Soczysta, smakowita kaczka pieczona w piwie to propozycja nie tylko na wykwintny obiad. Smak mięsa to dzieło jagód jałowca - wyjątkowego aromatycznego dodatku.
Fot: Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.5 z 156 głosów)
Porady
Jagody jałowca są zbyt gorzkie, by zjadać je na surowo – w kuchni wykorzystujemy tylko suszone. Aby uwolnić aromat, zwykle zgniata się je przed użyciem (przechowujemy w całości, ponieważ po sproszkowaniu szybko tracą zapach). Najbardziej aromatyczne są najmniejsze jagody. Stosuje się je do mięs (szczególnie tych o wyrazistym smaku, jak dziczyzna i dzikie ptactwo), sosów, marynat, nadzień i pasztetów. Są stosowane także jako dodatek do kapusty, w tym kiszonej, oraz buraków ćwikłowych.
Zobacz też: kaczka z woka z makaronem ryżowym
Komentarze