Kaczka z cykorią

Przepis na kaczkę w sosie cytrusowym

dania mięsne

Czas przygotowania:
70 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 164 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Sok pomarańczowy gotujemy na małym ogniu, aż zredukuje się do 100–150 ml. Piersi kaczki oprószone solą i pieprzem smażymy na suchej patelni, od strony skóry ok. 8 min i 1 min od strony mięsa. Przekładamy do piekarnika i pieczemy 10 min. Upieczone przenosimy na kratkę, obkładamy folią i pozwalamy mięsu odpocząć przez 10 min.;
  • 2.Tłuszcz wytopiony z kaczki mieszamy ze zredukowanym sokiem pomarańczowym i podgrzewamy, dodajemy imbir i sos sojowy. Wkładamy oczyszczone cykorie i gotujemy przez ok. 10 min. Podajemy z kaczką, oprószone solą i pieprzem.

Porady

Zobacz też: Sałatka z cykorią, radicchio i stekiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy