Marynata do kaczki z przepisu babci Halinki

Ocena:

5 (9)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Marynata do kaczki to połączenie bukietu aromatycznych przypraw. Wystarczy sięgnąć po majeranek, pieprz i słodką paprykę, żeby cieszyć się aromatycznym mięsem. Dodatek oleju sprawia, że skórka jest niezwykle chrupiąca, a środek soczysty i delikatny. Tak przygotowana kaczka smakuje wybornie z ulubionymi dodatkami, np. z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty. Wypróbujcie przepis na marynatę do kaczki z przepisu babci Halinki.

Składniki:

  • kaczka  2 kg

  • olej rzepakowy  125 ml

  • pieprz  1 g

  • majeranek  8 g

  • słodka papryka  8 g

  • sól  20 g

  • cebula  120 g

  • czosnek  20 g

  • liść laurowy  4 szt.

  • woda  250 ml

Marynata do kaczki z przepisu babci halinki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Kaczkę (najlepsza będzie odmiana pekińska) myjemy i osuszamy.

  • Krok 2:

    Jak zrobić dobrą marynatę do kaczki? Do średniej wielkości miski wlewamy olej rzepakowy (możemy zastąpić ją roztopionym masłem klarowanym). Wsypujemy majeranek, sól, czarny pieprz (warto, by był świeżo zmielony) i słodką paprykę. Jeśli chcemy, możemy dodać też 1 łyżkę rozmarynu, soku z cytryny i miodu – dzięki temu mięso będzie miało słodszy smak. Dokładnie mieszamy rózgą kuchenną.

  • Krok 3:

    Przygotowaną marynatą dokładnie nacieramy kaczkę (zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz). Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym (lub w specjalnej brytfannie) grzbietem do góry, przykrywamy je i wstawiamy do lodówki na całą noc. Drób może leżakować nawet 24 godziny, dzięki temu będzie smaczniejszy.

  • Krok 4:

    Przed pieczeniem wyjmujemy naczynie, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej (zbyt zimne szkło może pęknąć w nagrzanym piekarniku).

  • Krok 5:

    Cebulę i czosnek obieramy z łupin. Cebulę kroimy w ćwiartki, a ząbki czosnku rozgniatamy metalową, płaską częścią noża. Następnie warzywa umieszczamy w środku kaczki razem z liśćmi laurowymi (jeśli chcemy, możemy dodać też obrane i pokrojone w ćwiartki jabłko).

  • Krok 6:

    Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Do naczynia z mięsem wlewamy 250 ml wody i wstawiamy je do piekarnika bez pokrywki na 25-30 minut, aż skórka ładnie się zarumieni. Następnie przykrywamy mięso, zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez dwie godziny.

  • Krok 7:

    Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i studzimy mięso w środku przez godzinę (jeśli chcemy, by mięso było soczyste, nie zdejmujmy pokrywy).

  • Krok 8:

    Marynata do kaczki sprawi, że mięso będzie aromatyczne i delikatne w środku. Doskonale sprawdzi się skropione sokiem z pomarańczy, który podkreśli smak drobiu. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. sałatką z czerwonej kapusty i ziemniaczkami.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne