Kaczka z cykorią

Ocena:

4.46 (165)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Przepis na kaczkę w sosie cytrusowym

Składniki:

  • pierś z kaczki  2 szt.

  • sok pomarańczowy  500 ml

  • cykoria  6 szt.

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • imbir  0.5 dag

  • sos sojowy  2 łyżki stołowe

Kaczka z cykorią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Sok pomarańczowy gotujemy na małym ogniu, aż zredukuje się do 100–150 ml. Piersi kaczki oprószone solą i pieprzem smażymy na suchej patelni, od strony skóry ok. 8 min i 1 min od strony mięsa. Przekładamy do piekarnika i pieczemy 10 min. Upieczone przenosimy na kratkę, obkładamy folią i pozwalamy mięsu odpocząć przez 10 min.;

  • Krok 2:

    Tłuszcz wytopiony z kaczki mieszamy ze zredukowanym sokiem pomarańczowym i podgrzewamy, dodajemy imbir i sos sojowy. Wkładamy oczyszczone cykorie i gotujemy przez ok. 10 min. Podajemy z kaczką, oprószone solą i pieprzem.

Porady

Zobacz też: Sałatka z cykorią, radicchio i stekiem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne