Kaczka pieczone w piwie

Soczysta, smakowita kaczka pieczona w piwie to propozycja nie tylko na wykwintny obiad. Smak mięsa to dzieło jagód jałowca - wyjątkowego aromatycznego dodatku.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 kaczki podzielone na ćwiartki
  • sól
  • pieprz
  • 8 ząbków czosnku
  • cebula
  • garść świeżego rozmarynu
  • parę gałązek cząbru
  • 1/2 garści jagód jałowca
  • 1/2 l ciemnego piwa
  • łyżka miodu

Przygotowanie

  1. Mięso nacieramy solą i pieprzem, układamy w brytfance. Obrany czosnek kroimy w plasterki, cebulę w krążki i układamy na kaczce razem z ziołami i jałowcem.
  2. Całość zalewamy piwem wymieszanym z miodem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C i pieczemy ok. 2 godz., aż mięso będzie miękkie, piwo odparuje, a skórka będzie chrupiąca.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 11/2016

Wskazówki

Jagody jałowca są zbyt gorzkie, by zjadać je na surowo – w kuchni wykorzystujemy tylko suszone. Aby uwolnić aromat, zwykle zgniata się je przed użyciem (przechowujemy w całości, ponieważ po sproszkowaniu szybko tracą zapach). Najbardziej aromatyczne są najmniejsze jagody. Stosuje się je do mięs (szczególnie tych o wyrazistym smaku, jak dziczyzna i dzikie ptactwo), sosów, marynat, nadzień i pasztetów. Są stosowane także jako dodatek do kapusty, w tym kiszonej, oraz buraków ćwikłowych.

Zobacz też: kaczka z woka z makaronem ryżowym

kaczka pieczona
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy