Kaczka pieczone w piwie

Ocena:

4.5 (158)

  • 2 godz. 15 min.
  • dla 6 osób

Soczysta, smakowita kaczka pieczona w piwie to propozycja nie tylko na wykwintny obiad. Smak mięsa to dzieło jagód jałowca - wyjątkowego aromatycznego dodatku.

Składniki:

  • kaczka  2 szt.

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • czosnek  8 ząbków

  • cebula  1 szt.

  • rozmaryn  10 g

  • cząber  0.25 pęczka

  • piwo  500 ml

  • jałowiec  40 g

  • miód  15 ml

Kaczka pieczone w piwie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Mięso nacieramy solą i pieprzem, układamy w brytfance. Obrany czosnek kroimy w plasterki, cebulę w krążki i układamy na kaczce razem z ziołami i jałowcem.

  • Krok 2:

    Całość zalewamy piwem wymieszanym z miodem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C i pieczemy ok. 2 godz., aż mięso będzie miękkie, piwo odparuje, a skórka będzie chrupiąca.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 11/2016

Porady

Jagody jałowca są zbyt gorzkie, by zjadać je na surowo – w kuchni wykorzystujemy tylko suszone. Aby uwolnić aromat, zwykle zgniata się je przed użyciem (przechowujemy w całości, ponieważ po sproszkowaniu szybko tracą zapach). Najbardziej aromatyczne są najmniejsze jagody. Stosuje się je do mięs (szczególnie tych o wyrazistym smaku, jak dziczyzna i dzikie ptactwo), sosów, marynat, nadzień i pasztetów. Są stosowane także jako dodatek do kapusty, w tym kiszonej, oraz buraków ćwikłowych.

Zobacz też: kaczka z woka z makaronem ryżowym

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne