Przepisy na kaczkę

3 kolekcji przepisów

135 przepisów

pomaranczowa-kaczka-min

Kaczka należy do dań, które niegdyś obecne były na polskich stołach bardzo często, jednak w okresie PRL straciły na popularności, głównie ze względów gospodarczych, znikając z rynku niemal całkowicie. W III RP kaczka powraca w wielkim stylu, ciesząc podniebienie i stwarzając nowe możliwości dla sprawdzenia swoich kulinarnych talentów oraz umiejętności. Kaczka spotykana jest w Polsce jako dzika kaczki oraz kaczka domowa. Kaczki hodowlane cenione są szczególnie ze względu na pożywne mięso oraz jaja. Sprawdźcie, jakie przepisy przygotowaliśmy na kaczkę. 

Pomysły na dania z kaczki

Potrawy z kaczki francuskiej, która jest gatunkiem najczęściej oferowanym przez nasze sklepy, przyrządza się tak samo, jak dania z dzikiej kaczki, choć trzeba mieć na uwadze, że kaczka hodowlana jest zwykle większa i bardziej obfituje w mięso niż jej żyjąca na wolności kuzynka. Jest też bardziej delikatna i mniej zbita, za to dzika kaczka jest bardziej aromatyczna i odznacza się mocniejszym smakiem.

Niezależnie od gatunku ptaka, doskonałą potrawą na rodzinny obiad będzie z pewnością smażony lub pieczony filet z kaczki. Jego przyrządzenie nie jest szczególnie trudne, jednak warto pamiętać, żeby zamarynować mięso odpowiednio wcześniej. Przyprawione solą i czosnkiem oraz według gustu majerankiem czy sosem sojowym, pozostawione w 12 godzinnej kąpieli, po przyrządzeniu smakuje znakomicie. Innym sposobem na smaczną kaczkę jest doprawienie jej słodką papryką oraz ziołami prowansalskimi, w szczególności tymiankiem, rozmarynem i estragonem. Z kolei przyrządzając mięso na słodko, możemy użyć przypraw orientalnych – kardamonu, imbiru, anyżu a nawet goździków i cynamonu, okraszając całość miodem.

Kolejnym pomysłem na drób jest kaczka na chrupko, na przykład tradycyjna kaczka po pekińsku. Zgodnie z chińskim zwyczajem piecze się ją tak długo, aż skórka nie zyska brązowej barwy. To znak, że można serwować potrawę. Jeśli chcemy zachować chińskie zwyczaje, kaczkę podać należy w odpowiedniej kolejności. Najpierw więc drób pieczony z naleśnikami, dymką oraz ciemnym i słodkim sosem Tian mian jiang, a następnie rosół z kaczki, bardziej aromatyczna i wyrazista wersja rosołu z kurczaka z dodatkiem warzyw. Zupełnie odwrotnie niż w naszym zwyczaju, gdzie zupę podaje się jako pierwsze danie, a mięso – jako drugie.

Inną wersją potrawy z piekarnika jest kaczka wolno pieczona. Sekretem tego sposobu przyrządzania mięs, a kaczki w szczególności jest niska temperatura pieczenia oraz jego długi czas. Taki zabieg pozwala na zachowanie większości soków, co niemożliwe jest do uzyskania przy obróbce w wysokich temperaturach ze względu na wysokie parowanie płynów. Dobrze wypróbować ten sposób przyrządzania drobiu, ponieważ soczysta kaczka wolno pieczona warta jest poświęcenia dużej ilości czasu na jej przygotowanie.

Z czym podawać kaczkę?

Skoro wiemy już, jak przyrządzić kaczkę, warto zapoznać się z najczęściej serwowanymi do dań z kaczki dodatkami. Klasyczną polską potrawą jest oczywiście kaczka z piekarnika podawana z pyzami i gotowaną podsmażaną kapustą kiszoną. Zamiast pyz i kapusty kiszonej, można kaczkę pieczoną zaserwować z puree ziemniaczanym oraz surówką z modrej kapusty czy buraczkami na ciepło, ale sprawdzi się też czerwona kapusta do kaczki. Doskonała będzie również sałatka Colesław oraz różne rodzaje kasz zamiast puree.

Jeśli przyjrzymy się nieco różnym przepisom, zauważymy, że drób ten chętnie łączony jest z owocami. Ciekawą alternatywą dla dań wytrawnych będzie hodowlana lub dzika kaczka pieczona z jabłkami, aromatyczna, lekko kwaskowa a jednocześnie słodka. Smakiem i aromatem zachwyca też swojska, jesienna pierś z kaczki z jabłkami i śliwkami, kaczka nadziewana suszonymi daktylami, śliwkami i morelami ale także oryginalna, z dodatkiem świeżych pomarańczy czy brzoskwiń.

Jakie wino do kaczki?

Wybierając wino do kaczki nie kierujemy się zasadą „białe lub czerwone”. Do kaczki równie dobrze zaserwować można wino czerwone, jak i białe. Jeśli chcemy postąpić zgodnie ze sztuką kulinarną, a nie jesteśmy znawcami win, nie mamy szczególnie dużego wyboru. Już dawno stwierdzono, że do kaczki doskonale pasuje wino czerwone ze szczepu Pinot noir, które podkreśla smak kruchego, dość tłustego i aromatycznego mięsa kaczego, zwłaszcza serwowanego w sposób tradycyjny, wytrawnie. Z kolei do kaczki podawanej z dodatkiem owoców takich jak śliwki, jabłka albo cytrusy, idealnym wyborem będzie Riesling. Nadreńskie wino o niemal kwiatowym zapachu świetnie komponuje się ze słodkawymi sosami oraz orientalnymi, intensywnymi przyprawami, podkreślając ich smak i aromat.

Kaczka - właściwości odżywcze

Kaczka zawiera wysoką ilość białka, potasu, sodu i niewielką ilość cholesterolu. Ponadto wiele witamin np.:  A, oraz składników takich jak wapń i żelazo. Na 100 g kaczki zawiera tylko 337 kalorii. Jest bardziej kaloryczna  niż kurczak lub indyk dlatego należy jeść z umiarem.