Cassoulet z Tuluzy

Ocena:

4.44 (160)

  • 30 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Cassoulet - francuskie pyszności z piekarnika dla fanów mięsnych dań. Wersja z Tuluzy to kaczka, kiełbaski, boczek... i jeszcze więcej sycących składników. Danie idealne na chłodne jesienne i zimowe dni. Zobacz, jak zrobić jednogarnkowy danie z mięsem i fasolą. 

Składniki:

  • fasola jaś  600 g

  • czosnek  8 ząbków

  • marchewka  1 szt.

  • seler naciowy  150 g

  • cebula  1 szt.

  • goździki  3 szt.

  • pomidor  2 szt.

  • tymianek  5 g

  • rozmaryn  3 gałązki

  • ziele angielskie  6 szt.

  • liść laurowy  2 szt.

  • udka z kaczki  2 szt.

  • boczek  400 g

  • golonki  200 g

  • biała kiełbasa  300 g

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • bułka tarta  60 g

Cassoulet z tuluzy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Moczenie fasoli: Fasolę typu Jaś zalać zimną wodą i moczyć przez noc. 

  • Krok 2:

    Przygotowanie warzyw: Czosnek obrać. Marchew i seler obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, powbijać w nią goździki. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, zahartować w zimnej wodzie, usunąć pestki i pokroić w małą kostkę.

  • Krok 3:

    Gotowanie fasoli: Fasolę odlać i gotować około godziny z listkiem laurowym, rozmarynem i połową czosnku. Odstawić. Po godzinie odcedzić.

  • Krok 4:

    Gotowanie mięsa: Surowy boczek i golonkę wieprzową gotować do miękkości w wodzie z listkiem laurowym, ziarnami ziela angielskiego i pieprzu oraz solą (dodać po pół łyżeczki soli i pieprzu). Odcedzić. Mięso wyjąć, płyn zachować. Zdjąć skórę z boczku i golonki, zeskrobać cały tłuszcz. Zmiksować go z pozostałym czosnkiem. Mięso pokroić. 

  • Krok 5:

    Smażenie mięsa: Na patelni zrumienić kawałki golonki, boczku, białej kiełbasy i udka kaczki. Fasolę wymieszać z warzywami i zmiksowanym tłuszczem. Przyprawić tymiankiem, rozmarynem, pieprzem i solą (dodać pozostałe pół łyżeczki soli i pieprzu).

  • Krok 6:

    Pieczenie cassoulet: W naczyniu do zapiekania układać warstwami fasolę i warzywa, przekładając mięsem. Zalać wywarem z gotowania boczku. Piec pod przykryciem około 2 godz. w temp. 180°C.

  • Krok 7:

    Chrupiąca skorupka z bułki tartej: Zdjąć pokrywę, wierzch dania pokryć warstwą bułki tartej i przycisnąć, by nasiąkła tłuszczem. Podnieść temp. do 220°C i piec około 10 minut, aż wierzch się zrumieni.

Porady

  • Cassoulet to jednogarnkowa zapiekana potrawa z wykorzystaniem mięsa, boczku, kiełbasy oraz fasoli. Charakterystyczną cechą dania jest chrupiąca skórka, która powstaje z połączenia bułki tartej i ziół. 
  • Danie można piec w dużym naczyniu żaroodpornym lub użyć tzw. gąsiora do zapiekania, czyli dużego, owalnego naczynia z pokrywką i bocznymi uchwytami jak przy garnkach. 
  • Cassoulet wywodzi się z Francji. Trzy miasta: Tuluza, Castelnaudary i Carcassonne toczą spór o to, które z nich jest matką potrawy. Przepisów na cassoulet jest bardzo dużo, każde francuskie miasto robi je trochę inaczej. Wiadomo jednak, że najbogatszą wersję tego dania znajdziemy w granicach Tuluzy. 
  • Do przygotowania dania możesz użyć różnych rodzajów mięsiwa. Dobrym wyborem będzie kaczka, jagnięcina, boczek, golonka oraz biała kiełbasa. Możesz usmażyć kaczkę, ale sprawdzą się także konfitowane piersi z kaczki. 
  • Cassoulet powinien być dobrze doprawiony, dlatego też obok soli i pierzu, sięgnij po zioła (tymianek, rozmaryn, zioło angielski i liście laurowe), a także wędzoną paprykę w proszku i czosnek. Jeśli lubisz oryginalne połączenia, dodaj także goździki, imbir i cynamon. 

 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Domowa posypka do cassoulet


Do posypania dania możesz użyć bułki tartej wymieszanej z ziołami lub przygotować własną, smaczną i szybką posypkę. Jak ją zrobić posypkę do cassoulet? Bagietkę lub kajzerki okrawamy ze skórki, dodajemy 2 obrane ząbki czosnku i rozdrabiamy w blenderze. Rozdrobnione pieczywo podsmażamy na patelni, na której smażyliśmy mięso. Dodajemy zioła, najlepiej rozmaryn i tymianek, mieszamy. Po około 2 minutach smażenia posypka ziołowa będzie gotowa. Posypkę nakładamy na cassoulet pod koniec pieczenia. Najlepiej zrobić to około 10 minut przed końcem pieczenia i nie przykrywać już dania, tak aby posypka miała szansę się zarumieniać. Jeśli masz grubą warstwę posypki, to delikatnie wciśnij ją w danie tak, aby zmieszała się z tłuszczem. 
 

To może Cię zainteresować

18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Rabat 25% na zakupy za minimum... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
+
Rabat 25% na zakupy za min. 499 zł
Online

Rabat 25% na zakupy za minimum 499 zł w sklepie internetowym www.karcher.pl. Oferta dotyczy produktów nieprzecenionych z kategorii Home&Garden i nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO25
Zobacz
Do -30% na wybrane nowości
Do -30% na wybrane nowości
Rabat do -30% na wybrane nowoś... więcej»
Zobacz
+
Do -30% na wybrane nowości
Online
Stacjonarnie

Rabat do -30% na wybrane nowości z kolekcji Wiosna/Lato 2024 i wiele więcej! Oferta dostępna w sklepach stacjonarnych i na gomez.pl. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.  

Produkt widoczny na zdjęciu nie jest objęty rabatami.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Zobacz
-20% na zakupy powyżej 100 zł
-20% na zakupy powyżej 100 zł
Rabat -20% na zakupy powyżej 1... więcej»
Kod rabatowy:SZ2024
Zobacz
+
-20% na zakupy powyżej 100 zł
Online
Stacjonarnie

Rabat -20% na zakupy powyżej 100 zł. Promocje nie łączą się. Oferta i szczegóły promocji dostępne w drogeriach stacjonarnych i na zikodermo.pl.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ2024
Zobacz
20% rabatu na kosmetyki Clarena
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Rabat na cały asortyment dostę... więcej»
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
+
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Online
Stacjonarnie

Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
-40% przy zakupach za min. 50 zł
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i o... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
+
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Online

Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Moda ORSAY oferuje każdej kobi... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
+
Dodatkowe -20% na cały asortyment
Online
Stacjonarnie

Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA
Zobacz
REKLAMA

Materiały promocyjne