Curry z kaczką i szafranowym ryżem

Kaczka we wspaniałym orientalnym stylu, ze smakowitym, żółtym ryżem zabarwionym szafranem. Smakuje przepysznie i na pewno wygoni nudę nudę z kuchni!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

curry dania mięsne

Czas przygotowania:
1godz. 35min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.57 z 197 głosów)

Składniki:

  • cebula
  • 5 łyżek oleju
  • 1–2 łyżki mieszanki curry
  • 50 g wiórków kokosowych startych na proszek
  • kaczka ok. 1,2 kg (może być w kawałkach)
  • sól
  • pieprz
  • 2 listki cytryny kafir lub skórka z limonki
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 gałązki kolendry
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g ryżu basmati
  • 30 g masła
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 2 szczypty szafranu

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Curry z kaczką i szafranowym ryżem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Posiekaną cebulę szklimy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy curry i smażymy 2 min. Wlewamy 300 ml wrzącej wody, dodajemy sproszkowane wiórki kokosowe i gotujemy 10 min.
  • Kawałki kaczki oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na pozostałym oleju na złocisty kolor. Mięso osączamy i przekładamy do garnka z sosem curry, dodajemy kafir lub skórkę z limonki, ocet winny, przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Dodajemy dwie gałązki posiekanej kolendry, oczyszczone i pokrojone w kawałki papryki oraz obrany i posiekany czosnek. Przykrywamy tak, aby przykrywka była lekko uchylona i gotujemy 1 godz.
  • Ryż podsmażamy na maśle. Dodajemy zagotowany bulion i szafran. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 20–25 min. Curry z kaczki podajemy z ryżem posypanym pozostałą posiekaną kolendrą.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2016

Porady

Zobacz też: kaczka z woka z makaronem ryżowym


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy