Curry z kaczką i szafranowym ryżem

Ocena:

4.57 (198)

  • 1 godz. 35 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kaczka we wspaniałym orientalnym stylu, ze smakowitym, żółtym ryżem zabarwionym szafranem. Smakuje przepysznie i na pewno wygoni nudę nudę z kuchni!

Składniki:

  • cebula  1 szt.

  • olej  75 ml

  • przyprawa curry  15 g

  • wiórki kokosowe  50 g

  • kaczka  1.2 kg

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • kafir  2 liście

  • ocet winny  45 ml

  • kolendra  3 gałązki

  • papryka  2 szt.

  • czosnek  2 ząbki

  • ryż  250 g

  • masło  30 g

  • bulion drobiowy  500 ml

  • szafran  2 g

Curry z kaczką i szafranowym ryżem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Posiekaną cebulę szklimy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy curry i smażymy 2 min. Wlewamy 300 ml wrzącej wody, dodajemy sproszkowane wiórki kokosowe i gotujemy 10 min.

  • Krok 2:

    Kawałki kaczki oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na pozostałym oleju na złocisty kolor. Mięso osączamy i przekładamy do garnka z sosem curry, dodajemy kafir lub skórkę z limonki, ocet winny, przyprawiamy solą i pieprzem.

  • Krok 3:

    Dodajemy dwie gałązki posiekanej kolendry, oczyszczone i pokrojone w kawałki papryki oraz obrany i posiekany czosnek. Przykrywamy tak, aby przykrywka była lekko uchylona i gotujemy 1 godz.

  • Krok 4:

    Ryż podsmażamy na maśle. Dodajemy zagotowany bulion i szafran. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 20–25 min. Curry z kaczki podajemy z ryżem posypanym pozostałą posiekaną kolendrą.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2016

Porady

Zobacz też: kaczka z woka z makaronem ryżowym

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne