Pierś z kaczki z pieczoną pigwą

Kwaśny smak pigwy dobrze komponuje się z daniami mięsnymi. Podsmażcie pierś kaczki razem z tymi owocami, a gwarantujemy, że powstałe danie będzie pyszne!

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 6 dużych owoców pigwy
  • gałązka rozmarynu
  • 3 łyżki masła
  • 3 duże piersi kaczki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Z obranej pigwy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski, jak frytki. Igły rozmarynu siekamy. Na dużej, nieprzywierającej patelni, na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy pigwę, rozmaryn i podsmażamy z każdej strony na złocisty kolor, delikatnie przewracając, przez 8–10 min.
  2. Kiedy pigwa stanie się miękka i złocista, zdejmujemy z patelni i odstawiamy w naczyniu w ciepłe miejsce. Na tłuszcz po smażeniu owoców kładziemy piersi kaczki skórą do dołu, smażymy przez 5 min. Usuwamy nadmiar tłuszczu, przewracamy piersi na stronę mięsną i smażymy jeszcze 5 min. Oprószamy solą i pieprzem, podajemy z pigwą.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 09/2017
obiad kaczka pigwa piers z kaczki pierś kaczki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy