Przepis na kaczkę w sosie cytrusowym
(średnia 4.46 z 165 głosów)
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Sok pomarańczowy gotujemy na małym ogniu, aż zredukuje się do 100–150 ml. Piersi kaczki oprószone solą i pieprzem smażymy na suchej patelni, od strony skóry ok. 8 min i 1 min od strony mięsa. Przekładamy do piekarnika i pieczemy 10 min. Upieczone przenosimy na kratkę, obkładamy folią i pozwalamy mięsu odpocząć przez 10 min.;
Tłuszcz wytopiony z kaczki mieszamy ze zredukowanym sokiem pomarańczowym i podgrzewamy, dodajemy imbir i sos sojowy. Wkładamy oczyszczone cykorie i gotujemy przez ok. 10 min. Podajemy z kaczką, oprószone solą i pieprzem.
Podobne przepisy: dania mięsnePorady
Zobacz też: Sałatka z cykorią, radicchio i stekiem
Komentarze