Kaczka pieczona z jabłkami to wykwintne danie, które świetnie sprawdzi się w roli uroczystego obiadu czy kolacji w gronie najbliższych. Kaczka przygotowana według naszego przepisu jest niezwykle soczysta, a przy tym ma przyjemnie chrupiącą skórkę. Kaczka z jabłkami świetnie odnajduje się w towarzystwie ziemniaczanych łódeczek, ziemniaczanego purée czy też kopytek. Możemy serwować ją także wraz ze słodkimi konfiturami np. z żurawiną czy borówkami. Poniżej podajemy prosty przepis na kaczkę z jabłkami pieczoną w całości. Przepis ten pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" - najnowszy numer już w sprzedaży!
Adobe Stock
(średnia 4.36 z 202 głosów)
Kaczka w solance: Kaczkę umyć i osuszyć. Włożyć do miski, zalać zimną wodą, dodając na każdy litr wody 1 łyżkę soli. Pozostawić w chłodnym miejscu na dobę.
Doprawianie kaczki: Przed pieczeniem kaczkę osuszyć, w środku i z wierzchu obficie natrzeć majerankiem i pieprzem.
Przygotowanie jabłek i faszerowanie: Trzy jabłka pokroić w cząstki. Wymieszać z majerankiem, wypełnić kaczkę. Zszyć bawełnianą nicią.
Pieczenie kaczki: Kaczkę włożyć do posmarowanej masłem brytfanny. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-190°C. Powoli zwiększać temperaturę do 220°C, aż kaczka zacznie się rumienić.
Przypiekanie kaczki i jabłek: Obniżyć temperaturę do 180°C, włożyć resztę pokrojonych jabłek z majerankiem i przykryć. [Na tym etapie można dodać także pomarańcze]. Piec, co 10 minut polewając kaczkę sosem z pieczenia. Jest gotowa, gdy po nakłuciu nożem z mięsa nie wypływa sok.
Porady
- Oprócz jabłek do pieczonej kaczki polecamy też plastry pomarańczy - należy jednak sparzyć i dokładnie wyszorować skórkę cytrusów. Słodki sok pomarańczy świetnie podkreśli ten rodzaj drobiu. Polecamy też przepis na samą kaczkę faszerowaną pomarańczami
- Kaczkę w połowie pieczenia można obrócić na drugą stronę.
- Kaczkę pieczoną z jabłkami możemy przygotować w brytfance bądź w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia).
Kaczka pieczona z jabłkami to eleganckie i wbrew pozorom niezbyt trudne w przygotowaniu danie. Nadziewanie jej jabłkami lub innymi owocami jest bardzo ważne, gdyż niestety mięso z kaczki łatwo przesuszyć. Natomiast dzięki jabłkom, a dokładnie za sprawą kwaśnych soków w nich zawartych, mięso z kaczki jest znacznie bardziej soczyste. Dlatego też, jeśli zastanawiamy się nad tym, jakie jabłka wybrać do kaczki, do zdecydowanie odpowiednie będą jabłka kwaśne i twarde. Wśród tego typu odmian można wymienić: antonówkę, szarą renetę, boikena czy naszą rodzimą papierówkę. Warto pamiętać, by w razie możliwości wybierać nie w pełni dojrzałe owoce. Zamiast jabłek do faszerowania kaczki możemy wybrać np. pomarańcze czy też śliwki.
Kaczka z jabłkami pieczona w całości charakteryzuje się niezwykle soczystym mięsem i chrupiącą skórką. Z powodzeniem możemy zaserwować ją nawet na bożonarodzeniowy obiad czy wykwitną kolację w gronie najbliższych. Ten znakomity smak kaczki warto podkreślić odpowiednimi dodatkami – warto zachować jednak ostrożność w ich doborze, gdyż łatwo nimi zabić całe danie. Warto postawić na tradycyjne i klasyczne dodatki np. w postaci: pieczonych ziemniaków, purée ziemniaczanego, gotowanej kaszy czy klusek ziemniaczanych. Oprócz tego kaczkę z jabłkami warto podawać również z surówką warzywną np. colesławem czy czerwoną kapustą, czy też kapustą pekińską. W tej kwestii klasyka również sprawdza się najlepiej.
Kaczka pieczona w całości w piekarniku nie potrzebuje zbyt wielu przypraw, gdyż zbyt intensywne mogą „zabić” jej charakterystyczny smak. Świetnie sprawdzi się klasyka, która zawsze się obroni, czyli: majeranek, czosnek, cząber, słodka papryka i oczywiście sól i pieprz. Kaczkę możemy natrzeć również świeżymi ziołami, np. koperkiem, jałowcem i lubczykiem.
Kaczkę należy piec w piekarniku przez co najmniej 1,5-2 h w temperaturze od 180 do 230 stopni Celsjusza. Możemy najpierw piec ją w wyżej temperaturze – 230 stopni (200 z termoobiegiem), a następnie zmniejszać ją o 20 stopni co 30 minut. W trakcie pieczenia należy obracać kaczkę, polewać ją sokiem oraz odlewać wytopiony tłuszcz.
Komentarze