Curry z kaczką i szafranowym ryżem

Kaczka we wspaniałym orientalnym stylu, ze smakowitym, żółtym ryżem zabarwionym szafranem. Smakuje przepysznie i na pewno wygoni nudę nudę z kuchni!

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • cebula
  • 5 łyżek oleju
  • 1–2 łyżki mieszanki curry
  • 50 g wiórków kokosowych startych na proszek
  • kaczka ok. 1,2 kg (może być w kawałkach)
  • sól
  • pieprz
  • 2 listki cytryny kafir lub skórka z limonki
  • 3 łyżki octu winnego
  • 3 gałązki kolendry
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g ryżu basmati
  • 30 g masła
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 2 szczypty szafranu

Przygotowanie

  1. Posiekaną cebulę szklimy na 2 łyżkach oleju. Dodajemy curry i smażymy 2 min. Wlewamy 300 ml wrzącej wody, dodajemy sproszkowane wiórki kokosowe i gotujemy 10 min.
  2. Kawałki kaczki oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na pozostałym oleju na złocisty kolor. Mięso osączamy i przekładamy do garnka z sosem curry, dodajemy kafir lub skórkę z limonki, ocet winny, przyprawiamy solą i pieprzem.
  3. Dodajemy dwie gałązki posiekanej kolendry, oczyszczone i pokrojone w kawałki papryki oraz obrany i posiekany czosnek. Przykrywamy tak, aby przykrywka była lekko uchylona i gotujemy 1 godz.
  4. Ryż podsmażamy na maśle. Dodajemy zagotowany bulion i szafran. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 20–25 min. Curry z kaczki podajemy z ryżem posypanym pozostałą posiekaną kolendrą.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2016

Wskazówki

Zobacz też: kaczka z woka z makaronem ryżowym

ryż curry kaczka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy