Kaczka pieczona z piernikową kruszonką

Piernikowa nuta i dodatki z selera w dwóch postaciach - tak podana kaczka pieczona na pewno sprawdzi się od święta, ale nie tylko! Oryginalne połączenie smaków w daniu na pewno zasmakuje rodzinie.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.57 z 146 głosów)

Składniki:

  • 2 piersi kaczki
  • seler korzeniowy
  • 2 jabłka
  • cytryna
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • biały pieprz
  • 2 kromki piernika
  • pomarańcza
  • 2 łyżki miodu

Kaczka pieczona z piernikową kruszonką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 240°C. Skórę na piersiach kaczki nacinamy ostrym nożem w kratkę
  • kładziemy w naczyniu do pieczenia skórą do góry. Wstawiamy do piekarnika
  • pieczemy 15 min.
  • W połowie pieczenia odlewamy tłuszcz. Seler obieramy i tniemy w słupki. Jabłka kroimy w kostkę
  • skrapiamy wszystko sokiem z cytryny. Przykrywamy i pieczemy przez 10 min w kuchence mikrofalowej ustawionej na pełną moc. Odkładamy 4 łyżki paluszków z selera.
  • Resztę miksujemy na purée razem z jabłkami
  • śmietaną
  • oliwą
  • solą i pieprzem. Kromki piernika pieczemy w tosterze.
  • Kroimy na kawałki i grubo miksujemy krótkimi impulsami. Dodajemy startą skórkę z pomarańczy i miód. Mieszamy.
  • Piersi zdejmujemy z naczynia do pieczenia i pozostawiamy
  • aby odpoczęły w ciepłym miejscu owinięte folią aluminiową.
  • Tłuszcz zlewamy
  • do naczynia do pieczenia wkładamy piernik z dodatkami i wstawiamy na 5 min do wygaszonego piekarnika.
  • Piersi kroimy w plastry
  • oprószamy solą i pieprzem. Posypujemy kruszonką piernikową. Podajemy na ciepło z paluszkami i purée z selera.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2016

Porady

Zobacz też: kaczka z woka z makaronem ryżowym


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy