Pierś z kaczki z pieczoną pigwą

Kwaśny smak pigwy dobrze komponuje się z daniami mięsnymi. Podsmażcie pierś kaczki razem z tymi owocami, a gwarantujemy, że powstałe danie będzie pyszne!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 171 głosów)

Składniki:

  • 6 dużych owoców pigwy
  • gałązka rozmarynu
  • 3 łyżki masła
  • 3 duże piersi kaczki
  • sól
  • pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Posiłek:

Pierś z kaczki z pieczoną pigwą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z obranej pigwy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski
  • jak frytki. Igły rozmarynu siekamy. Na dużej
  • nieprzywierającej patelni
  • na małym ogniu roztapiamy masło
  • dodajemy pigwę
  • rozmaryn i podsmażamy z każdej strony na złocisty kolor
  • delikatnie przewracając
  • przez 8–10 min.
  • Kiedy pigwa stanie się miękka i złocista
  • zdejmujemy z patelni i odstawiamy w naczyniu w ciepłe miejsce. Na tłuszcz po smażeniu owoców kładziemy piersi kaczki skórą do dołu
  • smażymy przez 5 min. Usuwamy nadmiar tłuszczu
  • przewracamy piersi na stronę mięsną i smażymy jeszcze 5 min. Oprószamy solą i pieprzem
  • podajemy z pigwą.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 09/2017

Porady

Zobacz też: Pyzy Flaki Gorące - miejsce dla wielbicieli klasycznych smaków


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: