bardzo lubiane, często brakuje nam pomysłów na to, w jakiej formie je podać. Dlatego przepis na kotlety kalafiorowe może okazać się dla nas prawdziwym ratunkiem. I to takim wyjątkowo smacznym!

Z czym jeść kotlety z kalafiora? Tak naprawdę wszystko zależy od naszych osobistych preferencji. Miłośnicy tego typu kotlecików najczęściej podają je z:

Dla wielu osób wręcz niezbędnym elementem takiego obiadu jest też odpowiedni sos. Możemy więc przygotować:

Warto jest spróbować różnych opcji, tak by znaleźć dokładnie takie dodatki do kotletów z kalafiora, które najlepiej podkreślą ich smak i będą nam najbardziej odpowiadać.

Kotlety możemy podać również jako typowy obiad, z dodatkiem:

  • ziemniaków, opiekanych, z ogniska lub z wody.
  • ziemniaków duszonych z warzywami,
  • fasolki szparagowej,
  • ryżu smażonego,
  • kaszy z sosem pomidorowym
  • kopytek z cebulką.

Kotleciki z kalafiora dla dzieci

Kotlety z gotowanego kalafiora to idealne danie dla dzieci, które czasem trudno jest przekonać do zjedzenia typowych mięsnych mielonych. Kalafior ma bardzo delikatny smak, który można dopasować do preferencji malucha poprzez dodanie do niego odpowiednich przypraw. Dzięki temu każde dziecko będzie z przyjemnością zajadać się takim daniem obiadowym, a my nie będziemy się martwić o to, w jaki sposób namówić naszą pociechę do zjedzenia dodatkowej porcji warzyw.
Jeśli przygotowujemy kotleciki kalafiorowe dla dzieci warto też pamiętać o tym, by miały one nieco mniejszy rozmiar. Dziecko będzie bardziej skłonne do tego, żeby wypróbować takie nowe danie i chętniej też sięgnie po dokładkę, gdy przekona się, że jest ono po prostu pyszne. Oczywiście dobrze jest też zadbać o odpowiednie dodatki do kotlecików, które trafią w gusta malucha.

Wegetariańskie kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora i jajek to również świetna propozycja obiadowa dla osób na diecie wegetariańskiej. Nie zawierają one mięsa, ale smakują fantastycznie i w jakimś sensie przypominają te tradycyjne kotleciki mielone. Jest to zatem bardzo dobra alternatywa, którą zdecydowanie warto wypróbować, jeśli brakuje nam trochę tego smaku lub po prostu chcemy przygotować kalafiora w innej postaci niż robiliśmy to do tej pory.
W związku z tym, iż wśród składników tego dania znajdują się jaja, rezygnują z niego natomiast weganie. Warto jednak pamiętać, że obecnie bez problemu znaleźć można wegańskie zamienniki jajek, które sprawdzają się doskonale. Taka modyfikacja nie powinna zaszkodzić obłędnemu smakowi kotletów wege, więc koniecznie trzeba skorzystać z tej możliwości.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne