Kaczka pieczona z piernikową kruszonką

Piernikowa nuta i dodatki z selera w dwóch postaciach - tak podana kaczka pieczona na pewno sprawdzi się od święta, ale nie tylko! Oryginalne połączenie smaków w daniu na pewno zasmakuje rodzinie.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 piersi kaczki
  • seler korzeniowy
  • 2 jabłka
  • cytryna
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • biały pieprz
  • 2 kromki piernika
  • pomarańcza
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 240°C. Skórę na piersiach kaczki nacinamy ostrym nożem w kratkę, kładziemy w naczyniu do pieczenia skórą do góry. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy 15 min.
  2. W połowie pieczenia odlewamy tłuszcz. Seler obieramy i tniemy w słupki. Jabłka kroimy w kostkę, skrapiamy wszystko sokiem z cytryny. Przykrywamy i pieczemy przez 10 min w kuchence mikrofalowej ustawionej na pełną moc. Odkładamy 4 łyżki paluszków z selera.
  3. Resztę miksujemy na purée razem z jabłkami, śmietaną, oliwą, solą i pieprzem. Kromki piernika pieczemy w tosterze.
  4. Kroimy na kawałki i grubo miksujemy krótkimi impulsami. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy i miód. Mieszamy.
  5. Piersi zdejmujemy z naczynia do pieczenia i pozostawiamy, aby odpoczęły w ciepłym miejscu owinięte folią aluminiową.
  6. Tłuszcz zlewamy, do naczynia do pieczenia wkładamy piernik z dodatkami i wstawiamy na 5 min do wygaszonego piekarnika.
  7. Piersi kroimy w plastry, oprószamy solą i pieprzem. Posypujemy kruszonką piernikową. Podajemy na ciepło z paluszkami i purée z selera.
  8. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2016

Wskazówki

Zobacz też: kaczka z woka z makaronem ryżowym

kaczka pieczona
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy