Fot: Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.5 (158)
Soczysta, smakowita kaczka pieczona w piwie to propozycja nie tylko na wykwintny obiad. Smak mięsa to dzieło jagód jałowca - wyjątkowego aromatycznego dodatku.
kaczka 2 szt.
sól 5 g
pieprz 5 g
czosnek 8 ząbków
cebula 1 szt.
rozmaryn 10 g
cząber 0.25 pęczka
piwo 500 ml
jałowiec 40 g
miód 15 ml
Mięso nacieramy solą i pieprzem, układamy w brytfance. Obrany czosnek kroimy w plasterki, cebulę w krążki i układamy na kaczce razem z ziołami i jałowcem.
Całość zalewamy piwem wymieszanym z miodem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C i pieczemy ok. 2 godz., aż mięso będzie miękkie, piwo odparuje, a skórka będzie chrupiąca.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 11/2016
Porady
Jagody jałowca są zbyt gorzkie, by zjadać je na surowo – w kuchni wykorzystujemy tylko suszone. Aby uwolnić aromat, zwykle zgniata się je przed użyciem (przechowujemy w całości, ponieważ po sproszkowaniu szybko tracą zapach). Najbardziej aromatyczne są najmniejsze jagody. Stosuje się je do mięs (szczególnie tych o wyrazistym smaku, jak dziczyzna i dzikie ptactwo), sosów, marynat, nadzień i pasztetów. Są stosowane także jako dodatek do kapusty, w tym kiszonej, oraz buraków ćwikłowych.
Zobacz też: kaczka z woka z makaronem ryżowym